MojeKolo

Test: Rock Machine Blizz 70-27+ - pevný, pluskový, zábavný

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 31.3.2017

Můžu asi zodpovědně říct, že jsem se na nových „SpaceMachinech“ už něco najezdil, bohužel zkušenost s Járovou (Spěšný pozn. red.) vizí zábavného trailového pevňáku, mi v portfoliu chyběla.

Mohlo za to asi to, že jsem první jízdu na Ještědu loni u tohohle kola po 50 metrech řízl přední gumu. No ale je tady jaro 2017 a s ním test Blizzu. A hned toho nejvyššího a nejdražšího.

Blizz je vlastně taková pevná verze celoodpruženého pluskového Blizzardu se 140mm zdvihem. Teda je a není. Má sice plusková kola, nicméně od fullů se liší nejenom absencí tlumiče, ale taky odlišnými velikostmi. Ve zkratce: Pevňák je kratší jak na zadní stavbě (427mm), tak na předním trojúhelníku. Velikosti u Blizze jsou totiž 14", 16" a 18", na rozdíl od celopér, které mají 17", 19" a 21". Jinak jsou ale úhly dost podobně, nás zajímá hlavový úhel u Blizze, to je příjemných trailových 67°, ten sedlový je taky v toleranci. 73° je na kolo, co má jezdit stejně dobře po rovině, do kopce i z kopce „tak akorát“. Podle neofiko vyjádření by měl být Reach testované 16" někde okolo 430mm. Takže i z přísného hlediska moderních geometrií, projde Blizz víceméně na jedničku.

Jasně, geometrie je geometrie, ale do očí nejvíc uhodí plusková kola. V zásadě je moc nemusím, na elektrokolech oukej, na endurech je to nesmysl (tlusté pláště nezvládají dobře vysoké rychlosti, prostě se to rozmotá a kolo se pak chová dost nepředvídatelně.) Ale u pevňáků se komfort navíc hodí, navíc se na HT kolech prostě nejezdí tak rychle a tak těžké traily (primárně).

Pár slov k osazení, testovaný Blizz 70–27+ přijde na necelých 49 tisíc Kč, je asi na vás, jestli vám to za kolo s takovýmhle olepem přijde moc nebo málo. Já osobně jsem trochu rozpačitý. Jo, je super, že tohle kolo má velice dospělý pohon, SLX řazení, XT přehazka a kazeta s rozsahem 11–46, k tomu kliky RaceFace. Hodně parády udělá i kokpit od RF, teleskop KS Lev Integra potěší. Zapletená kola si dělá Rock Machine sám pod značkou One, ráfky se 40mm šířkou neurazí, Boostové náby taky ne. Až pocaď dobrý.

Co ale úplně nechápu na trailovém kole za skoro 50 tisíc, jsou docela tragické levné brzdy Shimano M425, které se v některých situacích ukázaly spíš jako „přiBrzdy“, než Brzdy. I přesto, že je páka na dnešní poměry opravdu dlouhá, (jenom o něco kratší než týden před výplatou), maximální sílu se často na kotouč nějak nedaří přenést. Naopak vysoká teplota se v těchto brzdách přenáší velice ochotně.

Ne, samozřejmě trochu přeháním, ono na běžné ježdění okolo komína tyhle brzdy úplně stačí, bohužel ale velice rychle vadnou, sotva se trochu víc zahřejí. Takže pokud narazíte na prudší traily, kde se delší dobu brzdí, M425 pekelně nestíhají.

Druhá věc co strašně ubírá na hodnocení, je vidlice RockShox Reba. Se svými 120mm zdvihu a žádným bottomless tokenem to byla vidlice, co mizela sotva viděla zatáčku a byla stejně necitlivá, jako vyhazovač v klubu kterého po čtvrté ráno vyzvete „na férovku“ notně posilněni alkoholem. Jakože jo, asi by to chtělo promazat, vyladit progresivitu a nebo nemít vidlici, kterou už přede mnou někdo evidentně týral, nicméně nevidím důvod proč nemít na trailovém pluskovém kole „za pade“ aspoň Yari. Takže tak, většina kola jo, brzdy hned pryč, vidlice, když funguje, je asi lepší, mě ale spíš kopala než tlumila.

A tím se dostávám k ježdění. V první řadě mě překvapilo, jak slušně plusko jede po asfaltu (jo mohlo za to i to, že jsem přeskočil z Giant Reign na 2,4 gumách v měkké směsi, ale i tak Blizz docela švihal). Nafoukal sem do kol nejnižší doporučenou hodnotu (na plášti psali 1,2 až 2,5 atm, tzn. foukám 1,1 a jedem si!) Není to XC raketa, ale na traily se po asfaltu s 2,8 Schwalbe Nobby Nic dojet dá.

Jako testovací vybírám „Naučnou“, poměrně rovný trail jak výškovým rozdílem, tak počtem zatáček a tady mě poprvé udivuje kouzlo pluska. Ona je to strašná zábava. I když vlastně nejedu kdovíjak rychle. Velká kola mají doopravdy pekelnou trakci takže kolo pěkně zrychluje, chvilku mi sice trvá naučit se zase skákat banána na pevňáku, ale po pár pokusech to jde a na Blizzu se strašně bavím. I když vím, že jedu výrazně pomaleji, než tady jezdím obvykle. Přitom je to pořád stejná sranda. Ohromnou sílu mají pluska i ve chvíli, kdy projíždíte bahnem. Jelikož se guma nezakusuje, spíš jakože valí, neboří se do bláta a tím pádem jdou změklé úseky přejet s vyloženě menším úsilím. Blizz s pluskama mi najednou dává smysl. Kolo pěkně jede, větší guma vzadu je dost pohodlná (vlastně i vepředu, vzhledem k tomu jak mi moc nefunguje vidlice), všude to pěkně drží a i když Stravu bych rozhodně nezapínal, je to zábava. Na rovném a místy hopsavém trailu je super skákat si z jedné stopy do druhé, odrážet se od kořenů, přeskakovat díry a klády, co napadaly po zimě, paráda. Jo, jak správně řekl Keli, Blizz „tahá za nohy“ na dopadech. Prostě to netlumí, nohy to cítí a bolí o něco víc.

Další trail „Kaštánek“ je o něco víc z kopce a začíná úzkou odkloněnou cestičkou nad srázem. A i tady pluska pekelně drží. A i tady nejedu kdovíjak rychle. Zase jsme doma, hopsání, odkloněné zatáčky, paráda. Musíte jenom zapomenout na smykování, to na plusku fakt néénde. Poslední trail na tohle kolo je kultovní Karásek, kde jsme s mým cvičeným američano-slovákem jednu dobu honili KOMy. Takže se „fakt cítím“ (a to nemyslím nepraný dres), trail má rychlé pasáže, kam to jde „nasrat“ a přesně tady narážím na limity pluska. A vlastně i Blizzu. Pokud se snažíte jet rychle a agresivně, tohle kolo vám poměrně rychle řekne, abyste to nedělali. Jednak se vám dost boří pláště, pokud do kola zatlačíte, samozřejmě dost ztrácíte trakci kvůli odskakujícímu zadku (několikrát jsem při silovém dupání šlápl do prázdna, protože kolo nebylo na zemi a není to něco, o čem bych chtěl vyprávět doma), dost to drncá a překvapivě to taky dost nejede. V nižších rychlostech se kolo chová dobře, ale pokud chcete jet rychle, zkrotit kolo stojí strašně moc práce. Jednak vám kola odskakují víc a víc, když ale zrovna neodskočí, jsou na zemi obří plochou a moc to nechce jet. Zvláštní pocit.

Ale jo, dává to smysl. Tohle kolo je na zábavné trailování a ne hrocení vteřin, pokud na tuhle hru přistoupím, královsky se bavím.

Kluci z Cyklomaxu mi ale k Blizzu přibalili ještě jeden dárek. Karbonové 29" kola nazuté do XC plášťů Kenda. Protože přesně tohle jde udělat s každým pluskovým kolem. Předělat na devětadvácu. Větší kola překvapivě nebyly na obtíž, stopku zábavě nicméně daly pláště. Super rychlé XC gumy Kenda 2,05" sice famózně jedou do kopce i po trailech, s devětadvacítkama je ale potřeba jet rychleji, aby to byla taková zábava. A přesně to vám hladké gumy nedovolí, protože ty, na rozdíl od plusek, v jarním lese VŮBEC NEDRŽÍ.

Pokud ale pokoušu nedržící gumy, Blizz s 29" jinak výborně funguje, máte v ruce pořád stejně zábavnou a přitom dokonce i rychlou hračku nejenom na traily, ale i celodenní výlety. A kdybych měl aspoň vepředu nějakou ostřejší 29" gumu, možná by překonalo i pluska…ale to už je asi jiná pohádka.

Poslední odstavec by to měl všechno shrnout a uzavřít. A to u Blizze nebude sranda. Blizz 70–27+ je v továrním osazení velice zábavné kolo, které dovolí i slabšímu jezdci zažít kopec zábavy na kole v terénu. A to ni na trailech, které by si jindy netroufl. Na druhou stranu, zkušený jezdec si zablbne, pokud se ale bude chtít jezdecky nějak rozvíjet, je podle mě nezbytné opatřit si devětadvacítkové výplety a nazout na ně ostřejší gumy. V tu chvíli máte z Blizze rychlou, hravou a agresivní trailovou 29, co vám dovolí projet kde co, bez ztráty rychlosti. Nebo nazujete XC pláště a máte sice trochu nudného, ale oddaného hltače kilometrů. Vlastně se to marketingově povedlo, protože Blizz může pomoct novým jezdcům objevit svět trailového a posléze gravity ježdění. A ti zkušenější ho po létech na líných 160mm polosjezďácích v garáži určitě ocení. Vlastně můžu říct, že okolo Brna je to ideální kolo. A už jsem slyšel i hlasy, že výborně to funguje, když dopředu narvete 29 a dozadu plusko (protože kroska). No necháme se překvapit…

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Roman 31.3.2017 v 8:38

    Trochu mě štve, že kluci nemají v nabídce Blizz na 29". Tohle kolo se mi líbí, ale kupovat na něj ještě záplety a trochu ho dotunit, tak sem na ceně full karbonu u YT .

  • anonymní uživatel stofan 31.3.2017 v 10:38

    :DDDDDDDD ten popis brzd, to sem se malem pochcal, hochu to je kreativita :D

  • anonymní uživatel Pipi 31.3.2017 v 12:51

    Jo tak tohle kolo by me celkem i bavilo, samozrejme s jinejma komponentama napr. viz vyse zminovany na pikacu brzdy bych urcite vymenil jako prvni a mozna i nejaky delsi teleskop(minimalne 150mm).

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí