Test: Giro Switchblade MIPS - malá i integrální přilba v jednom

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 27.4.2017

Chci přilbu, malou i velkou, lehkou, odvětranou na vyjížďky pro zábavu a také super bezpečnou na hrocení v bikeparku nebo třeba i na závodech. Nechci ale dvě přilby! Chci jednu s odnímacím náhubkem a nechci kompromis v žádném z vyjmenovaných parametrů. Giro Switchblade MIPS toto slibuje! Uvidíme!

Helem s odnímatelným chráničem brady je na trhu již povícero, moje první osobní setkání s helmou tohoto konceptu bylo právě s touto Giro Switchblade MIPS a byl jsem překvapen a rovnou to propálím – byl jsem nadšený. Ale postupně.

Konstrukce

Většina ostatních helem s odnímatelným chráničem brady vypadá, tak že k XC helmě připevnili náhubek chránící bradu. Switchblade však vypadá jako klasická velká DH přilba, od níž se naopak dá náhubek oddělat. Velká integrální helma nabízí více bezpečnosti, to je jasné. Switchblade splňuje, kromě spousty dalších méně zajímavých, i normu DH přileb ASTM DH 1952 – a to s připevněným náhubkem i bez něj. Kromě toho máš u této přilby i MIPS, ochranu proti rotačním silám při pádu. Jsem zvyklý, že MIPS byl vždy žlutý, tady ne, zde je černý, téměř neviditelný.

Tuhost chrániče brady v předozadním směru je impozantní, rozhodně bych takovou nečekal, boční tuhost v oblasti lícních kostí již tak obří není, ale ve srovnání s klasickými sjezdovými helmami rozhodně nevybočuje z průměru.

Přilba je vyrobena technologií In-Mold, tedy pěna stříknutá do plastové skořepiny, zpracování je dokonalé, nikde žádné otřepy, přesahy pěny a podobně. Lícování odnímatelné části velmi dobré, minimálně u nové přilby, jak to bude vypadat po tisíci nasazení a odejmutí ukáže až čas.

Spojení chrániče brady a helmy je pomocí nacvakávacího mechanizmu z nerezové oceli, ten je umístěn v odnímatelné bradové části, plastové protikusy zality jsou přímo v EPS pěně, způsob uvolnění či nasazení si ukážeme v dalším odstavci.

Sundání a nasazení chrániče brady

Sundání chrániče brady neboli náhubku je extra jednoduché a fakt vychytané, na každé straně spodní hrany náhubku u lícních kostí zmáčkneš tlačítko, které nadzvedne pružinkou jištěný ocelový hák. Ten jistí náhubek tam, kde má být a už jen vytočíš náhubek nahoru, vytáhneš dopředu (na vytažení je třeba použít trochu síly) a máš hotovo. Postup nasazení je nečekaně přesně opačný, do horních vodících drážek nasadíš čepy náhubku, ten pak zatlačíš dozadu až na doraz, až se ozve cvaknutí a už zbývá jen sklopit a hotovo. Sundání je otázka vteřiny i bez tréninku, nasazení na hlavě chce trochu cviku, především pro nasazení čepů do drážek.

S Giro Switchblade MIPS budeš hvězda všech občerstvovaček!

Na hlavě

Už při prvotním nasazením na hlavu poznáš, že se jedná více o integrálku než o XC helmu s chráničem brady – uši, to je oč tu běží. Pokud si helmu neroztáhneš za pásky, tak si tvoje uši koledují o diagnózu „tankistické ucho“, tedy zlomeninu ušní chrupavky, kdo měl, ví jak to bolí. Spodní část helmy je spíše užší a nasazení není nejpříjemnější, a roztáhnutí je nezbytné i v openface módu bez náhubku a roztáhnout potřebuješ opravdu velkou silou.
Po nasazení máš možnost si helmu na květáku ještě stáhnout pomocí kolečka na zátylku. Díky tomu sedí na hlavě výtečně a ani se nehne.
Zajímavostí jsou lícní vycpávky, jsou totiž dělené a polovina patří k náhubku a druhá pak k samotné přilbě.

Odvětrání

Na první pohled je přilba hrozně málo děravá, zvláště když si ji srovnáme s nedávno testovanou Fox Proframe, ale i tak ve full face módu větrá docela dobře. V openface, už to taková sláva není, jako malá helma to fakt není. Větrání je nedostatečné, a to přesto, že přes uši není žádná výstelka a při nenasazeném náhubku k uším a dál k hlavě může proudit přímo vzduch tunýlky zepředu, do těchto tunýlků se zasouvají spojovací nerezové háčky.
Při chladnějším počasí je toto foukání i docela nepříjemné, fučí ti totiž přímo do uší, na to jsem lehce háklivý.

V praxi to vypadalo tak, že pod kopcem jsem sundal náhubek, vyjel na kopec, tam přitiskl helmu na hlavy, výstelky se zmáčkly, vytekla dávka potu, poté jsem nasadil náhubek a valil trailem dolů. S malou XC či enduro helmou je větrání neporovnatelné, ale na druhou stranu je to stejné i v otázce bezpečnosti.

Výstelky jsou pohodlné, antibakteriální, ale rozhodně bych je neoznačil jako rychleschnoucí, často se mi stalo, že do druhého dne helma nestačila vyschnout… asi se moc potím.

Vychytávky

Detaily tvoří celek a i malinký detail může být super vychytávka. Do velké přilby patří velký brýle, to ví i u Gira (já to vím také, ale přesto tvrdohlavě vozím malé) a proto zadní tři větrací otvory mají gumové okraje a pěkně ti budou držet pásek od brýlí. Brýle si snadno dáš pod výškově stavitelný kšilt, ke kterému se váže poslední vychytávka, za mě největší pecka. V balení dostaneš i náhradní kšilt, který má integrovaný držák pro kameru. Našroubuješ a jedeš. Žádný samolepky, žádná přečuhující kamera přes helmu, boží, takový detail, který fakt potěší. Kšilt s držákem kamery nemá na rozdíl o normálního kšiltu nastavitelný sklon, takže bez kamery jej asi vozit z designového hlediska vozit nebudeš. Montáž kamery není úplně jednoduchá, místa u kšiltu není na rozdávání a pojistný šroub budeš motat trochu dýl než obvykle.

Kam s ním

Problém kam s ním už řešil Jan Neruda ve svém fejetonu a stejný problém budeš řešit pokud jezdíš bez batohu. Neruda potřeboval udat slamník a já chránič brady. Bohužel přilba nemá žádné přidělávátko, kam by jsi náhubek připevnil, když stoupáš jako vítr do kopce. Takže nezbývá než zkoušet, do kapsy v kalhotech to kvůli velikosti moc nejde, připevnit ke kolu – čím, jak, kam…, do kapsy na dresu – to by šlo, ale kolik EN/AM dresů má kapsy… minimum. Tak nezbývá než hledat, Neruda našel mlíkařku a já si házel náhubek za dres…

Pro koho

Vrátím se k větě z počátku článku „Chci přilbu, malou i velkou, lehkou, odvětranou na vyjížďky pro zábavu a super bezpečnou na hrocení v bikeparku nebo třeba i na závodech.“, splní toto Giro Switchblade MIPS. Odpověď je ano, ale s jedním ale.
Pokud helmu používáš jen na trailování, endurování a nebo závodění, tedy ve stylu vyjedu trail, sjedu trail a nemáš dlouhé přejezdy, dlouhé příjezdy, tak jsi ideální zákazník pro Switchblade. Pokud ale musíš dojet například deset kilometrů jen ke trailu, tak i v openface módu se pořádně zapotíš a traily si užiješ s pořádně mokrou hlavou. A to jsem testoval v dubnu, co teprve v červenci…
Giro postavilo bezpečnost výše než odvětrání. Méně větracích otvorů a jejich menší velikost, ale zase větší pocit bezpečí a ochrany – co je víc?

Cena cca 8000 korun není malá, ale zase není nijak přehnaná, podobně bezpečné helmy stojí stejně a nemají možnost odepnutí bradového chrániče.
Navíc je zde šance získat přilbu levněji! Co pro to udělat? Vyrazit na závody České Enduro Serie 2017, vyzkoušet přilbu, vychválit nebo ji pohanit v dotazníku a mít štěstí při losováni po závěrečném závodě. Na zkoušku bude velikost M i L přesně ve stejném designu jako tato testovaná. Helmy Giro hledej na společném stánku Giant a Giro.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pipi 27.4.2017 v 11:04

    Ahoj Keli, hele a co rikas na to tahle helma versus Bell Super 2R/nebo novejsi 3R? Co se ti zda jako lepsi helma? Oboji ma vyjimatelny chranic huby, s tuhosti nevim nevim(mam pouze Bell Super 3 bez nahubku i Mipsu, vetrani asi na tom bude Bell o trochu lepe ze? Zajimala by me zkusenost a porovnani tady tech dvou zminovanych helem :-)

  • anonymní uživatel Koli (christopher.banshee (a) gmail.com) 27.4.2017 v 15:38

    Pipi: jen tak pocitově z toho, když jsem měl helmy na hlavě, tak Giro je pocitově plnohodnotná integrála a člověk se v ní opravdu cítí bezpečně, ale to odvětrávání asi bude bída. Za to v Bell Super 3R se necítím vůbec jako v integrále a naopak je mi spíš celá ta koncepce nepříjemná, při pádu ale asi člověk ten chránič čelisti ocení i když to pocitově není tak safety jako u Gira. :)

  • anonymní uživatel Kokosko (r...r. (a) gmail.com) 27.4.2017 v 19:55

    Ty ceny jsou dost mimo...

  • anonymní uživatel Pipi 27.4.2017 v 21:15

    Hmhmhm, tak to tedka budu asi muset uvazovat i o tom nahubku pro tu Bellku na nejakyko lehko/vaznejsi jezdeni teda...Mam jeste jednu integralu Giro Cipher a je to dost bida v lete...Za to cejtim se v ni jako Iron Man pri sjezdu..:D :D :D

  • profilová fotka Keli 28.4.2017 v 7:34

    Je to přesně jako Koli, Giro je opravdická velká helma a Bellka je naroubovaná XC přilba. Když dáš velkou ránu, tak Giro ti hlavu fakt ochrání a Bell tě maximálně ochrání tak před odřeninama. Minimálně tedy v obličejové části.

  • anonymní uživatel mike 28.4.2017 v 16:38

    No nic moc.. za tu cenu nic moc

  • anonymní uživatel nden (m3lcz1k (a) gmail.com) 4.5.2017 v 1:20

    Helmu mám už přes měsíc a nejvíce jsem zklamanej z toho, že nemůžu dostat hlavu do helmy pokud mám pripnutej náhubek. Takže musím sundat náhubek, nandat na hlavu, zapnout a poté nandat náhubek. Jinak sedí opravdu skvěle. Předtím jsem měl helmu od Haven, která mi vydržela opravdu dlouho (cca 8 let) - moc závažných pádů jsem neměl. Swichblade jsem si koupil hlavně z důvodu potřeby mít open face helmu pro popojíždění po městě a obměnit full face helmu = dvě mouchy jednou ranou.

  • profilová fotka Keli 5.5.2017 v 11:58

    nden: musíš ji pořádně roztáhnout za pásky, jde to ztuha, ale pak lze nasadit i s náhubkem a celýma ušima.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí