Test: Canyon Strive CF 8.0 Race - v roce 2017 jen Race a už jen Race

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 28.4.2017

Strive je už nějakou dobu stálicí na enduro scéně jak ve světě, tak u nás. Pro letošní rok kluci přešli s geometriemi pouze na verzi „race“, přidali XS a XL velikost, upravili Shape Shifter a trochu poladili osazení. No a my zjistili jak se na Strivu v roce 2017 jezdí.

Jedno po druhém, přechod na geometrie Race není v roce 2017 nic moc nečekaného, protože vzhledem k vývoji geometrií se z Race geo stala v podstatě masově použiváná geo. To je ale jenom dobře pro Canyon, ad 1. ukázali, že ví co dělají ad.2 nemusí nic inovovat, když to funguje. Jinak asi není tohle kolo potřeba kdovíjak představovat: závodní enduro stroj navržený Fabienem Barelem za účelem „co nejrychleji dolů a co nejpohodlněji nahoru“. K tomu Strivu pomáhá udělátko ShapeShifter které přepíná přepákování tlumiče. Dá vám buď 160 zdvihu při 30% sagu nebo 130 zdvihu se sagem cca 10%. Samozřejmě „přepne“ i geometrii, původních 66° hlavy postaví o 1,5°, sedlovku narovná na 75° a střed zvedne o 20mm.

Další dominantou Canyonu je DirectSale, internetový prodej, který umožňuje držet ceny nízko, díky absenci maloobchodu při prodeji. To umožnilo, že testovaná verze, 8.0 nabídne za cenu okolo 127 tis Kč (podle kurzu Eura) tohle: celokarbonový rám (ano, karbonové kolo znamená VČETNĚ ZADNÍ STAVBY. „S“, „C“, „T“, „G“ a vůbec všichni, dívám se vaším směrem!), odpružení od Foxu v podobě Float X Performance a 36 Float Performance Grip, pohon i brzdy kompletně olepeno Sramem, Guide RS, 12kový Eagle a navíc sedlovka Reverb Stealth se 150mm zdvihu. Už tohle je osazení výrazně dražších kol, nejvíc mě ale dojme, když Canyon nešetří ani nikde jinde. Ať už je to parádní kokpit Renthal s 50mm představcem a 780mm řídítky Fatbar, nebo skvělá a široká kola E13 TRS+ obutá do Maxxis Minon SS vzadu a dokonce 2,4 širokého DHFka vepředu. O kontaktní body se pak stará sedlo SDG a gripy Ergon.
Okamžitě vyhazuju duše a dostávám se bez pedálů v Mku pod 13 kg.

Na mraky kol je potřeba si zvykat, trochu je ladit a občas působí trochu rozpačitě. Strive je oproti tomu úplně jednoduše výborné kolo na ježdění do kopce a z kopce. A po rovině. Je potřeba si pohlídat foukání, musíte nafoukat jednak ShapeShifter přes speciální fičuru, potom přepnout do DH módu, naladit si požadovaný sag, Canyon dodává parádní kartičku na které je modrý pruh určující cílových 25%. A jít jezdit.

Loni byla spousta zlé krve ohledně poruchového ShapeShifteru a posléze špatného zákaznického servisu. Podle posledních vyjádření se díl jednak inovoval a taky po celé Evropě masově naskladnil, aby se tenhle problém neopakoval. Já můžu potvrdit jenom to, že se mi opět nic nepolámalo.

Další sranda na kole je sice fajn, na druhou stranu může docela nafukovat články o testování, takže se ShapeShifterem vypořádám hned. Nasednete, zmáčknete knoflík, propružíte a ve spodní úvrati knoflík pustíte a máte DH mód. Zmáčknete knoflík, nadlehčíte zadní kolo a máte XC mód. Na tohle ovládání je potřeba si trochu zvyknout a taky si uvědomit že Strive nejsou dvě kola v jednom (to ani být nemá), ale naopak jedno výborné kolo. XC mód je super ve výjezdech a na rovinách, navíc v kombinaci s třemi polohami komprese na tlumiči. Je potřeba si ale osahat, kde je lepší mít radši DH mód a tlumič nastavený na „Trail“, protože Strive v XC sice docela jede, hodně ale pohne s geometrií. Jednak samotným přepnutím, ale taky změnou sagu na tlumiči. Mě se nejvíc osvědčilo vozit XC mód v kombinaci s polozavřenou vidlicí, potom kolo parádně jede, ale když přijde rána, něco pobere.

Celkově je naladění a srandy s tlumičem alfa a omega vymačkání maxima ze Strivu. Máte totiž 2×3 možností jak nastavit zadní stavbu a je obrovská chyba si nedat ten čas a nezkoušet, co je na co nejlepší. Já jezdil okolo Brna na hravých trailech v XC módu, napůl zavřenou vidlicí (takhle jsem na Strivu asi najel nejvíc času), hned za ním byla otevřená vidlice a DH mód s tlumičem ve střední poloze na zábavné sjezdové traily, pak samozřejmě vše otevřeno na úplný Mordor.

K samotné jízdě. Geometrie je samozřejmě revoluční, ale jelikož už ji ostatní výrobci u svých závodních endur víceméně vyrovnali, 448 Reach, 423mm zadní stavby a rozvor 1188 v Mku, mě už na zadek vyloženě neposadí. Myslím papírově. Jezdecky mi Strive výborně sedí v ruce od prvního ježdění, při mých 175cm jsem jenom nahodil o cm kratší představec, 50 mi přišla zbytečně moc. Díky nízké váze a super geo tohle kolo výborně jede, skáče, sjezduje, výjezduje, prostě všechno. A do toho jde ještě přepínat. Přijde mi vždycky škoda, že když je kolo super, nedá se o něm nic moc napsat, na rozdíl od kol s řadou nedostatků. Strive je prostě super a tečka.

Každopádně, zadní stavba je skvělá, ze začátku jsem měl pocit, že je v DH módu tlumič zbytečně lineární, stačilo si ale občas hrát právě s páčkou komprese a používat vše co tlumič nabízí a není co vytknout. Rychlé kolo nahoru v jednom režimu, super rychlé dolu v tom druhém. Zadní čtyřčepová stavba je věc o které nevíte. Netuhne pod bržděním, je pekelně citlivá a nekroutí se. Zase není co psát. V podstatě to samé se dá říct o osazení. Eagle je super, díky větší kazetě vzadu můžete nasadit vetší převodník a máte rychlostí na všechno na světě. Inovované brzdy Guide RS dostaly pro 2017 nový třmen a vypadá to že se přestaly zavzdušňovat a pořád se parádně dávkují a mají obří sílu.

Největší pochvalu ale zaslouží vidlice. Není tajemství, že jsem fanda Fox 36 už nějakou dobu. Její cena a dementní uchycení předního kola mi ale trochu kazily dojem. A pak přišla vidlice Fox 36 Performance Grip. Nejlevnější OEM (montážní) varianta Foxu (nebude si lhát, tuhle vidlici má na svědomí bývalá Marzocchi, která se stará o levné Foxky). Levá noha se vzduchovou patronou je stejná u všech modelů, liší se jenom patrona a nejlevnější FitGrip není nic jiného, než uzavřená olejová patrona, která má nahoře IFP pístek kterému dává odpor malá pružinka. Na chlup stejně jako u vidlice Durolux. Jenom ještě líp naladěná. Fox 36 Grip jsem jel letos několik a všechny byly skvělé! Úžasná citlivost, co je ale pro mě daleko víc, je geniální progresivita „tak akorát“, výborná opora ve střední části zdvihu a v neposlední řadě i výborné naladění prostřední polohy na přepínání komprese, která z vidlice nedělá napůl zamčenou kopavou potvoru, ale jenom ji mírně přitvrdí po celém průběhu zdvihu. Boží věc!

Strive CF 8.0 je výjimečné kolo jak po jízdní tak po konstrukční stránce. Samozřejmě, jsem odborník na hledání much (můžete mne oslovovat i Flyboy) a nějaké jsem našel, po stránce geometrie mi přijde, že by kolo mohlo být v DH módu klidně ještě o půl až jeden stupeň položenější, 65° hlavy už je dávno #endurospecific. U hlavy zůstanu i dál, výška hlavové trubky 125 mm (Mko) a s ní spojený Stack 615mm mě trochu mrzel, v kombinaci s mou oblíbenou výškou řídítek 20mm je sice super na sjezdovější tratě, pro rovnější traily by se ale hodilo dát si řídítka trochu níž. A už není kam.

Po stránce osazení jsem opět trpěl na sedle slibující S(tále) D(obré) G(enitálie), páč je prostě moc úzké. A druhý kontaktní bod, gripy Ergon taky nejsou můj šálek piva. Ostré, úzké a tenké gripy šly z kola dolu asi po 20 útrpných kilometrech. Zbytek kola si totiž zaslouží, aby se vám na něm jezdilo parádně!

Jo a kola E13 TRS+ jsou taky super, 28 mm široké ráfky, tuhé výplety, obří náboj, hlasitý cvrček a integrovaná bezdušová páska. Váží jenom 1850g, snesou všechno a suprově se nahazují na bezduše. V záplavě parádních komponentů jsem na ně málem zapomněl. Ale už jsem si za to přivřel ruce v šufleti!

Jo a vlastně ještě jedna věc k hlavě, tentokrát už pozitivní. Hlavové složení Acros má ve svém horním díle systém zabraňující protočení řídítek a jejich fláknutí do rámu! Už za tohle si za tohle kolo zaslouží, 10 z 10 hvězdiček a 0 černých puntíků!

Strive je skvělé kolo nejenom na enduro závodění u nás i ve světě ale dá se přepnout aby výborně posloužilo k jakémukoli ježdění. O to víc v tomhle olepu. Chce to jenom trochu snahy a zkoušení. Přijatelná cena z něj navíc dělá jednu z nejlepších voleb na trhu. A i když ho stran inovací konkurence už dostihla, on hrdě drží krok. Snad se mu dál budou vyhýbat dětské nemoci, kterými trpěl v předchozích letech. Strive si zaslouží, aby se na něj nedívalo přes prsty. Zaslouží si jezdit! A pokud vás baví jezdit rychle i za cenu o trochu náročnějšího servisu a chvilky hraní s tlumičem, Vy si zasloužíte jezdit na něm!

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka honzasiska 28.4.2017 v 10:17

    mám AL 6.0 race v M-ku a 176cm vejšky a taky jsem měnil představec za 35mm, je to lepší :) Jinak trestuhodný SDG a ergon gripy šly taky dolu hned, to už jsem věděl hned z předchozího torque EX. Kolo je super i tady v Brdech, ale co umí nejlíp sem poznal až letos ve Finale Ligure a trochu mě zamrzelo, proč k tomu mám vlastně ještě sjezďáka, to kolo fakt žehlí parádně. Jinak já si na komunikaci s canyonem nemůžu stěžovat, mám od nich vlastně třetí kolo a nikdy problém nebyl. Začátkem března sem reklamoval reverba a potřeboval jsem to do tří týdnů mít zpět a za dva týdny mi přišel domů fungl novej . Na pozdzim zas ložisko hlávka, na něj se už tedy nevztahovala reklamace, ale kluci z canyonu mi ho nabídli za 250kč (spodní ložisko cane creek-maloobchodka u nás cca 500kč) a poštu z DE zdarma, za 3 dny bylo ložisko doma. Jak říkám, nemůžu si na nic stěžovat :)

  • profilová fotka Wrist 28.4.2017 v 15:02

    Čerte.. Díky za super recenzi! Jezdím už druhý model této značky a to Spectral AL 7.0 2016.. i když to není žádná kultovka tuto značku mohu jen doporučit. Spetral není sice #endurospecific, ale spíše vhodný na klikaté traily a "allmoutain" vyjížďky všeho druhu... výborná geo, dobré osazení za velmi přijatelnou cenu díky directsales. I když se za vámi nebude každý otáčet se slovy "Aaau" a posílovat vaše ego.. Je možné si sním užít spoustu zábavy ;-D

  • anonymní uživatel R17 28.4.2017 v 22:50

    Kde je to foceno? Ten pumptrack vypadá celkem zajímavě.

  • anonymní uživatel Tomík 29.4.2017 v 13:47

    R17: Brno-Lesná, ale na normálním kole to vůbec nejede

  • anonymní uživatel Vacan (Vacan222 (a) gmail.com) 1.5.2017 v 15:39

    Po výměně Shape Shifteru před 2 roky funguje skvěle a nevím o něm. Navíc mám výbornou zkušenost s řešením reklamace - kluci z českého zastoupení poradili co a jak mám udělat, Němci schválili a pak k nám domů přijela PPL pro kolo a za 5 dní jej zase přivezla. Jsem spokojen s kolem i servisem.

  • anonymní uživatel Mar 1.5.2017 v 22:48

    Zdravím, co by jste volil Strive vs Capra? Jezdim vse trail enduro veci i park

  • anonymní uživatel Shopak (tomik.kohout (a) seznam.cz) 29.6.2017 v 9:08

    Co se týče servisu, nemůžu říct jediného křivého slova, páč kluci z Česka vyřídili formality s DE, přijela GLS (to, že ty ku.vy pokroutili cestou úplně nový kotouč není chyba Canyonu..) Při přestavbě kola ještě zjistili nedostatek na sedlovce, kterou hned poslali k žitnému a když se vrátila zpět, tak to šlo nejkratší cestou ke mě.. Takže servis OK, jen teda bych příště doporučil UPS místo GLS... Tam se k tomu kluci chovají trochu jináč..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí