Spotcheck: jak jsme otevřeli Peklák - bikepark v České Třebové

Autor: Čert, kategorie: Spotcheck, vydáno: 5.5.2017

Coby mediální mrd…hvězdě, se mi občas dostane cti, kterou běžný smrtelník nezažije. Dneska, například, jsme dostali za úkol prověřit bikepark Peklák, ještě před jeho slavnostním otevřením.

Doufám, že všichni Brňáci a nejen oni Peklák znají jak svoje ráfky, cca hodinu za půl autem z Brna (z Prahy o fous víc, vlakem to je z obou míst rychlejší) se ocitnete v malebném… no možná spíš jenom ve městě Česká Třebová, nachází malý velký kopec a na něm malý velký bikepark.

Nám cesta vzala cca hodinu dvacet. Všem, co pojedou z Brna autem, doporučuju prohlídnout si u Boskovic kamion, co jede před váma, protože se na něj budete dívat další hodinu. Ale pokud máte štěstí a nechytnete špičku, cca do hodiny se to asi dá stihnout. Vyházíme sebe i kola z dodávky a přichází první nadšení dnešního dne! Bikepark je obsluhovaný kotvou, ale na konci kotvy není kotva, ale provázek, co si zaháknete za představec. Ano, není potřeba mít KOTVU celoročně, milá Kálnice. No a další skvělá věc je, že skoro po celém povrchu výjezdové trasy, je natažena silná guma, takže kolo parádně jede, nic nedrncá, nic neodskakuje, prostě jedete a odpočíváte. Podle mě nejvíc vyladěná nesedačková lanovka u nás. Ale to pořád nebylo to nejlepší! Nejlepší bylo, že jsme si mohli lanovku sami spouštět a zrychlovat! Boží!

Poznámka první – pokud máte dvoukorunku, je potřeba asistence cizího člověka, protože za ten čudlík na horní korunce se to sólo skoro nedá chytnout. Ale to není chyba Pekláku.

Kdo tady už byl, ví že tratí je na výběr dost. Pokud čučíte dolů na město, máte po pravé ruce starou FR trať Mechovku, vedle ní zábavnou Freeridovku s dvěma přescesťáky – Malinovku, mimo les vede Air Line s hromadou fakt velkých skoků a veprostřed s dropovacím mlýnem. Na druhé straně sjezdovky začíná od prava lehké modré Flow Rodeo, vedle něj těžší freeridovka Korida a zbývají dvě černé DH tratě, Rolling Stones a Rock and Roll.

Asi je nepopíšu všechny detailně, ale v zásadě: Malinovka je skvělá zábavná trať s velkým, ale relativně nenáročným přescesťákem a spoustou boulí, klopenek a wallridů v lese. Air Line je prostě Air lajna. Hodně ve vzduchu, ale musíš mega šlapat, protože skoky jsou velký a rozjezd není extra z kopce. Modrá je relativně lehký rodinný trail, co ještě potřebuje trochu sednout, Korida má pár opravdu parádních míst a přescesťák, co je spíš drop a za odměnu na vás dole čeká rána jak do piána. Parádní jsou ovšem obě DH trasy. Na relativně malém kopci se podařilo namotat příjemné (čti bolavě příjemné) sjezdové tratě, které určitě potěší oko i kola sjezdaře prahnoucího po rychlosti. Je jenom škoda, že obě tratě nejsou zrovna dlouhé, čísla nemáme, ale obě končí zhruba v půlce kopce, kde se pak napojíte na modrou nebo červenou, případně zkusíte štěstí na úzkých North Shorech. A dole vás čekají tři skoky od nejmenšího až po poctivý posílák.

Peklák není typický bikepark, kde byste měli striktně oddělené FR, Flow a DH tratě. Je to prostě kopec, na kterém někdo, kdo ví co dělá, nakopal dráhy tak, aby ho bavilo je jezdit. A přesně to cítím z Pekláku i já. Uprostřed republiky je v lese spousta super tratí, na kterých se prolínají skoky, rockgardeny, wallride, dřevěné i hliněné překážky a dokonce se najde i NorthShore. A někdo si vybojoval, aby k těmhle trailům vedla lanovka. A dál na nich pracuje. Peklák je super „minibikepark“, který vás na jeden až dva dny rozhodně zaměstná. Mě asi nejvíc baví právě prolínání. Je super, jak pěkné sjezdové úseky najdete na Malinovce, stejně jako vás překvapí kanadsky vyhlížející óbr lávka na Rock and Rollu. I přes tohle prolínání ale tratě nejsou nějak těžké, všechny tratě jsou označený barvami a jejich hodnocení obtížnosti slušně odpovídá, modrá je sranda, červené tratě sjede víceméně každý, kdo umí jezdit na kole (všechny skoky a nebezpečí je možné objet), na ty černě označené je potřeba ovládat kolo o trochu víc a hlavně to tam z první nenapálit jak exot. Jinak všechno v klidu.

Děkujeme za den a super zkušenost s pouštěním si lanovky a taky jaké to je, projet dům a dropnout ho! Díky kluci, je to u vás parádní!

A zítra se lano spouští pro všechny, takže plán na prodloužený víkend je jasný. Kompletní info o parku najdeš na webu www.peklak.cz, ale denní permice tě vyjde na 330 vočí, otevřeno je vždy v sobotu a neděli, o prázdninách pak od čtvrtka do neděle od 10 do 18 hodin.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tygr 5.5.2017 v 9:11

    hoho... Ja tudy vzdycky kamijonem drzim pilu do omezovace... Mam to za ty roky najety... Po prazdnu budes mit co delat me uvyset... ????

  • anonymní uživatel dunkel (dunkell (a) seznam.cz) 5.5.2017 v 11:14

    až budeš vyset zas za kamionem tak v klidu na ty Boskovice odboč a ozvi se pojezdíš taky luxusně i když bez lana

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí