MojeKolo

Test: Liv Pique 3 - Abby vyzkoušela pravý holčičí trail bike

Autor: Abby, kategorie: Test, vydáno: 10.5.2017

Nedávno se mi dostala pod packu tahle vyvoněná kráska Liv Pique 3. Tenhle fešný kousek už na první pohled zavání ženštinou, jeho geometrie a černá barva v kombinaci s fialovými a stříbrnými detaily je hodně libová.

Liv je na trhu specifickou značkou, je totiž určena pouze dívkám a ženám, kluci totiž mají Giant a holky mají Liv, tak to Tchajwanci vymysleli a funguje jim to. Stavba ženského těla je odlišná od mužského, proporce jsou jiné a to si žádá i odlišnou geometrii. Tedy kratší rámový trojúhelník, nižší rám a mnohem více. V nabídce Livu najdeme kola pro malé holčičky až po dračice, které bojují o vavříny na enduro závodech.

Liv Pique 3 je trail bike předurčený k tomu, aby na něm lítal živočich, kterýmu za helmou vlaje koňský ohon (většinou) a má slabost pro XC vyjížďky nebo lítání po trailech. Tahle (až na horní vahadlo, které je z karbonu) hliníková záležitost má v předu i vzadu příjemných 120 mm zdvihu od Foxu a stojí na 27,5" kolech. Tuhost tlumiče lze nastavit do tří poloh a vidlice je samozřejmě zamykatelná.

Jak už zdvih napovídá, tahle kobyla je spíše na hladší traily či náročnější XC vyjížďky, nicméně s hlavovým úhlem 70,0°, promyšlené geometrii a kvalitním odpružením funguje i na kořenech a strmějších pasážích úctyhodně. Geometrie se osvědčila i při šlapání do strmých kopců, díky odpružení Maestro se výrazně eliminuje pohupování při šlapání. Zejména při delších vyjížďkách, do kopců, z kopců bych ale ocenila teleskopickou sedlovku, která tomuto nižšímu modelu bohužel chybí. Na kole najdeme komponenty modelové řady Shimano Deore.

Přesto, že se jedná o hliník, překvapilo mě kolo svou nízkou váhou, je to ideálka i na delší výlety (nebo třeba na tahání kola do pátého patra – vyzkoušeno. Několikrát!). Při sjezdech bylo kolo příjemně hravý a zároveň stabilní i ve větších rychlostech. Je to určitě zajímavá záležitost jak pro zkušenější bikerky, tak pro slečny, které se teprve jezdit učí.
Kola ve specificky ženské geometrii jsou k mání ve velikostech XS-L a cena tohoto modelu je pěkných 59 999,– Kč. Já se svými 173cm jsem na testované velikosti S byla trochu jako vosa na bonbónu, určitě bych sáhla po větší velikosti, delší přední rámový trojúhelník by mi vyhovoval více.

Liv Pique 3 mi sedlo do ruky hned při první jízdě, jediné, co bych oželela, byly brzdy, které spíš nebrzdily, než brzdily, a na můj vkus zbytečně dlouhý představec. Ve výsledku za mě rozhodně ano. Vzhledem k váze i geošce je Liv ideální volba, když se už člověku po práci nechce tahat s těžkými koly do kopců a má chuť si spíš něco vyšlápnout a dolů to vzít s větrem o závod po nějakým fajným singltreku, na které je Liv Pique jak dělané.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí