Czech Downhill Tour: tiskové prohlášení k cenám CZECH DH

Autor: Keli, vydáno: 12.5.2017

První závod seriálu Czech Downhill Tour se blíží, pořadatelé spustili registraci a mnozí byli šokování výškou startovného. 1600 korun za startovné k závodu včetně vývozu se zdá mnoho, strhla se okolo této ceny vášnivá diskuze. A protože nás zajímalo, proč je cena tak vysoká, oslovili jsme Soukyho – Martina Soukupa, který za seriálem Czech Downhill Tour stojí. Zde je jeho vyjádření.

Jak co je! Otevřeně, transparentně! Pořád to je riders for riders, ať si každej myslí co chce!

Ještě ani neskončila loňská sezóna Klínovcem a my jsme už začali vyjednávat zastávky tour na letošní sezónu 2017. Jak všichni ví, tak přibily dva závody, tzn. že tour 2017 má mít 7 zastávek. Měli jsme velmi zajímavá čísla, dle našich úsudků, sledovanosti, návštěvnosti a tak jsme začali oslovovat potencionální partnery na rok 2017. Několik set mailů rozeslaných plošně s prezentací. Desítky jednání, kdy máte sjednané podmínky i na televizní přenosy, nebo minimálně záznamy.

Bohužel se potvrdilo jedno velké moudro, které řekl můj kamarád Vrbitch, že v Čechách firmy nevrací finance zpět do sportu. Když se podíváte plošně, kolik sportovních značek podporuje různé seriály, je to velmi zanedbatelné číslo. Snažili jsme se oslovit firmy, které nejsou z bikového odvětví. Snažili jsme se oslovit i Bigmat, kterému vloni chodili fotky ze závodů, jaká je návštěvnost na závodech, jak jsou pověšené bannery atd. Prostě se tour nepovedlo komerčně prodat.

Jak jste si jistě všimli, letos to je pouze Czech Downhill Tour 2017. Šli jsme do toho s plánem, aby tour byla větší. S plánem, že budou prizemoney na závodech, s plánem televizních přenosů, reportáží a když se nepovedlo prodat tour, nezbylo nic jiného, než navýšit startovné. Konzultovali jsme to dlouhou dobu s některými ridery, navštěvovali zahraniční závody, kde se platí 60 – 80 Euro. Ano, chápu, že se zde dají vyjet UCI body, ale za downhill v ČR se nepostavil ani svaz a náklady za registraci závodu do UCI jsou naprosto nedosažitelné, i kdyby bylo startovné na závod 3000 Kč na hlavu. Takže chápu, že pak vypadá startovné, které jsme spočítali na 1600 korun jako neskutečné a jak jsem se včera dočetl v diskusi, až zlodějské. Jenže spousta lidí se neuvědomuje, jak to v Čechách vlastně funguje. Z toho důvodu se pokusím otevřít jednotlivé náklady tak, aby si každý udělal obrázek, že nejsme žádní zlodějové, ale pouze jsme chtěli zachovat určitý růst tour a tedy DH u nás.

1600 Kč startovné na závody, kde jsme chtěli zaručit nějaký růst tour. Udělat trochu show, přilákat lidi, abychom mohli tour třeba příští rok už prodat, protože začne chodit i veřejnost. Řeknu tedy cena 1600 Kč za vizi. Zprůměrujeme-li nabídnuté jízdné u většiny areálů za víkend pro tour, jsme na 600 Kč. U většiny areálů zbytek dělíme v poměru 70:30 (lokální pořadatel:my), výjimečně 50:50 (lokální pořadatel:my). Lokální pořadatel má velké náklady – zdravotnická služba, příprava trati, povolení, shaper, pískači… je toho hodně. Když budu brát pro nás tu lepší variantu, zbyde nám 500 Kč z každého závodníka. Budeme-li optimisté a bude na závody jezdit přibližně 120 riderů, máme tedy 60 000 na veškeré náklady na závod. Jednoduše – časomíra 10 000, produkce závodu 10 000 (repráky, mikrofony, start. čísla), stage – 25 000 Kč, edit – 15 000 plus náklady na tým, který tam musí dojet, najíst se, někde spát a nejradši za to celodenní běhání dostat ještě nějakou kačku. Kačku, za kterou by nikdo jen tak nedělal. Každý si tohle umí jistě spočítat.

Varianta vize, tedy varianta trochu větší než vloni, že budou trapné, ale budou prizemoney, i bez generála (generálního sponzora pozn.red.), by nějakým způsobem šla utáhnout. Věřím, že bychom sjednali levnější edit, levnější časomíru atd., protože to jsou všechno srdcaři lidi, který ten sport mají rádi. Bohužel po reakci na Facebooku, kde jsme uveřejnili online registraci a přečetli si někdy až výsměšné obviňování o tom jak si chceme nahrabat na našem riders for riders a na naší slávě ve foťácích atd… jsme usoudili, že varianta vize nemá v Čechách budoucnost.

Zvažovali jsme různé možnosti a to i tu, že to necháme být. Ale k čemu bychom vloni obětovali tolik času, když bychom teď udělali to samé. Možné jsme to měli nechat, ale nechceme dělat závody pro 60 nadšenců, ale pro komunitu. Proto jsme to vše začali řešit.
Po rozhovoru s Dandou Kopeckým z Rollhausu, tedy lokálním organizátorem z Pece, jsme našli jedinou možnou schůdnou variantu pro obě strany. Musím říct, že díky Dandovi se povedlo vše vyjednat. Dodal nám trochu odhodlání, ostré lokty a ve většině areálů se povedlo domluvit výhodnější podmínky. Tím chci všem areálům poděkovat za vstřícnost a rychle jednání. Říkám ale ve většině areálů, protože nemáme potvrzeno všech 7 areálů ještě, ale snad to vyjde všude.

Každopádně i přesto, že budeme mít trošku lepší podmínky, s jízdným nic neuděláme a proto jediná možná varianta zachování tour a tedy udělat závody, je naprosto očesaná verze. Bez editů, bez prizemoney, bez televize, prostě jen surový samostatný závod. Ano, chceme závody, ale obě strany chceme, aby to rostlo. Bojím se, že tímto rozhodnutím, to bude už vždy jen stagnovat. Sice budeme mít závody, ale nevím jestli přilákáme veřejnost, aby tam byla atmosféra, nevím jestli se bez editů povede tour prodat za rok, nevím jestli někdy bude na prizemoney. Ale budou závody. Takhle k tomu musíme všichni přistupovat.

Mrzí mě, že nebude naplněn progres, ale asi prostě komunita chce jen závodit mezi sebou a postačí jim sdělení, vyhráls, než celý progres tohohle sportu, v který jsem věřil. Takhle to je, tohle jsou naše karty položené na stole. Myslete si někteří dále cokoli, vím, že se nikdy nezavděčíme všem. Jen jsem chtěl ukázat, že varianta 1600, nebyla krádež, ale snaha něco malinko víc investovat do tohohle sportu, což myslím, že by se časem vrátilo.

Takhle jsme se v Peci dostali na 1000 korun, myslím, že maximálně se bez generálního partnera dostaneme na 1200 Kč v některých areálech, ale méně ani více to nebude.

S pozdravem Souky a Šmejky (PIRATA.cz)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Bora (dh.fr.racing (a) gmail.com) 12.5.2017 v 9:29

    Bohužel, lidem se nezavděčíš. Výsledek vždy vypadá jednoduše. Lidi nevidí co za tím je. Všichni chtěj kvalitní úrověň závodu a to ideálně zadarmo. Jenže to bez investora nejde a investora nezískáš "jen" na bandičku magorů co lítaj z kopce dolů a defakto jedinej kdo o nich ví jsou oni samy :)))).

  • anonymní uživatel ona 12.5.2017 v 9:30

    RC autíčka sou taky drahy a přitom je to taková blbost....

  • anonymní uživatel Pavel (PavelNemec79 (a) seznam.cz) 12.5.2017 v 10:19

    Kdo kouká v dnešní době na TV?Už vidím tu závratnou sledovanost

  • anonymní uživatel Milej cirkus 12.5.2017 v 11:12

    Dobrý stačilo v jedný větě chybí sponzor.. očesanou verzi podpořím.. na full verzi nemám jednoduše prachy... studenskej život. Byla nějaká veřejná poptávka po Sponzoroj? nebo jen co se ptáš ty? jen že o tom slyším prvně... Že jste zloději jsem si nemyslel jen že jste to přehnali a měl jasno že teda nic nejedu za tuhle cenu :)

  • profilová fotka Zdeněk 12.5.2017 v 11:39

    Na sjezdu se nedá vydělávat . Do toho může jen ten kdo to dělá srdcem a zadarmo . To si musí každý uvědomit když do toho jde. Taky pořádám seriál MSDH Cupu a při startovném 800,-Kč dávám i 12-20 tis na prémie a většinou zůstane nějaká koruna i na to aby jsme po sezoně udělali i nějaké závěrečné vyhlášení. Pokud by jsem dal víc než tisíc, tak nikdo nepřijede.

  • anonymní uživatel petr (petr.knapek (a) seznam.cz) 12.5.2017 v 12:02

    hmm, tolik let se nadavalo na svaz, ted kdyz uz konecene je to k mání a je mozno to posunot nejsou sponzori.Boha jeho kde to jsme.Respet k poradatelum že se snazi. No tak udělejme zbírku a je :-D

  • anonymní uživatel Čáryfuk (k.louzek (a) seznam.cz) 12.5.2017 v 12:26

    Nedá se nic dělat. Zadarmo ni kuře nehrabe, jak se praví v jedné Werichově pohádce. Jezdím mimo DH ještě závody na windsurfingu a je to podobné. Pokud se koná závod Č.poháru je startovné také cca 1000,-. Je třeba zaplatit pořadatele atd. Každá sranda něco stojí a přijde mi úsměvné, mít kolo za 80 tisíc a bědovat, že je drahé startovné. Těch závodů není tolik aby se to nedalo přežít. Konec konců, když člověk jede někam do parku tak tam taky pustí chlup. :)

  • anonymní uživatel p.e.t.r. (uiblein (a) downhill..cz) 12.5.2017 v 13:31

    třeba teď po aférce s Peltou a spol zbyde nějaká kačka na Ministerstvu.

  • anonymní uživatel Pipi 12.5.2017 v 13:48

    Tohle je opravdu smutne, osobne jsem cetl nektere komentare a po kliknuti na nahodny profil daneho cloveka co tam kritizoval cenu startovneho, nestacil jsem se divit. Karbon helmicka, kolo za sto tacu, komponenty za milion....Nechapu to....Mate kola za mega ale nejste schopni dat par tisicovek za startovne? Aby to melo atmosku? To radsi sedte doma a cumte na telku a proboha nejezdete na ty kola, nema to asi smysl pro vas kdyz nejste schopni dat takovy penize....To i ty enduro zavody ktere tak kritizujete ma vetsi atmosferu, lidi plati jak mourovati startovne a nestezuji si na cenu.....Downhill is dead :(((

  • profilová fotka Vencik 12.5.2017 v 14:03

    pipi: nebo jet za ty prachy do Rakous a zablbnout si :D

  • anonymní uživatel Tony 12.5.2017 v 17:21

    Proste sme si hosi vybrali drahyho koníčka.tak ted nebrecet.zivot je jen jeden...kdo chce mít opici.musi mít na banány :-) :-) :-) :-)

  • anonymní uživatel Martin 12.5.2017 v 19:07

    Co znamena "bez editu"? Co to je?

  • anonymní uživatel Pipi 12.5.2017 v 20:03

    Martin: Ze to bude bez prezentativniho videa, neco na zpusob Preview co jsou na Pinkbiku :-)

  • anonymní uživatel Petr 12.5.2017 v 21:18

    Asi jsem v menšině, ale já bych dal radši 1600 CZK s tím, že to bude mít úroveň, budou zaplacený lidi okolo, aby byla zachovaná kontinuita a případně i progres do budoucna.

  • anonymní uživatel rohlík s máslem (k085 (a) seznam.cz) 12.5.2017 v 23:43

    Tvl, co to je? Vtipny,je mit kolo vic jak za 100 litru a brecet nad necelejma 12 litrama za 7 startu na poharu. To je, jako si koupit sportak a nemit na benzin. Je sice hezkej, ale co s nim. By me zajimalo, kdo z vas by to delal, za ty penize co z toho maji...

  • anonymní uživatel Lukas 13.5.2017 v 13:27

    Odsoudit neodsoudit....vždyť tady o to nejde. Ať to stojí třeba 10 000,- to startovné.... přeji hodně štěstí. Ale když na to někdo nemá tak prostě nepřijede i kdyby jste se na hlavu postavili.

  • anonymní uživatel zidan 14.5.2017 v 12:31

    Nesmysl dát 1600 startovný a odvolávat se na evropský pohár. Byli jste tam vůbec někdy? Takovej závod je uplně někde jinde...

  • profilová fotka Kryštof Jetmar 14.5.2017 v 15:36

    Opravdu je pro kvalitu zavodu nutna stage za 25 klacku?

  • anonymní uživatel exmcquak 14.5.2017 v 18:52

    Takže jasný otočeno proti těm kteří říkali že je to drahý že jsou socky, tenhle článek se dá taky shrnout tím že jste že jste nesehnali sponzora a tak jste se rozhodli obrat Jezdce, startovný za to málo co tam je potřeba je moc, chápu to u enduro závodu jak moto tak kolo že tam zařizuješ trošku víc věcí ale tady toho není.. na to český sjezdový h*vno stejně nemá cenu sjezd stejně o ničem a když náhodou je sjezdovej usek tak to zas moc těch rádoby sjezdařů nesjede... startovný za 1600 by se muselo jezdit o 10 tis aby mě to třeba nepřišlo tak hrozný. ale je mi jasný že za první cenu by jste možná tak vrátili startovný.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 15.5.2017 v 10:11

    Hustá debata :( Chlapi - máte kola za 50 - 200 000 Kč. Na Summru nebo Creamfields se vylejete a necháte tam klidně 5 litrů za noc. Je to o prioritách - kdo chce, tak si na to startovné vydělá. Líto mi je studentů - nedivte se jim. Kdyby měli, zaplatí....je velkej úspěch, když se 18 letýmu klukovi povede po brigádách vydělat třeba 30 000kč - stejně si ještě dalších 50 000 půjčí od banky (ne každýmu můžou finančně pomoct rodiče)

    Pokud se organizátor zamyslí, jak to udělat pro studenty do 18 let výhodnější, dost by to pomohlo. Ty kluci chtějí jezdit a mají potenciál. S takto vysokým startovným ale uděláte většině študáků čáru přes rozpočet :/

    Přeju ať se Vám povede sehnat lidi, kteří Vám s tím nezištně pomůžou - je to o kontaktech a o štěstí. Každopádně v ČR žádná prdel - všude se protěžujou jen přiteplení čutálisti

  • anonymní uživatel Ewa Farna 15.5.2017 v 21:13

    Jenze pritepleny cutalisty hold sledujou kvanta lidi, takze se daj ty jejich balety prodat. Kdyby nekdo sledoval CP DH, tak by v klidu sehnali sponzora a start mohl bejt za pul...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 16.5.2017 v 7:17

    ... v tom případě se musí jezdci naučit při pádu dělat kotrmelce až do cíle a tam vzhlédnout k nebi a pokřižovat se....

  • anonymní uživatel Jirka (JirkaCrasher (a) seznam.cz) 16.5.2017 v 12:29

    Ádoš: nebudu souhlasit, to je ještě málo čutálistický :-D to by chtělo aby jezdce rovnou nosili do cíle na nosítkách saniťáci :-D (teda ne že bych někomu takovej vejlet přál)

  • anonymní uživatel Tomas 16.5.2017 v 15:51

    Hejtovat cizi praci, to jde kazdymu nejlip. Pristi rok zas brecte proc se nejede cp. V diskuzi mate odpoved, tak si na to za rok vzpomente a prectete si to. Jen by me zajimalo kolik date za dva dny na kopci, kdyz se pojedete jen tak svezt, at uz do spindlu nebo na spicak. O moc min ne co? Tak si radsi kupte novej komplet od troy lee at vam to slusi a sedte doma na prdeli. Hlavne si aspon nechte ty reci ze na vas nekdo vydelava. A nebo to teda delejte vy a mastete si kapsu, kdyz je to takovej zlatej dul.

  • anonymní uživatel Bruno (wemail (a) centrum.cz) 25.5.2017 v 18:38

    Nebudu se schovávat pod žádný anonym.Můj názor je že mají kluci muj obrovský respect.Snaží se pro tuhle bikovou scénu něco dělat a nějací rádoby Biker nazve zlodějem je tvrda urážka toho o co se snaží. Je mě smutno že se vůbec tací najdou i mezi bikovou scénou. Hamba Vam ! A NEJVĚTŠÍ RESPECT TEM CO SE SNAŽÍ PRO TUHLE SCÉNU NĚCO DĚLAT

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí