reklama

Test: Ledlenser XEO19R - ultimátní světlo

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 13.3.2017

S příchodem podzimu a zimy a zkrácením světla za dne přichází ke slovu, stejně jako každý rok, nutnost vytáhnout světla a vyrazit na kolo se světly a nebo zůstat doma, rozhodnutí záleží na každém z nás. Ti, co doma nezůstávají, proto vyráží se světly. A když na bajka, tak s pořádným. Jedno takové jsme vyzkoušeli – Ledlenser XEO19R

Do testu jsme dostali světlo, které na první pohled vypadá jako robotek WALL-E ze stejnojmenného filmu. Výrazná očíčka, tedy dvě paraboly jsou dominantou světla Ledlenser XEO19R. Obě paraboly jsou oddělené a umožňují nezávisle měnit intenzitu a zaostření světla. Světlo XEO19R je k dispozici ve třech barevných provedeních černá, bílá a černozelená a aktuální cena je 7071 Kč.
Celkové zpracování se jeví solidní, ač se jedné o světlo s plastovým povrchem, tak je třeba říci, že se jedná plasty kvalitní. Během více jak tří měsíčního testování jsem nezaznamenal jediný problém a to i přestože jsem se světlem poroučel několikrát k zemi.

Ledlenser XEO19R je robustní voděodolné světlo s certifikací IPX6 – odolnost proti vlnobití – ve vlnobití nevyzkoušeno, ale v dešti funguje spolehlivě. Konstrukce je dvoudílná, složený ze světelného bloku a externí bateriové části.
Světlo je designované pro použití jako čelovka, světlo na řídítka, ale i do ruky nebo třeba i jako světlo na stativ. Disponuje celkovým výkonem 2000 lumenů (2×1000lm) s dosvitem až 300 metrů a osmi režimy svícení.
Celková váha cca 500 gramů není díky bateriovému packu nejnižší, ale samotná část s LEDkami je relativně lehká – na první pohled komplet vypadá o hodně těžší než ve skutečnosti je.

Součástí balení je i praktický velurový kufřík, do kterého poskládáte jak samotné světlo, baterie, nabíječku, tak i rozsáhlé příslušenství, které světlo má. Nabíječka je obdobná té jaké známe z notebooků, nabíjení baterií tedy probíhá přímo ze sítě, nabití do plného stavu zabere cca 3 hodiny. Součástí bateriového packu je jak indikátor kapacity, tak USB port disponující proudem 1A pro nabíjení dalších zařízení – baterka je tedy i powerbankou, kterou nabijete např. kameru nebo mobilní telefon. To je velmi praktické.

Tělo bateriového packu má pogumovaný povrch a jeví se velmi odolné. Na jeho těle najdeme několik bodů pro připojení úchytů, ať jde již o klips pro přichycení k opasku, úchyt k připojení k čelovkovému pásku, úchyt pro zavěšení baterie na rám kola nebo místo pro připojení celé LEDkové části a možnosti proměnit obojí v klasickou příruční svítilnu.

Propojení jednotlivých kabelů ať už mezi bateriovou částí, tak mezi kabely samotnými je jištěno, takže náhodné rozpojení je prakticky vyloučeno. Bonusem jsou gumová těsnění na všech spojích.

I samotná světelná část nabízí velké množství možností jejího uchycení, její přichycení se provádí před adaptéry:

  • adaptér pro uchycení na řídítka, montáž je snadná a je z obou stran představce, takže světlo svítí přesně tam, kam jedeš. Montáž lze provést na všechny typy řídítek od průměru klasických úžovek 22mm až po super oversize 36mm. Adaptér sice není nijak extra elegantní, ale funkci plní dokonale,
  • adaptér na suchý zip pro připevnění na helmu, přidáním samolepící vrstvy lze adaptér přilepit trvale na přilbu, obdobně jako je to u každé akční kamery,
  • adaptér umožňující přichycení do jakéhokoliv kompatibilního držáčku GoPro – pro 100% pevné uchycení jsem úchyt musel pomocí d:key samolepek lehce rozšířit, protože tam byla drobná vůle,
  • posledním typem adaptéru je možnost stativ.

Po nacvaknutí do adaptéru je možno nastavit úhel svítilny v pěti pozicích rozsahu cca 60 stupňů, praktické, ale ocenil bych více pozic a jemnější odstupňování.

Přepínání mezi osmi světelnými režimy se provádí pomocí pětitlačítkového ovladače v horní části světelného bloku. Každý ze dvou reflektorů lze ovládat samostatně (pravý a levým tlačítkem), ale i zároveň centrální tlačítkem. Těmito třemi tlačítky lze nastavit:

  • jedním kliknutím 25% výkonu
  • druhým kliknutím 100% výkonu
  • třetím kliknutím spustíte Optisense Technology – technologii, která automaticky reguluje intenzitu dle okolí
  • čtvrtým kliknutím zapínáte stroboskop
  • pátým kliknutím volíte vypnutí

Mimo tyto přednastavené výkony si lze nastavit výkon dle libosti v rozmezí 15 – 100%, stačí tlačítko podržet více jak dvě sekundy, světlo začne pulzovat od nejnižšího po nejvyšší výkon a v okamžiku puštění tlačítka světlo svítí zvolenou intenzitou.

Předním a zadním se nastavují další režimy: zmáčknutím předního na déle jak dvě sekundy se zapíná režim, který ukončí tmu a zapne den. Boost režim – světlo spustí obě ledky na maximální výkon a po čase je opět sníží na 100%, opětovným kliknutím se režim znovu aktivuje. Zadní tlačítko má podobnou funkci jako obrysové světla u auta, obě ledky se zapínají na výkon pouhých 5%, další zmáčnutí přidá blikání a třetí vypíná – na přesuny do osvětleného města ideální režim.

Speciálním režimem je třetím klikem spouštěná Optisense Technology, při tomto režimu světlo reaguje výkon dle okolí. Například díváš se do dálky – světlo se přepne na maximální výkon, díváš se do země – na maximální výkon by jsi měl vypálené oči a tak se světlo automaticky ztlumí. To samé platí, když na světlo někdo posvítí, výkon se sníží a zabrání se tak oslnění. Změna intenzity je plynulá, žádné blikání se nekoná a zabere zhruba sekundu, sekundu a půl. Na kole v terénu Optisense Technology sice asi úplně nevyužiješ, na silnici ti za ni však protijedoucí řidiči budou děkovat, také při jakékoliv jiné činnosti za ni budeš rád.

Preferuji mít světlo raději na hlavě než na řídítkách a to z důvodu, že pokud máte světlo na řídítkách, tak každý výjezd ze zavřenější zatáčky jedete téměř poslepu a to já nerad. Nevýhodou tohoto řešení je nutnost umístění baterií do batohu a jejich propojení kabelem k světlu budeš proklínat pokaždé, kdy si batoh sundáš.
Světlo jsem testoval na dvou helmách, jedné s využití GoPro úchytu a na druhé s úchytem na suché zipy. Obojí uchycení fungovalo bezvadně, světlo bylo dokonale fixováno, třesení ani vibrace se při jízdě neprojevily.

Svítících variant je tolik, že ze začátku jsem musel sáhnout po manuálu (ano, je to prohra, přiznávám), magický pětiklik, který světlo ovládá není zcela intuitivní. Po několika vyjížďkách jsem si ale způsob ovládání zažil. Respektive z mnoha režimů a jejich kombinací jsem si vybral ty, které mi vyhovovaly.

Jelikož jsem světlo primárně testoval na kole a v chladnu, tak musím říci, že ovládání v rukavicích a se světlem na hlavě není úplně snadné, často jsem se uklikl a zmáčkl jiné tlačítko než jsem chtěl. Ovládací tlačítka jsou relativně nízká a nejsou příliš výrazná. Bez rukavic však snadno hmatem poznáš, co mačkáš a chyba téměř není možná.


50% výkon a čočky zaostřeny na dálku – kužel světla poměrně úzký


100% výkon a obě čočky zaostřeny na dálku – kužel světla je již širší, vhodný na rovnější úseky s rychlejší jízdou


100% výkon a obě čočky zaostřeny na blízko – široký kužel osvětluje okolí hodně do šířky


100% výkon a kombinace zaostření čoček – jedna na dálku, druhá na blízko – nejlepší varianta, osvětlený prostor je hodně dlouhý i široký

Kdy vyzkoušel světlo s dvěma a více parabolami potvrdí, že rozložení světla je mnohem lepší než u jednoledkového provedení. Já to potvrzuji také. A pokud máte navíc možnost jednotlivé paraboly ostřit, tak jste úplně vykrytí. Ostření u Xeo je extrémně jednoduché, pohybem páčky u každé ze dvou parabol se mění zaostření, od úzkého a až po extra široký paprsek. Osobně jsem přišel na nejvhodnější nastavení jako jednu parabolu velmi rozostřenou (téměř nejširší paprsek) a druhou naopak velmi zaostřenou (velmi úzký paprsek). Výsledkem bylo široko a zároveň daleko osvícené pole přede mnou. Toto nastavení jsem používal při jízdě dolů, na kopec jsem v rámci šetření kapacity baterie vypínal parabolu s úzkým paprskem a druhou přepínal na 25% výkon.
Kdyby byla možnost nastavit i úhel jednotlivých parabol, tak aby jedna mohla svítit dolů a druhá více nahoru, tak by to bylo naprosto dokonalé, bohužel to toto světlo zatím neumožňuje, lze nastavit pouze sklon celého světla jako celku.

Mimo světelný výkon je výdrž baterie zásadním požadavkem na praktické světlo na kolo, výrobce tvrdí, 20 hodin na nízký výkon a 4 hodiny na plný výkon. V praxi jsem byl schopen objet dvě cca 30km dlouhé vyjížďky na jedno nabití s tím, že stav baterie byl na konci okolo 30 procent (svítila jedna ledka ze tří). Samozřejmě bylo počítat i s trochou šetření energie, například do kopce nepotřebuji jet se světly na plný výkon a výkon ztlumím. Nicméně, při úplně první vyjížďce jsem zatměl, po vybalení z krabice nebylo světlo zcela nabito a já s ním vyrazil, když jsem se již blížil domovu, naštěstí mimo terén, tak se světlo z nenadání vypnulo. Žádné přepnutí do minimálního nouzového režimu, žádné varování, prostě najednou tma a hotovo. Zda-li to bylo nenaformátovanou baterií nebo chybou v Matrixu nevím, situace se již nikdy neopakovala.
Světlo jsem mimo kolo testoval i na horách v extrémních mrazech, v Kopřivné se nad ránem teplota blížila minus 20 stupňům Celsia, baterie akční kamery doslova mizela před očima, ale světlo drželo neuvěřitelně, po třech hodinách byla stále třetina baterky k dispozici. Za chůze na sněhu jsem často používal nejnižší možný výkon (5%), protože pokud nehodláte světelným paprskem kácet stromy, tak tato hodnota bohatě dostačuje. Sníh světlo odráží a při maximálním výkonu ze světla téměř bolely oči. S maximálním výkonem neuspějete ani v mlze, mlhu neprosvítíš a naopak mlha světlo rozptýlí a před tebou vznikne bílá tma, každý řidič podobnou situaci zná, v autě dáváš potkávačky a na Ledlenseru zase nižší výkon.

Světlo, které světlomet Ledlenser XEO19R produkuje je velmi jasné a příjemné. Výkon 2000 lumenů sice neohromí, ale je zcela dostačující. Samozřejmě, na trhu jsou světla, které mají i násobně větší výkon, nicméně výkon psaný na papíře u mnoha světel čínské produkce absolutně neodpovídá. Nelze pochybovat o tom, že čínské lumeny neodpovídají lumenům ve zbytku světa.
Síla Ledlenser XEO19R je především v super distribuci světla, možnosti zaostřování světelného paprsku a univerzality. Daní za špičkové zpracování a univerzálnost je cena, která je velmi vysoká, ale na druhou stranu Ledlenser tolik věří kvalitě své svítilny, že na ni dává sedmiletou záruku.
Toto světlo zcela jistě není pro uživatele, kteří jej budou používat párkrát do roka, naopak je pro všechny ty noční sovy, kteří se ožívají až po soumraku.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tenik 13.3.2017 v 12:18

    Ale za tyhle peníze to nikdo kupovat nebude, mám za 1400 2500lumenů a je to pecka, tohle kravina

  • anonymní uživatel gargamel 13.3.2017 v 13:28

    A pro zajímavost co máš za těch 1400kč? a kde to lze koupit?

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 13.3.2017 v 14:04

    Je to otázka priorit. Světlo určitě skvělý i s přidanou hodnotou, ale pro mně bohužel zatím UFO :)

  • anonymní uživatel michal 13.3.2017 v 14:44

    jo, příchod podzimu a zimy je v půlce března dost nepříjemnej, na to bych si taky pořádně posvítil

  • anonymní uživatel Marcellius (marcellius (a) seznam. cz) 13.3.2017 v 14:46

    Dá se pěkně poskládat to jo, vodotěsnost dobrá věc, ale co ta cena! Mám světlo z Ali... za 20e a svítí brutálně (6tis. luminu) jsem zvědav, jaká bude životnost, ale kolega má podobný a dobry. Ahoj

  • anonymní uživatel Tenik 13.3.2017 v 16:20

    gargamel: mrkni na w.ledexpert.cz tam to je

  • anonymní uživatel stofan 13.3.2017 v 17:26

    trochu mi unika pointa, kde vyrobcovia chodia na takuto cenu , tiez si rad doprajem obcas "drahsiu" vec, ale tyjo svetlo za 7 na ktorom v podstate nieje nic drahe ? :DDD au, a jak by dal ked je to celoplastak, no, asi limitovana seria :D

  • anonymní uživatel Balanc 13.3.2017 v 19:22

    Za tyden zacina jaro a ono to: "S příchodem podzimu a zimy a zkrácením světla za dne přichází ke slovu, stejně jako každý rok..." Keli co to snupes za dobry matros? Podle vseho kvalita, taky bych zkusil!;)

  • profilová fotka Keli 13.3.2017 v 20:14

    Vyzkousel jsem jiz vice svetel a svetelny vykon neni rozhodujici, distribuce svetla a vydrz baterky je zasadni. Cinsky svetla mozna sviti vice, ale jejich uzitna hodnota je nesrovnatelna. A je zasadni vychytavka s ostrenim je proste bozi.

  • anonymní uživatel Jara 13.3.2017 v 20:21

    A ja se lek, že přichází zima, to mě fakt neděs. Jo a to světlo si pudu koupit, vždyt je tak sprostě levný...tohle si může koupit jen debil

  • anonymní uživatel Roman 14.3.2017 v 11:47

    Ukažte mi někdo prosím světlo z číny, které má 2000 lumenů ANSI:) Když číňan napíše 6tis, tak to je 600lumenu v reálu.
    I tak je tedy světlo dost drahé. Osobně bych si radši koupil 2x1200lumenů od Fenixu po 3 tis. a rozdělil si je na hlavu a řidítka. Jedno světlo prostě nikdy nebude jak 2.
    Vozím čínský solarstorm X2 cca 600-700lumenů na řidítkách a yinding z čr shopu cca 1100lumenů na helmě a svítí to božsky, bohužel jak přijde mlha, prach, déšť, tak člověk nic nevidí i kdyby měl 6tis lumenů ANSI.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí