Test: Cannondale Trigger 3 - trail bike s obrovským polem použití

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 5.5.2017

Cannondale si na začátku dubna odbyl prezentaci nových trail a enduro modelů Jekyll a Trigger. No a my v půlce dubna vyjeli do Itálie, aby dostaly tyhle kola řádně za uši. A tady jsou naše dojmy.

Jako první se testu dočkal Trigger, v minulosti velice populární trailbike s tahovým tlumičem Fox Dyad a širokým polem použití. Pro letošek je Trigger traibike s klasickým tlumičem a zřejmě ještě širším polem použití.

Trigger, stejně jako Jekyll stojí na nové rámové platformě, která využívá tlumič Fox s přepínacím systémem Gemini. Jednoduše si páčkou z řídítek regulujete, jestli tlumič chodí na vyšší nebo na nižší zdvih, tím pádem jak moc bude reagovat na šlapání. V případě Triggera máte k dispozici buď 145 nebo 115mm zdvihu vzadu.

Pokud zůstaneme u rámu, Cannondale nabízí tohle kolo pouze v karbonu s geometrií, kterou pořád nemá kdejaké kolo prezentované jako „závodní enduro“. Člověk si až říká, že 66° hlavového úhlu, 439mm Reach v Mku a s tím spojený rozvor 1164mm taky není zrovna málo a BB drop 12mm znamená kliky pekelně nízko. To samé platí o zdvihu, není skoro 15 cm na trailové kolo až moc? A přesně to bylo potřeba zjistit!

Testovali jsme základní verzi Trigger 3. Za 112 999 Kč, dvoupřevodník 2×11, mix SLX a XT, vidlice Fox 34 Performance, tlumič Float Evol. Zbytek osazení, podobně jako geometrie, působí jako by tohle kolo mělo jezdit hlavně z kopce. Kokpit Cannondale, 35mm představec a 780 řidítka, kola s 29mm širokými ráfky a obuté do 2,3" Minionů DHF a DHR.

V reálu je ale geometrie Triggeru jedním slovem: vyladěná. Když letíte po zábavném trailu, co má flow, zařídí vám extra krátká zadní stavba a (ve srovnání s Jekyllem) středně dlouhý předek s krátkým představcem strašnou spoustu zábavy. Trigger je výrazně zábavnější než Jekyll. On je totiž zábavnější než spousta kol. Pokud se naopak trail zlomí nebo rozdrncá, položená hlava a nízký střed všechno uklidní. Samozřejmě není možné jet z kopce „milion“, tohle kolo není sjezďák. Je to výborně naladěný trailbike. Zadní stavba je progresivní tak akorát a v prostřední části zdvihu nabízí relativně slušnou oporu, pokud je ale potřeba, využívá celý zdvih poměrně ochotně. Takový je Trigger ve vyšších rychlostech. Zábavné, poměrně klidné kolo, které vás jenom tak nevypeče. Jednočep ale není zrovna „uživatelsky přátelský“ z hlediska brždění. Pokud budete brzdit v místech kde nemáte, bude to drncat. Když si na tohle zvyknete, není problém.

To jsem ale vlastně tak nějak čekal. Cannondale zase udělal kolo co umí jezdit rychle z kopce. Žádné velké překvapení. To přišlo až ve chvíli, kdy bylo potřeba zpomalit. Italské traily se totiž velice rády mění. Ze zábavného a rychlého flow do drncavého DH a kameny se dál postupně zvětšují a vy si najednou uvědomíte, že je potřeba jít dost na brzdy a začít to všechno řešit spíš „trialově“ a pečlivě volit stopu, než to tam prostě „nasrat“. A přesně tohle umí Trigger líp než kdekdo jiný. Nízký střed, krátká zadní stavba a položená hlava vás nechá přejet úplně všechno. Jakože doslova všechno. Několikrát sem čekal, že si rozlousknu helmu a obličej o protější kámen, nebo si minimálně vystoupím (a prý to čekali i ti co jeli za mnou nebo stáli okolo). A v těchto chvílích zjišťuju, že je v podstatě nemožný někam Triggera „zapíchnout“. I když vám přední kolo zajede do sebehoršího bordelu, nebo sebevětší díry, díky kombinaci nízkého středu, položené hlavy a krátké zadní stavby to prostě projedete. Jak nic. Asi jsem ještě nejel na trailovém kole, které by bylo tak strašně stabilní.

Trigger je skvělý trailbike na těžké i zábavné traily. Co mu na druhou stranu vyloženě nevoní, jsou nudné rovné úseky, kde se „nic neděje“. Ne, že by byl špatný, Trigger poměrně slušně jede a reakce na pedál není špatná. (Dokonce jsem opravdu málo využíval nižšího zdvihu. Nikdy mě, kromě výjezdů, nenapadlo ho zapínat.). V tomhle případě to byl problém spíš v hlavě, protože když pod sebou máte kolo o kterém víte co všechno dokáže sjet a kolik zábavy se s ním dá užít, je to jak jet za traktorem v závodním autě. Prostě utrpení z nevyužitého potenciálu.

Výborný je i v technických výjezdech. I přes položenou hlavu zůstává Trigger obratný, hravý a relativně rychlý. Je potřeba si uvědomit, že nesedíte na xc kole s nafouknutým zdvihem, ale regulérním trail/allmountain kole s moderní geometrií. A co se týče výjezdu po asfaltu" Zamčete tlumič, přepnete do Hustle a do kopce letíte. Nikde se nic nekroutí, prostě to jenom hrozně jede. Jelikož jsme jezdili primárně náročné traily, co byly z kopce, nějak nebyl čas ani důvod hrát si s páčkami na tlumiči nebo řídítkách, ty jsem využíval vlastně jenom na přejezdech. Pokud si ale s kroutítky budete hrát, dají se z „Tygra“ vyrazit i příjemné švihací zážitky. Podle mě je to ale škoda. Trigger je trailové kolo, co je super na trailech a nebál bych se ho vzít ani na enduro závody po ČR. V podstatě se totiž jedná o Enduro kolo se sníženým zdvihem. A extrakrátkým zadkem.

Pár slov ke komponentům. Dvoupřevodník mě nebaví. Docela sem už odvykl s ním jezdit a přijde mi to zbytečně složité, a tak nějak ubírající zábavu a jednoduchost ježdění po lese. Ale to je čistě můj postoj. Co už můj postoj není, je úpadek Shimano brzd. Na kole byly nové SLXka které vychází z loňských XTček a fungují stejně blbě. No dobře, to přeháním, ale ve srovnání se staršími modely je u nových SLXek cítit výrazné změny chodu páky při zahřívání brzdy a hlavně se rády přehřívají. Uznávám, v Itálii na tratích SuperEndura se asi přehřeje kde co, nicméně starý XT a SLX byly prostě lepší. Jinak všechno super, tlumič stíhal a byl příjemně citlivý, vidlice Fox 34 performance je skvělá (stejně jako 36). Na Itálii boží obutí, okolo Brna bych asi dozadu hodil něco jezdivějšího. Toť vše. Vlastně ne, do pekla si zaslouží jít bytost, která na tohle super kolo dala tu strašnou zadní rychloupínací osu Formula, která nejde stáhnout „akorát“. Buď moc volné, nebo zase přervané. Doporučuju jako první věc zahodit osu!

Trigger je jedno z nejuniverzál­nějších kol. A nemyslím si, že můžete najít lépe sjezdující a takhle zábavný trailbike. Kolo co je super v trailcentrech, ale i v bikeparku. Pokud máte závodní, ale i výletní ambice, je Trigger super varianta pro ježdění u nás. Pokud si ale pod trailovým ježděním představujete šmrdlání se po rovinatých cestičkách v lese, najíždění desítek kilometrů nebo ježdění na trailech, co nejsou z kopce, kupte si radši nějakou 29. Je škoda mít na tohle takhle super kolo.

Příště se kouknem na Jekylla a v závěru testu samozřejmě nebude chybět srovnání obou kol.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tony 6.5.2017 v 10:05

    Me tohle kolo vylozene nesedlo.mel jsem jej teda na 2 hodky na testovacce. Ale znate to.jsoz kola co vam padnou hned do ruky...to bylo treba enduro od speslu a pak co nepadnou a to byl pro me canondale...A musel bych ladit abyme bavilo.od kokpitu pocinaje.ale to je spis muj broblem. Jinak nad cim jsem se taky pozastavil byla dvou placka a slx brzdy na kole za sto litru. A mechanik mel dostat facku ze dal packu sedlovky pomalu doprostred riditek :-) :-) :-) blbost ale kazi vam dojem testu..

  • profilová fotka wilda 6.5.2017 v 23:39

    Tyhle nové Fox34/36 jsou nějak vylepšené proti loňským modelům? Jen jestli má smysl investovat do nových.

  • anonymní uživatel Jondy 8.5.2017 v 13:08

    Zajímalo by mě, jak hodnitíš sedlo Fabric? Případně kdokoliv další, kdo ho jezdí. Díky

  • profilová fotka Čert D:key 9.5.2017 v 10:21

    2Wilda: Tím že Fox koupili Marzocchi aby pro ně vyráběli levné vidlice se kvalita OEM Foxek dost zvedla, tlumící patrona Grip je v podstatě variace na SR Suntour/MZ - uzavřená patrona s IFP pístkem (jako je v tlumičích) který drží pružina. Výborný chod a neměl by být ani moc poruchový, já jsem z nich zatím nadšený.¨
    2Jondy: Já jsem zatím jezdil jenom sedlo Scoop v šířce 142mm a úplně mi nesedí, jelikož mám širší prd*l, jinak si je ale dost lidí pochvaluje, asi když zjistíš jaká šířka a jaké prohnutí ti bude sedět, mělo by to být super sedlo.

  • profilová fotka Keli 10.5.2017 v 10:13

    Jondy: já měl na test Scoop v nejvíce prohnuté variantě a sedělo se na něm dobře dolekop.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí