Test: brýle Wiley X Echo - jedny a na všechno

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 16.6.2017

Asi každý z nás ví, že ochrana zraku je zásadní, na kole stačí jeden kamínek nebo větvička a bez brýlí je o neštěstí zaděláno. Jsou brýle a brýle, i obyčejné za pár korun v drtivé většině případů postačí k základní ochraně očí. Ale pokud přijde na lámání chleba, tak čím kvalitnější a odolnější jsou, tím lépe. Jedny takové, které patří k tomu nejlepšímu, co se ochrany zraku týče a přitom velmi dobře vypadající, jsou brýle Echo od americké značky Wiley X.

Wiley X je rodinná firma, kterou v roce 1987 založil Myles Freeman Sr. a od svého zrodu se zaměřuje na výrobu prostředků k ochraně zraku určené do nejnáročnějších podmínek, především pro ozbrojené složky, postupem času do portfolia zařadili i brýle a volný čas. Ale i tyto splňují stejné ochranné normy jako brýle pro vojsko.

Wiley X ECHO

Testovaný model Echo ve verzi Polarized emerald mirror amber lens/Gloss black frame stojí necelé čtyři tisíce a na první pohled se jedná běžné stylové brýle s masivním rámečkem a zrcadlovými skly, jakých na stojanu v supermarketu naleznete desítky. Nicméně pohled druhý, především na obsah krabičky ve které byli brýle zabaleny, napoví, že tyto brýle umí něco víc.
Nebudu chodit kolem horké kaše, to co zaujme je nasazovací… ehm, těsnění, jinak to totiž nazvat nelze. Jedná se o plastový rámeček s nalepenou pěnovkou, která má zabránit průniku blátem, prachem nebo odrazy světla přicházející ze stran či zespodu nebo zhora. Wiley X toto nazývá gasket nebo také Facial Cavity Seal. Podrobněji se na výhody gasketu podíváme v odstavci s praktickou částí testu.

Vraťme se ke sklům, WX Echo má skla vyrobená z osmi vrstev různých materiálů s cílem poskytnout maximální ochranu, nejvyšší kvalitu vidění a velký komfort užívání. Popisovat všechny vrstvy je dlouhé čtení, na webu je to krásně popsáno, ale ve zkratce, skla mají ochranu proti oslnění, UV filtr, jsou polarizovaná, zvyšují barevný kontrast, mají ochranu proti ulpívání vody na povrchu a nechybí ochrana proti poškrábání. A k tomu všemu jsou i zrcadlová a navíc do žluta zabarvená.

Nožičky jsou mají spodní hranu pogumovanou, takže z ušima brýle netlačí a stejné pogumování najdeš i na místě, kde se brýle dotýkají nosu. Pogumování je ale tenší než bývá zvykem, materiálu je spíše méně než více.

Domnívám se, že asi většina z vás, stejně jako já nikdy zkratky norem ANSI HVP a EN 166 F, první z nich značí ANSI High Velocity Impact – test s velkou rychlostí narážejícího tělíska, testuje se s ocelovou kuličkou průměru 6,35mm vystřelenou rychlostí 164,6km/h a brýle i zorník musí zůstat vcelku a nesmí se roztříštit. Ty kráso, 165 kiláků… Norma EN 166 F je taky docela ostrá, tentokrát má kulička 2,2cm v průměru, váží 43 gramů, proti brýlím letí pomaleji, jen 18km/h a ani zde, nesmí dojít k roztříštění či vypadnutí zorníků z rámečku.

Na nose

Brýle jsou určeny pro velikost hlavy M-L, já má mám obvod hlavy 56cm, tedy většinou jsem na spodní hranici velikosti M u spousty přileb a brýle mi sednou dobře. Velikost brýlové čočky je 68×38 mm (šířka x výška), délka stranice pak 115 mm, šířka nosníku 18 mm – na můj z teenagerovských let zlomený nos v pohodě šířka.
Skla jsou od obličeje lehce odkloněna tak, že horní hrana zorníku je více vzdálena od obličeje – s tvarem mého obličeje resp. lebky si brýle rozumí, s tvarem kolegy Vaverky aka Čerta si nerozumí vůbec. U mne se horní hrana opírá o obočí, Čert má mezi horní hranou a obočím snad fuky jak do trumpety, odhaduji cca jeden centimetr.

Asi největší vychytávkou u Wiley X ECHO je výše zmíněný gasket, tedy nacvakávací těsnění, které ti umožní z civilních brýlí udělat brýle, které ti zrak chrání stejně jako velké MX brýle. S normálními brýlemi se mi občas stávalo, že mi do oka nafoukalo, spadla kapka vody či bláta – tyhle problémový situace nastávají, pokud nečistota přiletí ze stran nebo zespodu, zhora – prostě z míst, kde není sklo. Gasket, tyhle místa ucpe, teda utěsní a hotovo. Vyřešeno. Materiál gasketu je příjemný na omak a docela prodyšný, hodně se potím a i s nasazeným těsněním se mi brýle nemlžily (rámeček těsnění má několik otvorů a větrání opravdu funguje). Montáž gasketu je rychlá, ale chce to cvik, nacvakává se do dvojice prolisů na vnitřní straně rámečku.
Nevýhodou těsnění je, že váha brýlí naroste, za jízdy, když to začalo fest drncat, tak brýle drobně sjely z nosu. Protože se primárně nejedná o brýle jen na kolo, brýle nabízejí možnost použít stahovací pásek, který se dá přes bajonetový závěr připevnit k obroučkám – s jeho použitím brýle drží dokonale. Lze použít i s cyklou helmou.

Brýle, ač jsou jejich skla určena do slunečného počasí, jsem nosil za každého počasí a i při zatažené obloze bylo dobře vidět, jejich světelná propustnost má hodnotu 18% – přeloženo do lidské řeči, nejsou příliš zatmavené. Obrazové zkreslení zanedbatelné, nepostřehnutelné.

Teď odskočím, Echa se obecně velmi málo ušmudlávaly, znáte to, máš brýle, který „co chvíla“ musíš leštit, aby jsi aspoň trochu viděl. Zde se to nedělo, ne, že by se nedaly ušmudlat, ale trvalo jim to déle, o hodně déle.

Wiley X ECHO jsou ve zkratce univerzální brýle s velkou přidanou hodnotou. Brýle, které ti ochrání oči jako skoro žádné jiné, během deseti sekund z civilních uděláš sportovní brýle. A to za cenu, která rozhodně není úplně mimo realitu. Další informace hledej na webu dovozce.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 16.6.2017 v 10:32

    ...jó, cena na pohodu, v klidu :D:D:D jinak brýle dobrý :)

  • anonymní uživatel Luke 16.6.2017 v 18:09

    mne pride lepsi ta prilba.. a mozna i v lepsi cene nez ty bryle :D

  • profilová fotka Keli 19.6.2017 v 9:08

    Luke: ta helma je super, vozím ji stále, sedí skvěle, testoval jsem dříve dolekop.com/...

  • anonymní uživatel Mike 20.6.2017 v 11:11

    Ja ju mam tiez, este som si trosku vytunil to polstrovanie vystrihnutim malych kanalikov aby kopirovali vzduchove kanaliky skorepiny urcene na odvetravanie a ja to bozi. Tak super prilbu som este nemal. Mam ciernu bez mipsu.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí