Test: Poc Coron - není integrálka na enduro, Coron je na DH

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 30.5.2017

Vy, kdo pravidelně čtete testy nebo jste měli to štěstí v neštěstí a potkali mě třeba v parku nebo na závodech, už jste si určitě všimli, že poslední rok vozím helmu POC Coron. A tady je výsledek mého ročního testování.

Jako všechno od POCu, ani u DH helmy Coron, se při její výrobě neřešilo, aby byla dostupná, ale aby byla co nejlepší. A tak vznikal i tenhle blembák. POC si pro tuhle přilbu vymyslel vlastní skořepinu, protože ani karbon, ani ostatní běžně užívané materiálu mu nebyly dost dobré. Jmenuje se M-Forge a jsou okolo něj docela tajnosti, ale v zásadě se jedná o materiál/plast, který je lehký a přitom v kombinaci s vnitřními EPP jádrem dokáže odolávat vícenásobným nárazům. A jsme u toho, celá podstata Coronu je totiž v tom, že jí nerozlousknete o první strom. Dobře, je spousta helem, co taky snesou velký náraz, vždycky se ale mění jejich vlastnosti a při dalších velkých pádech už nechrání tolik jako poprvé. Coron ne, ten by měl poskytovat stejný stupeň ochrany i po několika velkých pádech.

To, že je Coron opravdu bytelný poznáte už na první pohled. Pozor, není těžký, je jenom masivní, pocitově je to trochu jako lézt do motokrosové přilby. Všude spousta materiálu, navíc i v bradové části je pořádná vrstva EPP pro pohlcení nárazů. Naprosto fantastický detail je místo na uši. Prostě se nasunete do helmy a díky tvarování skořepiny a vycpávek vám fantasticky sedí, ani se nehne a přitom netlačí na uši. Podle POCu totiž tlak na uši může zhoršovat rovnováhu na kole. A to nechceme!

To jak helma parádně sedí je až neuvěřitelné, nikdy jsem asi neměl na hlavě tak pohodlnou přilbu. Zapínání je klasicky formou DD kroužků, ale jsou dost velké a přístupné, takže není problém je zapnout v rukavicích. Stejně jako povolit. Z uživatelského hlediska je tahle helma skvělá. Dalo by se říct skoro až dokonalá.

Super fičura je i snadno odjímatelný kšilt, je sice na šroubech, ale pokud se vyndáte fakt tvrdě, díky konstrukci ze šroub dokáže v určitém úhlu vyjet a tím pádem se nezlomí.

Váhu udává výrobce okolo 1200 gramů a ta víceméně sedí, všechny vycpávky jsou snadno vyjímatelné a pratelné a co oslní nejvíc, je počet atestací, která tato helma splňuje, konkrétně EN 1078, CPSC 12.03, AS/NZ 2063:2008, ASTM F1952.

Coron je prostě sjezdová helma do nepohody. O čemž jsem se mohl několikrát přesvědčit, povedlo se mi za loňský rok excelovat hlavně v pádech na hlavu. A můžu říct, že už dlouhou jsem se nacítil tak bezpečně, jako v POCu. Asi nedokážu přesně popsat dopad, jaký má padání v této helmě dopad na moje zdraví, ve srovnání s produkty ostatních výrobců, pocitově mi ale přijde bytelná a výborně tlumící všechny rány. A tuhá jak blázen.

Samozřejmě, všechna ta ochrana a tuhost si vybrala daň na odvětrání, přilba sice větrá slušně v rámci DH kategorie, na enduro to ale není. Hlavně hodně materiálu u brady způsobuje, že se v Coronu poměrně špatně dýchá při šlapavých RZtách nebo při přejezdech. Vycpávky na tváře jdou sice snadno vycvaknout ven, vzhledem k tomu jak je helma mohutná to ale vlastnosti helmy kdovíjak nezmění.

Coron je prostě fantastická DH přilba s nejvyšším stupněm ochrany, jaký jsem zatím jezdil. Ale a šlapání do kopce to není.

Za ten poslední rok jsem se v ním mockrát vyválel, mockrát mi upadla a najela dost času pověšená na řídítka. A je trochu odřená a v jendom místě se mi začal odlepovat gumový proužek okolo obličejové části. 15 kč za vteřiňák a jezdím zase dál. V Coronu. Boží helma bez ochranných kompromisů. Aktuálně je v nabídce asi v 5 barvách, včetně testované verze pro Intense Factory racing (v krabici byly i nálepky Intense na doladění designu!) a cena je 14 254,– Kč.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 30.5.2017 v 11:35

    Čerte máš možnost pocitově porovnat POC Coron se starou ikonou D3 Carbon? Váhově jsou si dost podobné, podle fotek má Coron masivnější bočnice. Norma CPSP už také není zrovna nejmladší - i ta je ještě z konce 90. let, měl jsem jí i na XC helmě jako puberťák - zaručuje nepoškození skořepiny při volném pádu z 2m. Dodatek 12.03 neznám - pravděpodobně upravuje zrychlení v metrech za sekundu, které je ještě helma schopná pohltit. V 90. letech to bylo něco mezi 4-5m/sec - což je na sjezdu strašně málo, pokud jste prasata, který se nevozej ale letěj kudlu.

    Znáte někdo dodatek 12.03? mám pocit, že jsem ve starym Velu četl někdy okolo roku 2005 rozbory a kritéria jednotlivých EU/US norem.

  • profilová fotka Čert D:key 30.5.2017 v 22:26

    Mám akorát plastovou D3 tuším model tak 2015 a POC je oproti ní celkově větší, tlustší mohutnější. A taky výrazně pohodlnější, protože má víc polstrování, jak pocitově, tak asi i reálně je stupeň ochrany v POC úplně někde jinde. Na druhou stranu díky menšímu polstrování a větším dírám D3 zase výrazně líp větrá (nebo mi to tak aspoň příde).

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí