WBS: V Bučovicích prvenství obhájil Martin Kulhánek

Autor: WBS media, kategorie: Report, vydáno: 21.3.2017

První závod letošní série RPM stav wood bike proběhl o tomto víkendu v lesoparku Kalvárie v Bučovicích. Seznam přihlášených jezdců se ve čtvrtek zastavil na neuvěřitelném čísle 227 jezdců. Otázkou samozřejmě bylo, co s natěšenými bajkery udělá avizovaný deštík a s ním související bláto, bahno, mordor…

Pravdou je, že až takový odliv jsem nečekal a holt ani ve woodbiku už nejsou takoví závoďáci, co bývali dříve. U registrace se tak sešlo a do finální startovky zapsalo 143 závodníků, v tu chvíli srdcařů, co se hodlali postavit výzvě, kterou nám přichystalo počasí. Mokro, lepivé bláto, krátké tratě a výborný komentátor Michal Berka udělali ze strašidelně vyhlížejících podmínek závodu dech beroucí atraktivní podívanou!

Od první RZ neponechal nic náhodě obhájce loňského vítězství Martin Kulhánek a šel do vedení o čtyři desetiny před Jiřím Markem. Druhý test ovládl David Šůstek, ale Kulhánek si druhým časem upevnil vedení na čele na závodu o necelé 2 vteřiny před Jakubem Lakomým, startujícím vzadu, až s číslem 142. Bohužel technický problém se zadním kolem jednoho z favoritů Tomáše Huni a jeho pozdní příjezd na start RZ2 znamenal penalizaci deseti vteřin. Ta ho nakonec stála umístění na stupních vítězů.

Třetí zkoušku zajel Kulhánek v těžkých podmínkách znovu nejrychleji, o sedm desetin před luhačovickým Šůstkem. David Šůstek se tak dostal až na bednu, o šest desetin za Ondru Gajdůška. Ten následně na posledním testu chyboval a propadl se pořadím. Zkoušku zajel nejrychleji Petr Šmíd, o desetinku před Šůstkem, který si tak pojistil druhé místo absolutně. O další desetinu zpět byl v závěrečné zkoušce král Kalvárie v Bučovicích Martin Kulhánek z formace ValmezBike, který si tak s přehledem pohlídal prvenství. Na celkové třetí místo absolutně se nakonec protáhl slovenský Jakub Gorecký.

V Juniorech byl Kristián Poruban o necelou vteřinu rychlejší než Tomáš Škarek. Mezi ně se do absolutní desítky vklínil vítěz kategorie hardtail Dominik „Sáček“ Slováček.

Ve Střelcích se o vítězi nejmladší kategorie rozhodovalo až na poslední RZ. Nakonec byl nejúspěšnější Adam Kappel před Filipem Chlupem a Ondrou Kolečíkem.

Kategorie Masters nad 35 let měla očekávaného vítěze v osobě Vlasty Hynčice, stejně jako ženská kategorie v podání Simony Porubanové.

Jak zhodnotil první závod sezóny jeho vítěz Martin Kulhánek: „Na závody do Bučovic se rád vracím, jelikož to bývají první závody sezóny a sejdeme se všichni bikeři po dlouhé zimní pauze. Tratě v Bučovicích nejsou nijak dlouhé ale zato celkem zábavné a na rozjetí ideální. Loni se mi podařilo zvítězit, z čehož jsem měl velkou radost a letos jsem se chtěl pokusit vítězství obhájit. Věděl jsem, že to bude velmi težké, jelikož dorazila velká konkurence a hlavně dopolední déšť nás všechny hodně potrápil. Trať byla kompletně promáčená a velmi kluzká, takže o pády nebyla nouze. Podařilo se mi vyhrát hned úvodní erzetu, což je vždy dobrý začátek. Poté jsem si udržoval tempo a nechyboval i v těch ostatních a nakonec se mi podařilo znovu zvítězit, za což jsem velmi rád. Tak snad to takhle půjde i v dalších závodech. Díky klukům co pořádají tyto závody. Uvidíme se v Otrokovicích.

I za přispění luxusních burgerů si každý divák s dresingem na rukávu mohl přijít a taky přišel na své. Klouzalo se, padalo se, jezdilo se bokem, ale hlavně se neustále jelo naplno! Místní pořadatelská parta se poprala s nepřízní a změnou počasí na jedničku! Během závodu byla k dispozici wapka a když všudypřítomné bláto od mytí kol postupně měnilo zánovní asfalt v polní cestu, stačil jediný telefonát starostovi města Bučovice panu Válkovi, a ten zajistil příjezd dobrovolných hasičů, kteří vše uvedli do původního stavu. Takže i spolupráce s městem funguje ukázkově. No a na závěr pak velká večerní after párty, jak je již v Bučovicích tradicí. A my všichni se můžeme těšit na další závod již o velikonočním víkendu v Otrokovicích.

Absolutní pořadí 5. WBS bikerally Bučovice:

Martin Kulhánek ValmezBike 2:40,5
David Šůstek DH Slovan Luha + 4,1
Jakub Gorecký (SK) Bang DH team + 6,3
Petr Šmíd Czech Downhill Acad. + 6,3
Jakub Lakomý + 6,8
Jiří Frýželka + 8,5

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí