Test, fakt dlouhý test: Rok se Specialized 2FO Clip

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 3.5.2017

Jezdím rád a je to na mě doufám znát. A jezdím v nášlapech. A na to potřebuju boty. Boty, co snesou hodně kilometrů na trailech, občas nějaké to šmatlání při tlačení, když dojde síla nebo se moc zvedne kopec. Taky by měly mít nějaký stupeň ochrany, protože mě tu a tam klepne přes prsty kámen nebo pařízek. Taky nechci aby byly hnusný a snesly ježdění v dešti a bahně. A hlavně by se mi neměly rozlepit po třech jízdách jako tři pruhy.

Z toho, co nabízí český trh, přijaly výzvu stát se mýma křuskama sjezdové boty od Specialized, už relativně ověřený model 2FO Clip. Máme spolu odježděno x závodů, mrak testovacích akcí a testovacích kol, hodně bláta i prachu a tohle všechno v rámci několika tisíc kilometrů. Takže si myslím, že čas na dlouhodobý test dozrál.

Jak boty vypadají po tom všem popsaném výše, můžete vidět na fotkách. Za rok opravdu poctivého enduro, trail a občas i DH ježdění se mi ošoupala barva na jedné straně podrážky o kliku, trochu vykousalo okolí kufru a upadly mi ty železný pičičandy na koncích tkaniček (jenom na jedné botě a ještě mám náhradní tkaničky). A možná, kdybych je párkrát nenechal (kompletně mokré a propocené) marinovat pár dní v tašce po závodech nebo vejletě, by ani nesmrděly jak Listerovy lunárky aka orangutan v říji. Za to asi Specialized vinit nemůžu.

Ale jinak je to všechno. Nikde se nic neodlepuje, podrážka se kdovíjak neochodila, ale přitom při chůzi pěkně drží i na hodně klouzavém povrchu), svršek se netrhá a ani vnitřek boty není nijak poškozený… vzhledem k tomu, co všechno se mnou zažily je to až udivující.

Jinak z poznatků, 2FO jsou super boty, jo, 3799 Kč na krámě není zrovna málo peněz, pokud je to za v podstatě neprůstřelné boty co vydrží x sezón (a nevidím důvod proč by neměly) zas tak hrozná částka to není. Zpět k poznatkům. Podrážka je tak akorát tuhá, při celodenním výjezdu vám neupadávají umrtvené nohy, pořád to ale stačí na občasné silové šlapání. Na XC závodění to není, slabina je v upnutí nohy tkaničkami, přece jenom s Boa nebo přezkami to srovnat nejde. 2FO ale nejsou XC, ani trail boty, ale DH boty. Druhý nedostatek se projevuje prvních pár týdnu při tlačení. Jelikož výrobce předpokládá, že nositel těchto bot bude buď na kole nebo na lanovce, patní část výstelky, ze začátku, docela řeže do achilovky. Tenhle problém ovšem zmizel po prvním měsíci ježdění. Abych byl úplně důkladný, jednou jsem z nich měl puchýř na patě. Ale myslím si, že cesta: napůl na kole napůl pěšky v 5 ráno, kompletně „na krupici“ z hospody, na boso (pro mě doposud z neznámého důvodu) a bez zavázaných tkaniček (z naprosto známého důvodu – prostě to nešlo), je asi taky hodně mimo doporučeného pole užití těchto bot.

Jinak mi ale přišly (a pořád přijdou) pohodlné, spousta místa pro prsty a vyztužená špička mi už nejednou zachránila prsty. Výborně snáší i mokro a bláto, jednak jdou tkaničky totiž pořád stejně zasukovat i když jsou do bahna, na rozdíl od zadrhávajících přezek nebo nacucaného suchého zipu. Jednak materiál svršku nepropouští ani nenasává vodu,takže máte suché nohy a navíc boty neváží po chvilce v mokru tunu.

Asi nemám moc do dodat. 2FO Clip mě maximálně příjemně překvapily. Pohodlné DH boty, ve kterých se zároveň dobře trailuje a enduruje a pokud se vyšlápnou, i to tlačení není problém. Materiál je super do sucha i do mokra a dobře se umývá. Tkaničky utáhnou nohu dost na většinu ježdění, zvýšený kotník ochrání od okopání od rámu a klik, tvrdý plast na špičce zase chrání prsty. Horko těžko na těchdle botách hledám slabiny. Klidně bych do nich šel znovu! Ale něco mi říká, že to ještě pár let nebude potřeba.

Foto: foto Choze Spáčil, Otta Otta

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Martin 3.5.2017 v 7:38

    ...pro úplnost bych doplnil, pozor na výběr velikosti. Bota je spíš menší, než běžná velikost.

  • anonymní uživatel Tomáš (hyashi (a) centrum.cz) 3.5.2017 v 13:33

    Já bych řekl spíš maličko užší, mam je ve verzi na platformy, drží dobře, bota jako taková je tužší. To je pro mě asi jediný problém, mam radši spíš typ bačkory, než typ lyžáky.

  • profilová fotka Čert D:key 3.5.2017 v 16:50

    2Martin: Co se týče velikostí tak nesouhlasím, mám nohu mezi 42,5 a 43, 2FO mám 42,5 a naprosto sedí.

  • profilová fotka JV 3.5.2017 v 18:47

    Souhlasím s Martinem, mám 43, jinak civil nosím 42. A oproti např. AM45 se z nich dá udělat španělská bota, tedy skoro stáhnout jako xc tretry.

  • anonymní uživatel sfvgsdDaniel 9.5.2017 v 9:36

    d

  • anonymní uživatel Daniel 9.5.2017 v 9:45

    Moje zkušenost je taková, že ty boty jsou skutečně minimálně o půl čísla menší než jsem zvyklej. A na šířku mě tlačej neskutečně!!! I po dvou měsících ježdění. Na začátku to bylo vůbec hrozný, to stačilo jet 2km a nohu jsem vůbec necejtil! Jezdim na platformách a mám pocit, že ty boty držej hůř než obyčejný turistický boty ve kterejch jsem jezdil dřív. A podrážka se překvapivě rychle vytrhá. Po dvou měsících vypadaj ze spoda hůř než kámošovi 5-10 po celý sezóně. Než jsem si je koupil tak jsem tady někde četl článek (možná právě od Čerta) že 5-10 se rozlepujou hned po vyndání z krabice, tak jsem si raději koupil 2FO a dost toho lituju!!!! Jsou pro mě nepohodlný + neplněj to co jsem od nich očekával + ta cena!! Jinak tuhost a ochrana nohy jsou v pořádku. Možná jsou fajn, když na ně máš správněj tvar nohy a jezdíš nášlapy.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí