Dartmoor 2017 - nové fully a spousta inovací

Autor: Čert, vydáno: 28.3.2017

Polskou značku Dartmoor u nás spojenou primárně se jménem Tomáše Zejdy asi netřeba kdovíjak představovat. Tradičně se Dartmoor věnoval spíš přístupnějším pevným kolům na dirt, ale i ježdění po lese a samozřejmě tomu, co každý dirťák potřebuje ze všeho nejvíc: ohromnému výběru různobarevných komponentů.

Ani dříve v nabídce nechyběly fully, konkrétně enduro/freeride model Wish a sjezdový Root, pro letošní rok se ale Dartmoor pustil do celopér o trochu víc a odvážněji.
A výsledkem jsou opět dvě celopéra, tentokrát se liší primárně rozměrem kol.

BlackBird – poctivé enduro kolo

Model BlackBird je poctivé sedmadvacítkové enduro kolo se 160mm zdvihu. Ten má být podle tvůrců velice lineární, není se čemu divit, jelikož zadní stavba je uložená jenom na jednom čepu. K jednočepové zadní stavbě je prostřednictvím jedné kyvky přes ložiska uchycený i tlumič, tato metoda by měla zajistit maximální citlivost na jakékoli nerovnosti.

Zajímavý u BlackBirdu není jenom jednočep vzadu, ani geometrie nijak nezaostává za moderním standardem, 446mm reach v Mku, 425mm krátká zadní stavba, 66 stupňů hlavový úhel. Dvěma slovy – zábavné a rychlé. Zaujme i sedlový úhel 77°, tzn. budete hodně šlapat pod sebe. To je něco po čem voláme u enduro kol už pěkně dlouho. Tohle ale není všechno, Dartmoor ke svým rámům automaticky dodává i vyosené vložky do tlumiče, takže si můžete položit celé kolo o půl stupně a dokonce zdvojnásobit BB drop (z 9mm na 19mm). V tuhle chvíli budete mít v ruce seriózní závodní náčiní. Pořídit můžete jak samotný rám ve dvou barvách, tak celá kola buď jako model BlackBird Pro, nebo jenom BlackBird.

BlueBird – méně zdvihu, ale větší kola

Velice blízko k Blackbirdu má i jeho větší/menší brácha BlueBird. Modrej pták má sice jenom 130mm zdvihu, do rámu se mu vlezou 29" nebo 27+ kola. Samozřejmě, geometrie je víceméně stejná, 445mm reach v Mku. Co je hodně hustý, tak že se klukům podařilo nechat stejně krátkou i zadní stavbu. 425mm u 29, to tady už dlouho nebylo, jestli někdy. Jde ale o trailbike, takže nepřekvapí 67° na hlavě. Dokonce sedlový úhel se vyšplhal na 78°. I BlueBird lze o půl stupně položit offsetem. I tady je možnost dvou barev rámů, nebo dvou kol, tentokrát si ale vybíráte mezi pluskem a 29".

Wish – jak pro bikepark, tak pro enduro

V nabídce samozřejmě zůstávají enduro/freeride modely Wish, osvědčený přepákovaný 170mm jednočep, možnost vozit jak 26" tak 27,5" kola, extrémně krátká zadní stavba (419mm), dvě délky (Short 410 reach a Long 440 reach), 65° hlavy. 76° sedlovky. Freeridové kolo kterým jde vyjet do kopce. Ceníme. V nabídce rámy ve dvou barvách, na výběr je buď pružina nebo vzduchový tlumič, to samé u celých kol, 27,5 kolo na vzduchu Wish Enduro, nebo s šestadvacítkami a pružinovým tlumičem RS Kage Wish Bikepark.

Roots – DH mašina

Ani sjezďák Roots, vycházející ze stejné platformy tlumení, lišící se zdvihem vzadu (200mm), nevypadá podle papírů zle. Dál zůstává krátká zadní stavba, 430mm na sjezďák je fakt málo, reach buď 400mm nebo 430mm podle velikosti, hlava tradičních sjezďákových 64°. Samozřejmě na sedmadvacítkách.

Přes sjezďáka se ale dostáváme k tradičním produktům Dartmooru, pevňákům.

Hornet – pevné endurko

Inovovaný Hornet dostal 27,5+ kola, 425mm zadní stavbu a reach 430v Mku, navíc poměrně odvážných 65° hlavovky se 150mm vidlicí. Ve zkratce, asi by se na něm mělo dát jezdit jako na BlackBirdu, jenom o něco drncavěji.

Primal – pevný trailový univerzál

O něco trailověji je pak zaměřený model Primal, rovněž nový pro 2017, respektive sedmadvacítka zůstává stejná, inovací se dočkal rám, aby se do něj vešly 29" případně menší pluska. Holt výrobci pevňáků si od pluskových kol hodně slibují a logicky tomu přizpůsobují výrobu. Primal bude spíš jezdivější kolo, 430m zadní stavba a relativně vzpřímený hlavový úhel 67°z něj dělají univerzální kolo.

Dirtový Two6Player – pro rok 2017 ještě tužší a ještě lehčí

Pod Primalem už je další specialita Dartmooru, skákací kola. Jak špičkový dirtový rám Two6Player, který sedlají Szymon Godziek nebo třeba Tomáš Zejda. Pro letošní rok ještě tužší a ještě lehčí.

Gamer26 – dirťák v low costu

A novinkou je i ekonomická varianta, Two6Playera – Gamer26. O o něco těžší, o něco hůř osazenější, výrazně levnější.

Komponenty

Dartmoor jsou ale taky kvalitní komponenty za slušné ceny ve spoustě barev, z novinek na 2017 mě jenom namátkou nejvíc zaujaly nové kliky Tribe s directmount uchycením převodníku, nové karbonové řidítka Lightning Carbon a nejvíc asi nádherný představec Shorty Stem. Jednoduchý a přesto inovativní design, dlouhý jenom 32mm.

A samozřejmě mraky, ráfků, řídítek, gripů, pedálů ve všech možných i nemožných barvách najdete na webu Dartmoor-bikes.com, nebo i českých stránkách Dartmoor-bikes.cz.

Diskuze

  • anonymní uživatel jarda (pakkos (a) seznam.cz) 30.3.2017 v 14:58

    Kde mají ty EN/FR kola a kde najdu ceny??

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí