MojeKolo

Test: Lapierre Zesty AM327 - all-mountain, který strčí do kapsy nejedno enduro

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 24.4.2017

Zesty není žádnou novinkou v nabídce Lapierre, kolo, které tento výrobce řadí do kategorie All-mountain však svými parametry míří o kategorii výše. Letos jsme se podívali na zoubek nejlevnější variantě Zesty AM, modelu 327.

Lapierre Zesty AM327

All-mountain to je kategorie kol, do které se schová kdejaký bajk, od trailbike až po enduro, záleží jen na výrobci, co pod zkratkou AM chápe. Já tyto kola vnímám jako kola univerzální, tedy taková na kterých v poho ujedeš 50 kiláků, ale taky v poho náskáčeš air lajnu ve tvým oblíbeným bajkparku. Prostě jedno kolo na vše. A přesně takový je Lapierre Zesty AM 327. Ale to bych předbíhal.

Kolo za necelých 74 tisíc korun je postaveno na rámu z hliníkové slitiny Supreme 6. Systém odpružení zadní stavby nese označení OST+ a je to klasický čtyřčep s HorstLinkem a hlavním čepem umístěným nad šlapacím středem.

Komponentové osazení

Lapierre Zesty AM327 je modelem s nejnižším osazením v řadě Zesty, takže žádný háj-end komponenty nečekejte. Nicméně, komponentový mix je velmi zdařilý. V podstatě není třeba jediné změny a kolo je rovnou jezditelné.

Odpružení v režii RockShox nabízí patnáct cáků zdvihu jak vepředu, tak vzadu – předek Yari RC a zadek Monarch RT. Vidlici Yari jsme již chválili mockrát a opakovat se nebudu, jedinou výtku mám k patkám, tato Yarina je pro náboje s Torque Cap rozšířením (tedy s udělátkem, které má na 15mm ose dosáhnout stejné tuhosti jako na 20mm ose), ale přední náboj Torque Cap nemá a tak ti nezbývá při každém nandávání předního kola do vidlice nadávat a dobře mířit.

Pohon i brzdy jsou od Shimana, 2×10 jsem už na kole dlouho neměl, ale proč ne. Možnost zařadit si klasického kašpárka se mi líbí, na kolo této kategorie úplně #fklidu! Kombinace dvouplacky (36 a 22 zubů) na převodníku a 11–36 zubů na kazetě je neprůstřelná co se týče výjezdů i sjezdů, prostě pokaždé najdeš vhodný převod. Na převodnících řadí Deorko, na kazetě XT přehazka. Brzdy Shimano Deore jsou dostatečné, navíc se 180mm kotouči, ale na fakt dlouhém sjezdu už ke konci začínají trochu ztrácet svůj výkon.

Kokpit a teleskopická sedlovka nesou logo Lapierre, 760mm šířka řídítek je vhodnou volbou, sedlovka s 125mm zdvihu taktéž. Jen 55 mm dlouhý představec je už na mě dost, já bych hlasoval pro kratší. Gripy jsou spíše tlustější, mega pohodlné, ale jistotu 100% úchytu jsem neměl.

K sedlové trubce se váže jedna nepříjemnost se kterou jsem se potýkal, sedlovka v sedlové trubce zajížděla, co kopec, to dva centimetry dolů, takže 4mm inbus byl neustále v permanenci, montážní pasta by problém asi vyřešila, ale nebyla jaksi po ruce…
Sedlo SDG je hodně tvrdé a aspoň pro moji sedinku nepohodlné a rozhodně nedělá čest své značce, kterou domácky přezdíváme „stále dobré genitálie“.

Výplety postavené na ráfcích Mavic (EN427 předek , XM424 zadek – širší 27mm vepředu, užší 24mm vzadu) a nábojích Formula jsou obuty do Michelin Wild Rockr2 plášťů šíře 2.35 a bohužel v odlehčené verzi Light edition. Agresivní vzorek je super do sucha, tam drží výborně, na kamenech drží také dobře, ale jen do doby než chytneš defekt. Vím, že defekt je vždy chyba jezdce, ale tolik defektů jako na těchto pláštích jsem neměl celý loňský rok. Kde však je limit pro tento plášť je bláto, čištění je opravdu slabé a se zalepeným vzorkem budeš litovat, že jsi byl líný a nepřezul.

Geometrie

Zesty patří k delším kolům, s mojí výškou 185cm bych měl mít velikost XL, ale naštěstí jsem měl jen L. Přední rámový trojúhelník je dlouhý, reach 461mm, a tak to mám rád, dlouhej předek mám hodně rád – Zesty patří těm nejdelším kolům na trhu. Zadní stavba má obvyklou délku, 430mm, to najdete na spoustě současných kol. Stejně tak 66,5 stupně hlavového a 74,5 stupně sedlového úhlu, BB drop 10mm.

Jak shrnout geo Zesty modelového roku 2017 dvěma slovy – moderní geometrie u enduro kol. Toto je dle Lapierre all-mountain, to protože Zesty disponuje „jen“ 15cm zdvihu. Patnáct čísel – ti dle mého názoru – stačí všude, na české trail centra, bikeparky i domácí enduro závody. Rozhodně jsem nikde neměl problém s nedostatkem zdvihu.

Na trailu

Už když naznačím hmotnost této Zesty (s pedály Shimano M647 to bylo lehce nad 15 kilo), tak je jasné, že toto kolo není žádná raketa, která na kopec vyjede sama. Budeš muset šlapat, ale díky dvojplacce a milosrdnému malému převodníku to není ani na začátku sezóny, po dlouhé zimě, problém. Při otevřených tlumičích systém odpružení není zcela imunní na pohupování při šlapání, v lese to až tak nevadí, ale na asfaltu je to citelné, naštěstí máme kouzelnou páčku na tlumiči. Kouzelné kroutítko komprese nabízí i vidlice, takže zamčít a jede se. Díky docela vzpřímené sedlové trubce se šlape pěkně pod sebe a efektivně, odsejpá to relativně dobře, ale u plášťů je cítit, že prostě nejedou.

Pokud jsi se vyškrábal na kopec, tak tady začíná zábava, odemčít tlumič, vidlici a frčíme. Krátká zadní stavba je super v zatáčkách, ve skocích, ale podrží i ve sjezdu, jen to chce jezdit správně, tedy neviset na natažených rukách se zadkem někde vzádu za zadním kolem. Právě naopak, pěkně agresivně lokty, váhu dopředu ať má přední kolo přítlak, dlouhý předek je na to dost.
Je vidět, že když ti do vývoje kecá taková veličina Nico Vouilloz, tak i all mountain kolo může být mega sjezďák, vidět je to i na vyšším modelu – endurové Spicy, která je geometricky velmi, velmi podobná. Chod zadní stavby je příjemný, citlivý na začátku a progresivní na konci, dát doraz vyžaduje opravdu velkou rámu a přitom při běžné jízdě tlumič využívá zdvih velmi ochotně, ale o propadání se do zdvihu nemůže být ani řeči. Na dlouhém a ostrém déháčku však začíná být tlumič zlehka dýchavičný, ale nic zásadního to není.

Komu doporučit, právě tobě pokud je tvojí prioritou spíše cesta dolekopcom než horekopcom, ale jen jezdit nahoru lanovkou nebo shuttlem není tvůj šálek kávy. Zesty se cítí líp zkopce dolu než do kopce nahoru, ale na začátek trailu tě doveze. Možná pomaleji, ale sranda, ta začíná přece na kopci – co se vleče, neuteče!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pipi 24.4.2017 v 13:32

    K tem brzdam Deore M615 bych chtel jenom dodat, ze brzdi vic nez slusne. Chapu, ze na delsi sjezd moc neni, ale staci vymenit kotouce za vetsi(180/180 je taky fajn mam totez, ale 200/180 je jeste lepsi pro tyhle ty ''low-end'' brzdy) a nasledne vymenit brzdove desticky za kovove(sintry) a je to hnedka znatelne lepsi :-) . Puvodni desticky jsou urcite organiky, ty jsou fajn, ale jen na takovy to obycejny jezdeni, pro vic hardcore jezdeni a delsi sjezdy uz bych vice doporucoval ty kovove sintry :-) A je pravdou ze se deorka rychle prehrejou, k tomu staci koupit jak bylo zmineno sintry a s chladicema ice tech desticky, kotouce to je snad fuk jaky a vysledek je o mnohem znatelnejsi.

  • anonymní uživatel heheš 24.4.2017 v 16:14

    dělá se to i v nějaký normální barvě?

  • anonymní uživatel TONY 24.4.2017 v 21:56

    NO ZA TY PRACHY NIC MOC,,,SOU LEPSI KOLA,,A TO NEMLUVIM O TOM ZE O DESET VIC A MAM NOVEJ CANON JEKYLL,,,ZA 60 MAX TOHLE A BYLO BY TO OK

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí