Test: páčka ovládání TS sedlovky pro jakoukoliv sedlovku

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 8.6.2017

Téměř všechny nabízené sedlovky, čest světlým výjimkám, mají jedno společnou vlastnost. Jejich ovládací páčky mají k optimální ergonomii hodně daleko. Skoro to vypadá tak, že výrobci nějakou ergonomii vůbec neřeší. U mnoha sedlovek je zmáčknutí ovládací páčky otázkou zlomení nebo alespoň vykloubení palce. Teleskop je totiž pro mne naprosto zásadní díl na kole – věc, které si již moderní kolo nedokážu představit a na páčku šahám během trailu mnohokrát.

Snaha minimalizovat výrobní náklady je u spousty značek přednější než uživatelsky příjemný výrobek. Naštěstí na trhu existují řešení, které pomůžou vyřešit tento problém. Jedním z nich jsou i ovládací páčky, které nově ke svým sedlovkám přidává Tomáš Mintál, český „garážový“ výrobce teleskopických TS sedlovek. TS sedlovku jsme testovali před časem, jedná se o velmi jednoduchou, velmi dobře – extrémně dobře – servisovatelnou sedlovku, která se v podstatě nemůže rozbít. A její zdvih? No v podstatě závisí jen na velikosti místa v rámu, klidně 18 i více centimetrů zdvihu na trhu jen tak nenajdete.

Ale zpět k páčce, ta si vzala to nejlepší z nejlepších ovládacích páček a umně zkombinovala dohromady. Pozorný divák odhalí inspiraci i Kind Shock SouthPaw, ale i u Crankbrothers Highline. Od první zmíněné si vypůjčila uchycení k řídítkům a od druhé pak kloubové nastavování sklonu. V podstatě tak lze nastavovat vše, její naklonění či odklonění, lze ji také posouvat v horizontální ose a to nejen na řídítkách, ale v kloubovém uložení. V podstatě je k dispozici nekonečně variant. Celkové provedení je velmi minimalistické a to se projevilo i na hmotnosti, pouhých 34 gramů. Samozřejmě, páčku lze použít pouze k lankem ovládaným sedlovkám, takže uživatelé RockShox Reverb mají smůlu a také mají smůlu všichni, jejich sedlovka má olůvko na konci lanka u těla sedlovky a ne v páčce jako třeba dříve testovaná sedlovka Lapierre.

Montáž páčky je snadná, odšroubovat jeden šroub, obě části páčky vložit okolo řídítek, dotáhnout a hotovo. Tedy hotovo není, začíná ta zábavnější část – hledání optimální pozice. Tím, že páčku můžeš umístit téměř libovolně je to docela otázka zkoušení. Já vzhledem k setupu, který vozím jsem laboroval navíc i s objímkami Shimano brzd, které si usmyslely, že něco jako tuto páčku vedle sebe nesnesou. Snesly!

Páčku jsem spojil s teleskopickou sedlovkou Kind Shock Lev Integra, tedy s vnitřním vedením. Jejich vzájemná spolupráce je možná lepší než s originální páčkou. Oblast, kterou palcem mačkáš je relativně malá, ale páka slušná. Mačkat není třeba velkou silou a zdvih páčky, tedy kolik za táhne za lanko, je více než dostatečný.

Někomu by mohly vadit ostré rohy či hrany, mohlo by se zdát, že nejsou nezakončené – to v žádném případě, jen radiusy na nich použité by mohly být větší. Pokud by se páčka potkala s kolenem šance na zranění by byla menší než je tomu doposavad.

Páčku vozím již delší dobu a jsem maximálně spokojen. Funguje naprosto spolehlivě, trochu namáznout čep to bylo jediné, co bylo třeba udělat v rámci údržby. Čep totiž po několika vyjížďkách v dešti začal vydávat lehké skřípání.

Ano, páčka ovládání teleskopických sedlovek od Tomáše Mintála funguje bezvadně a designově neurazí. Na rozdíl od mechanické sedlovky, která vzhledem ke svému vzhledu, zpracování a konstrukci bude asi mít specifické fanoušky, tak tato ovládací páčka asi odpůrce těžko najde. Prostě: to, co slibuje, udělá! A navíc, 950 Kč ti kapsu neutrhne.

Podrobnosti získáš na Facebooku TS sedlovky.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel chukko (diskusie (a) kundrat.sk) 8.6.2017 v 10:04

    Vlastna objimka nie je velmi vyhra. Odporucam napr. Bike Yoke Triggy, ktory ma adapter na I-Spec/Matchmaker..
    Dobra sprava je ze dnes je uz na trhu celkom vela vyrobcov co robia podobne packy.

  • anonymní uživatel michal 8.6.2017 v 12:28

    chukko: stejnej styl objímky používá KS Southpaw a je naprosto bez problému

  • anonymní uživatel W 8.6.2017 v 13:44

    Ale ty gripy jsou trága :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí