Video: Canyon - Project DisConnect

Autor: Keli, kategorie: Video, vydáno: 7.12.2016

Německá značka Canyon je známá tím, že nejde s davem a některé věci dělá jinak než ostatní. Jednou z nich je například projekt DisConnect, který prezentovala na letošním Eurobike. Zde je k němu podařené promo video.

A k čemu slouží DisConnect? Jedná se o systém, který po aktivování umožňuje volný pohyb řetězu tím, že ořech „odpojí“ od náboje, v podstatě je to jako klasický cvrček, jen opačně fungující, tedy dovolí protáčení klik dopředu. Řetěz se tak může volně pohybovat jak vzad, tak vpřed.
A k čemu je to dobré? K eliminaci jevu zvaného tahání za řetěz a lepšímu ničím neovlivněnému chodu zadní stavby.
Názorně, přímo na sjezďáku Canyon Sender (testovali jsme Test: Canyon Sender – konečně jiný sjezďák), je funkce vysvětlená na videu níže

Jestli půjde tento systém do prodeje nebo skončí ve fázi prototypu je ve hvězdách.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Maaca 7.12.2016 v 12:50

    jo, skončí v šuplíku, vymysleli naprostou zbytečnost, protože tahání za řetěz se vkládá do hry pouze pokud jedu 2kmh a dropnu 2m+, ale pokud jedu normální rychlostí 20km+, zadní kolo se otáčí tak rychle, že ať si zadní stavba chodí jak chce, a tahá za řetěz jak chce, tah řetězu se přenáší pouze na kazetu, která v tý rychlosti vlivem rázu řetězu stejně nemá šanci přenést přes ořech nějakej ráz do náby+zadního kola, protože se zadní kolo otáčí vyšší rychlostí, než je "pedal kick back" schopnej ovlivnit chod zadní stavby.... mám aktuálně odježděno 3 roky + 3 roky na VPP systémech, který jsou při šlapání efektivní = tahají za řetěz fakt dost, a při jízdě z kopce, ani po kontrole kazety/vymačkanosti ořechu jsem žádný opotřebení tahem řetězu při jízdě z kopce nepozoroval... pozoroval jsem jen zlepšení citlivosti při jízdě chainless, kdy sundavám komplet drivetrain, i s kazetou a hazkou, a to už je s řetězem skoro 1kg, který ovlivňuje chod zadní stavby né tahánim za řetěz, ale svojí hmotností, k tomu bezduše a je to daleko větší rozdíl než třeba 26 vs 27,5! navíc přepnete styl jízdy, protože nemůžete šlapat za každou zatáčkou, tak jedete ve výsledku daleko větší flow a mx skrz zatáčky a na rozbitejch vyroletovanejch trailech to fakt už poznáte! zkuste to někdy...

  • anonymní uživatel he he 7.12.2016 v 15:15

    maaca: ale ved o to im ide (canyon) :) sam pises ze "při jízdě chainless" :) nieje to len tou vahou 1kg ako pises...

  • anonymní uživatel sandwolf 7.12.2016 v 16:51

    další zbytečně složitej systém o kterej se budeš muset starat yeaa a ještě bude strašně levnej :D né diky

  • anonymní uživatel F12 7.12.2016 v 19:41

    Takze pockat na druhou generaci, protoze shapeshifter taky slapal az v opraveny verzi. Nevim nejezdim takovej top hrot abych potreboval dalsi kurvitko. Cim dal tim vic chci jednoduchy kolo ktery vydrzi dlouho s co nejmensi udrzbou.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí