Test: Freeride Py$o ShapeMaster - vyzkoušel jsem americký hrábě

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 4.4.2017

Když jsem nedávno psal článek o nejlepším nářadí na kutání trailů (Pomož nám najít nejlepší nástroj trailbuildera) a tratí nečekal jsem, že se mi dostane do ruky nástroj Freeride Py$o ShapeMaster. Vyzkoušel jsem tyhle emérický hrábě a rovnou s nima vyčistil jeden lokální trail.

Cože je ten Freeride Py$o ShapeMaster? Jedná se o nářadí vycházející z hrabí, které nesou název McLeod fire tool a které v roce 1905 vymyslel lesní správce Malcolm McLeod k udržování stezek a potlačování lesních požárů. Nicméně nejedná se o pouhou kopírku, ale vytuněnou verzi.

Rozdíly jsou patrné na první pohled, klasický McLeod fire tool je rovný, obdélníkového tvaru, zatímco Freeride Py$o ShapeMaster je lichoběžník nebo trojúhelník s useklým jedním vrcholem a je prohnutý (rozměry 31×7,5 resp. 18cm). Umístění násady proto není zcela ve středu, ale je lehce vyoseno z důvodu rovnováhy.
Materiál je masivní, tloušťka 5mm a tomu odpovídající hmotnost (2,6kg), pro mne až překvapivě velká, nicméně odolnost je první, co tě napadne, tenhle nástroj se nějakýho kamene nebojí. Stejně tak jej nezastaví ani kořeny nebo větvičky, všechny hrany jsou nabroušené. Zuby u hrabí nejsou nijak extra velké (1,5×2cm), tímhle asi seno nepohrabeš, ale zase se ti v lese při hrabání nezachytávají zuby o drobné vlásečnicové kořínky, takže fajn. Na hrabání není tlustá násada úplně ideální, ale s tenší by se hrabalo líp.

I přesto, že se jedná o pracovní náčiní, tak je to krásný kus železa. Laserem vyřezané logo Freeride Py$o je fešácký, sundat násadu a dát si ShapeMastera jako dekoraci do bytu, s tím nemám problém.

Délka násady není obvyklá, takhle dlouhá násada se často nevidí (vidí, na každé lopatě je stejně dlouhá pozn. red.), ale díky délce nemusíš být Saxana a dosáhneš fakt daleko. V lese to oceníš, co ale neoceníš je problém s dopravou na dráhu, pokud chceš jet na bajku, tak dát si ShapeMaster na bágl téměř nejde, s násadou dolů štrejcháš o zem a směrem nahoru ti násada trčí vysoko nad hlavu. U FRP tento problém řeší a plánují teleskopickou nebo skládací násadu, ale pořádnou, takovou se kterou se nebudeš bát dát pořádnou prdu – uvidíme, na toto si budeme muset ještě počkat.

V okolí Brna máme minimum míst s kamenitou půdou, spíše se jedná o klasickou lesní půdu do které se dobře kope s téměř každým nástrojem, největším znepříjemňovatelem kopání jsou kořeny. Freeride Py$o ShapeMaster díky extra dlouhé násadě je při kopání taková motyka na drogách, kořínky, kořeny i fakt silné kořeny vůbec neřešíš, prostě se rozmáchneš a hotovo, kořen je na dvě půlky. I hrabání je snadné, díky malým zubům se ti za ně nic nezachytává a práce jde dobře od ruky, zde je vyšší váha trochu nevýhodou, nadřeš se o fous víc, ale zase s sebou netaháš na kopec dva nástroje… Udusávání, kvůli prohlému tvaru nástroje není udusávací plocha tak velká jako kdyby to byla rovná, ale přesto je dostatečná, ale kdo by udusával dráhy, nejlepší udusávač jsou přece pneumatiky bajku.

Se ShapeMaster se pracuje velmi dobře, práce odsejpá a díky tomu, že máš jeden univerzální nástroj, který můžeš různě otáčet, tak máš motyku, hrablo i hrábě v jednom a nemusíš nic měnit. Paráda. Váha je sice vyšší, je třeba si na ni zvyknout, ale omezující není.

A jak mi šla práce od ruky sleduj na videu dole.

ShapeMaster vyjde na 1200 Kč, cena za super vychytaný nářadí mě přijde odpovídající. Jasně, pokud máš doma: brusku, svářečku, ohýbačku a k tomu plát plechu, trubku, násadu na lopatu, dva šrouby – tak si to můžeš vyrobit sám, já to ale nemám a tak ladím Facebook a hledám Freeride Pyčo!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Steve Megakrutor (bike.steve (a) gmail.com) 31.3.2017 v 15:04

    Freeride Pyčo! Dobrá práce hoši! Karel Ujka for President! :)

  • profilová fotka Kafičko 4.4.2017 v 9:37

    A je to ???? Tak to vidko se fakt povedlo????

  • profilová fotka Kafičko 4.4.2017 v 9:40

    A sakra,místo těch otazníků měly bejt smajlíci.No co už teď

  • anonymní uživatel DD 4.4.2017 v 15:07

    bozi, vic takovych videii, kde Keli neco dela rukama :)

  • anonymní uživatel Siskin (flidr.michal (a) seznam.cz) 4.4.2017 v 18:34

    Slušný, hudební doprovod za 1* !! :D

  • anonymní uživatel kuře 4.4.2017 v 20:47

    Dočená approved ?

  • anonymní uživatel suicidemon (suicidemon (a) gmail.com) 5.4.2017 v 1:53

    Bude i recenze na BTR?
    www.btr-fabrications.com/...

  • profilová fotka Keli 5.4.2017 v 8:47

    suicidemon: mužeme zkusit poptat, ale vzhledem k místě, kde se vyrábí a množství potenciálních kupců z ČR, to nevidím moc reálně

  • profilová fotka psedma 19.1.2018 v 8:18

    www.warlordbattleaxe.com/... podobnost čistě náhodná ;-) ale ten tvar je super, udělal jsem si malinko větší s tenčího plechu a ta práce s tím fakt valí... akorát člověk s tím vydrží dělat tak dvě tři hoďky max :-D

  • anonymní uživatel José 19.1.2018 v 11:38

    Ten šejper mi stejně připadá spíš jen na opravu odpalů apod. Na normální práci nejlíp klasickej krumpáč, hrábě a lopatu. Na drobný opravy, kde nestačí skládací rejček, mam Zbirovia 800g krumpáč se zkrácenou násadou na 70cm a je z něj super nářadí do batohu.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí