Mondraker - co zajímavého má na rok 2017

Autor: Čert, vydáno: 8.3.2017

Značku Mondraker asi není potřeba kdovíjak představovat, ze světového hlediska se jí o hlavní PR stará chlapec, o kterém Rob Warner řekl, že musí mít tak obří koule, že nedokáže sedět. Aktuálního Mistra světa ve sjezdu Danny Harta asi nemá cenu představovat víc. U nás dělá téhle značce ostudu zase ten nejpotetovanější freerider v republice, Gaspi.

Nejsou to ale jenom jezdci, kdo dělá tuhle značku zajímavou, je to v první řadě poměrně odvážný krok kupředu z hlediska geometrií. Jak jsem zmiňoval ve článku o moderních geometriích (zde), byl to právě Mondraker se svojí Forward geometry, který odstartoval revoluci v geometriích, jako jedni z prvních se totiž nebáli udělat přední trojúhelník výrazně delší než zadní stavbu. Za tímhle nápadem stál jednak Fabien Barell ale taky návrhář a bývalý závodník Cesar Rojo se svým CERRO designs (ten třeba naposled navrhoval nového Intense Tracera). Jo, tehdy v pravěku to tihle dva trochu vyhrotili a protáhli rám tak, že bylo potřeba použití superkrátkých, někdy i 10mm představců.
V současnosti Mondraker od extrémů upustil a na produkčních kolech má stále dlouhé rámy, ale už ne mega dlouhé. A dál má také krátké, ale ne megakrátké, představce. Nicméně extrémně krátké představce mají stále své fanoušky a jejich množství není nezanedbatelné, protože představce s délkou 10mm jsou nejprodávanější ze všech dostupných z nabídky Mondrakeru.

A aby toho nebylo málo, jména Barell a Rojo stojí i za systémem tlumení Zero Suspension System – virtuál, který vychází z DW linku. Plovoucí uložení tlumiče v přesně vypočtené optimalizované pozici mezi dvěma kyvkami má znamenat maximální citlivost při nulové odezvě tlumení, tak abyste mohli brzdit, šlapat i vysílat obří skoky a nic vás nerozhodilo. O tom, co je na téhle vizi pravdy se dozvíme snad už brzo při testování. A co mají tihle Španělé zajímavého na letošní sezónu?

Mondraker Summum

Na prvním místě je samozřejmě legendární sjezďák Summum. Ten je jak v karbonové, tak hliníkové variantě, jako jediné kolo této značky nemá extrémní verzi Forward Geometry. Je to pořád dlouhé kolo, ale z hlediska moderních sjezďáků už vyloženě nevyčnívá. Zajímavý ale tenhle rám rozhodně je, nejenom titulem Mistra světa v DH a čerstvým rychlostním rekordem na sopce (video zde). Málo které kolo si totiž můžete naladit na opravdu rychlé ježdění jako právě Summum.
Výchozí pozice hlavovky je totiž 63 stupňů a díky geometry kitu ji můžete položit nebo napřímit až o dva stupně, tzn. od 61 do 65. Zadní stavba je díky stejnému kitu regulovatelná mezi 445 a 460mm po 5 milimetrech. Kolo s 61 hlavou a 460mm zadní stavbou, navíc třeba v Lku s Reachem 442 pak určitě umí jet megarychle. A 205 mm zdvihu vzadu vyřeší všechno drncání s tím spojené.

Summum můžete pořídit jak samostatný rám za 99 990,– v karbonu, respektive za necelých 60 tisíc Kč za hliník. Od každého materiálu pak můžete mít dvě celá kola, od nejvyššího Summum Carbon Pro team za 209.999 Kč, přes Summum Carbon Pro za 159.999Kč, dražší hliník Summum Pro (119.990,–) až po nejlevnější hliník s označením prostě jenom Summum za 99.999Kč.

Mondraker Dune

O 4cm zdvihu míň má enduro model Dune. I ten mám Zero systém odpružení, variantu jak karbonu tak hliníku, geometry kit a pekelně dlouhý předek. I Dune je bezesporu v první řadě rychlé závodní kolo.
Co zaujme nejvíc je Reach 472mm u Mka, to je už fakt dlouhé kolo, málokterá značka má takhle dlouhé i XLko, samozřejmě je dlouhý předek vykompenzovaný 30mm krátkých představcem. Hlavový úhel si pak můžete nastavit od 65 až do 67 stupňů a zadní stavbu od 430 do 440mm. Tady už máte na výběr dokonce celkem šest variant, polovinu karbonových, polovinu z hlíny. Cenovky jsou stanoveny od 199.999 Kč za nejvyšší karbonový Dune Carbon XR až po nejlevnější hliníkový Dune Alloy za 75 999 Kč. I tady je možnost pořídit jenom rám za 49.999,– za hliník, nebo bez korunky 100 tisíc za karbon.

 

Mondraker Foxy

Pokud máte občas tendence i jezdit do kopce, nejenom dolů, i pro tenhle druh lidí mají v Mondrakeru kolo. 140mm Foxy sdílí superdlouhý předek Dune, ale je přece jenom jezdivěji zaměřená a chybí jí geometry kit na přestavbu, musí vám stačit „jenom“ jedna délka zadní stavby a to 430mm a je jenom jedna hodnota hlavového úhlu, konkrétně 66,5 stupně. Pořád tedy nejde kdovíjakého chrta, ale spíš jezdivější variantu nekompromisního Dune. Stejně jako on má 6 variant, nejlevnější hliníková Foxy startuje na 69.999 Kč a nejdražší karbon opět atakuje hranici 200 tisíc, desetikorunu vám vrátí. Rámy jsou ale levnější než u modelů s vyšším zdvihem, 79.999 Kč za karbon, 45.999 Kč za hliník.

 

Mondraker Vantage

Pokud vás celopéra buď nebaví, nebo jsou mimo váš rozpočet, je fajn, že značky v poslední době myslí i na lidi, kteří by si rádi zajezdili na pevňáku i jinde, než na bikrosce. Allmoountain/trail pevňák nabízí i Mondraker, říká se mu Vantage. Opět dlouhatánský reach, ale kraťoučká 425mm zadní stavba slibují spoustu zábavy i stability, zase krátký představec, 67 stupňů hlavy. Vantage je taky ve dvou variantách, tentokrát jsou ale obě hliníkové, liší se o jeden centimetr na zadní stavbě a to proto, aby se vešly plusková kola. A tím pádem i 29. Můžete proto volit mezi klasickou 27, nebo pluskem, potažmo 29. Cenově jsme jinde, nejlevnější hliník je za 28 999,– vyšší 27 Vantage R už má na cenovce 44.999 Kč. Za necelých 50 tisíc můžete mít nižší plusko a top model Vantage RR+ už je za 69.999 Kč.

E-bike Mondraker E-Vantage a E-Crafty

Doba se posouvá dál a enduro a trail elektrobiky budeme vídat nejenom na trailech, ale i na našem webu trochu víc (jen o malinko, slibujeme). Proto si podle nás zaslouží vypíchnout i dva ebiky od Mondrakeru a to HT E-Vantage a 140mm Full E-Crafty.
Mondraker, jako většina výrobců sází na motory Bosch, jinak se kola takřka neliší od svých ne-elektrických sourozenců, jenom se musela protáhnout zadní stavba, aby se motor vešel. Je poměrně sympatické, že Mondraker sází na pluska primárně v tomto segmentu, kde to má i podle nás, smysl. Přece jenom, na E-biku se jezdí spíš jako na motorce než na kole, větší kola a větší trakce tady mají výrazně větší smysl. Navíc dovolí i slabším jezdcům sjet kopec, na který se díky elektrice vyvezou.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí