Test: Leatherman Wave - multitool jak se patří

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 28.8.2017

Vyjet na bajku bez multiklíče se ti může vymstít. I banální poruchu bez nářadí neopravíš. Ale občas je i multiklíč málo, třeba když potřebuješ kleště, nožík nebo třeba pilník. Chce to něco víc, například něco jako je Leatherman Wave.

Značka Leatherman se již od roku 1983 specializuje na výrobu univerzálních multitoolů, tedy jednoho nářadí skrývajícího v sobě mnoho dalších. A právě takový je i Leatherman Wave – nástroj, který ti nabídne, to co žádný multiklíč na bajka a navíc ho můžeš použít i jinde. Můžeš ho nosit na pásku kalhot v koženém pouzdře jako správný zálesák a nebo prostě ho švihnout do batohu jen tak bez obalu.

Testovaná verze modelu Wave ve stříbrném provedení nabízí celkem 17 nástrojů a vyjde na částku 3890 Kč. Uff, to je darda, cena je úplně mimo, to je co tě napadne. Ale Leatherman nabízí 25 let záruky, to nenajdeš na trhu běžně, pokud se nepletu, tak podobně dlouhou záruku dostaneš maximálně tak na střešní krytinu.
Leathermana si koupíš jednou a máš na celý život. Zpracování je opravdu kvalitní, nikde žádná vůle, vakl či něco podobného. Nástroj dohromady drží několik šroubů, takže kdyby se někde vůlička objevila, stačí dotáhnout a hotovo. Jinde se většinou potkáš jen s nýty a ty, jak každý ví, dotáhnout nejdou. Prvních několik otevírání překvapilo, jak ztuha jdou jednotlivé nástroje vyklopit z těla Leathermana, po chvíli si na to zvykneš a už tě to nepřekvapí.

V ruce je Wave až překvapivě těžký, jeho hmotnost činí necelé čtvrtkilo (241 gramů), podobných multitoolů především čínské provenience jsem měl v ruce několik a nikdy to tak těžké nebylo. Holt, když použiješ kvalitní materiál – nerezovou ocel – tak má svoji váhu.

Jaké nástroje Wave nabízí: nůž, nůžky, kleště, pilka, pilník, otvírák na konzervy a láhve, plochý i křížový šroubovák, plochý i křížový mikrošroubováček, pravítko.

Jednotlivé nástroje asi není nutno zcela detailně popisovat, tak stručně jen to zajímavé. Nůž, respektive nože, jsou totiž dva. Jeden s hladkým a druhý s zubatým ostřím, oba dva z nerezové oceli 420HC s vysokým obsahem uhlíku. Zubaté ostří oceníš, třeba když si chceš nakrájet bagetu nebo rajče, ten s rovným ostřím, i když je fakt hodně ostrý, tak na tyto úkoly není zcela ideální. Oba jsou jištěny pojistkou proti nechtěnému zavření a dají se otevřít snadno jednou rukou (tedy pouze pravou, leváci mají smůlu).

Kleště, ty v sobě skrývají jak kombinačky na utahování či povolování, tak štípačky na dráty, zkoušel jsem cviknout i řadící lanko a s trochou bojování se jej přeštípnou podařilo. Pilka klasická s dvouřadým ostřím na velké kácení není, ale nikdy nevíš, kdy se bude hodit. Nůžky mají cca 1,5cm dlouhé ostří a díky pružince se s nimi stříhá dobře, ostříhat nehty jde, takže v kombinaci s pilníky (hrubým i jemným) si uprostřed trailu můžeš klidně udělat i manikůru.

Hodinářský mikrošroubovák tvoří plochý šestihran zasouvající se do držáčku, je oboustranný, z jedné strany je plochý a z druhé křížový šroubováček. Stejný systém byl použit i u většího šroubováku. Praktičnost navíc přidává i to, že všechny nástroje jsou jištěny pojistkou.

Poslední o čem bych se zmínil je pravítko, to tvoří tělo multitoolu a zde jsem objevil jediný nedostatek, asi sice nepřesné měření – ať měřím jak měřím, v plné délce mi ta tam lítá milimetr…

Tenhle Leatherman Wave rozhodně není určen výhradně na kolo, spíše naopak, je to skvělý pomocník do všech situací a pokud jej spojíš s běžným cyklo nářadím, tak máš v ruce naprosto neprůstřelnou kombinaci, která tě nenechá ve štychu… no vlastně jednu situaci jsem objevil, chybí mi vývrtka, jak bez ní vytáhnout špunt z láhve? To je věru nesnadný úkol.

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 28.8.2017 v 6:42

    Vozím sebou dražšího brášku Charge TTi už nějaký pátek a je to super pomocník

  • anonymní uživatel Mucha 28.8.2017 v 14:17

    Victorinox ma dozivotni zaruku. Jejich Workchamp ma velmi podobne nastroje a i vice a vyjde na 1800kc. Mam a casto pouzivam jiz pres osm let.

  • anonymní uživatel Roman 28.8.2017 v 14:22

    Mucha: od Victorinoxu spíš swisstool spirit pokud by měl člověk srovnávat a tam už se cena moc neliší. Victorinox má lepší kleště, ale nůž nejde otevírat jednoručně, což mě štve.
    Keli: Vývrtka netřeba víno jde rozdělat botou. Chce to pořádnou ránu aby špunt vylezl co nejdříve a víno nepěnilo.

  • anonymní uživatel robin (ro2pa9 (a) gmail.com) 28.8.2017 v 14:53

    Nože jsou se svou protistranou (pilnik a pilka) prohodit a leváci můžou taky otevírat jednou rukou. A víno jsem s ním vždycky otevřel zabodnutím otvíráku na konzervy do korku a "vyšroubováním" korku ven. Není to elegantní, ale to obvykle není tak důležitý jako možnost se dostat ke chlastu dovnitř.

  • anonymní uživatel Roman 28.8.2017 v 15:28

    Robin: Myslel jsem u victorinoxu, ten má pouze drážku na nehet. U leathermana není samo problém.

  • anonymní uživatel28.8.2017 v 17:14

    No tady zase někdo objevil ameriku....

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí