Test: pláště Michelin Wild Grip R Advanced Reinforced

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 19.6.2017

Při závodě Blinduro na Lipně jsem o českého zastoupení značky Michelin firmy Žitný dostal dva pláště Michelin Wild Grip R Advanced Reinforced, jeden v prémiové směsi Magi-X a druhý, řekněme standardní, Gum-X. Po několika týdnech jsou zde mé zkušenosti.

Konstrukce

Je to mé první setkání s pneumatikami od Michelin a byl jsem zvědavý jaké gumy budou. Model Michelin Wild Grip R Advanced Reinforced je určen pro enduro, jeho určení je univerzální a funguje na všech typech povrchů. Oba testované pláště jsou s aramidovou, skládací patkou a jejich hmotnost je 1059 gramů v Magi-X resp. 1057 gramů v Gum-X verzi, obojí v rozměru 27,5×2,35". Váha je vyšší i z toho důvodu, že plášť má pouze 33TPI (Threads per inch, počet vláken na palec) a obecně platí, čím více TPI – tím méně gumy a menší váha a obráceně.

Vzorek běhounu je relativně řídký a otevřený, odolnost proti zanášení blátem je výborná. Jednotlivé štuplíky jsou šípovitě tvarované ve směru jízdy. Boční výstupky mají poblíž „vetknutí“ do kostry pláště podélný prolis, výstupky na horní části běhounu jsou zase s příčnou drážkou, tak aby se zvýšil počet brzdných hran.

Směsi, na přední kolo jsem nasadil dle doporučení výrobce směs s označením Magi-X a na zadní pak Gum-X. Přední kolo je tedy osazeno lepší směsí, která je opravdu velmi měkká a skvěle drží. Gum-X na zadním kole je na pohmat tvrdší, ale stále relativně měkká a i ona drží velmi dobře.

V názvu jsem rozklíčoval z anglického slova Reinforced, že se jedná o zesílený plášť. Moje očekávání, že se bude jednat o výztuhu bočnice sloužící k zamezení možnosti defektu, se rozplynulo hned při prvním doteku. Reinforced v podání Michelinu je totiž vnitřní zesílení po celé ploše pláště. Bok pláště, ale oblast pod běhounem je silnější než u běžných, obyčejných plášťů, ale ekvivalent „butylu“ to není.

Montáž

Montáž na ráfky WTB byla snadná, oba pláště jsem nahodil bez nutnosti použití montpák. Pláště jsou samozřejmě tubeless kompatibilní a na mé kolo již duše nesmí, takže jsem vyzkoušel nahození jak s bezdušovou pumpou (pumpou se zásobníkem stlačeného vzduchu), tak obyčejnou, oba způsoby fungovaly bez problémů. Bezdušový tmel nikde neprosakoval ani neprolínal, plášť těsní i po 14 dnech dokonale a bez jakéhokoliv náznaku uniku tlaku.

Za jízdy

Pláště jsem vyzkoušel jak na brněnských lokálních trailech, tak na horách, v Jeseníkách, v oblasti Červenohorského sedla a také na závodech Endurosérie v Koutech. Již při první jízdě jsem si všiml a to dost výrazně, že pláště mají horší odvalování, především na asfaltu se cítíte, jak by vás někdo držel za sedlo. Potvrzením mi byl transfer na první RZ kouteckého závodu, kdy se jede po silnici z kopce dolů a já z mojí skupiny zaostávám hned od prvních okamžiků, nikdo nešlape a já jedu o poznání pomaleji. V terénu to naštěstí není znát, tam super grip naopak oceníš. Grip především měkčí směsi Magi-X je fenomenální, na jakémkoliv povrchu drží naprosto dokonale. Tím se mě Michelin získal.

Naopak a čím mě plášť zklamal je jeho chování v šikminách a odkloněných zatáčkách. Mohou za to boční výstupky, ty jsou profilované a zřejmě díky profilaci se při náklonu štuplík zdeformuje, plášť ztratí přilnavost a bez varování ustřelí. V větším náklonu je chování opravdu nepředvídatelné. Zjistil jsem, že při tlaku, který odvykle na závodech vozím (1,8atm přední, 2,0atm zadní kolo, cca 95kg váha jezdce a oblečení) se deformace štuplíků projevuje výrazněji než když do pláště dám vyšší tlak, takže jsem vozil o dvě desetiny více. Více tlaku rovná se menší grip, menší pohodlí… Zde jasné mínus.

Slabší stránkou je i výdrž směsi. Odolnost proti opotřebení a to i v tvrdší Gum-X nebude nejvyšší, po cca 250 testovacích kilometrech je patrné opotřebení, na zadním kole jsou relativně dost brzdící strhané hrany. A také výška štuplíků se snížila, viditelné je to na příčné profilaci středových výstupků na běhounu.

Odolnost proti defektům, ať již proražení nebo píchnutí je zřejmě dobrá, protože za celou dobu jsem se nepotkal ani jednou s problémem. A to ráfky často hodně zvonily, protože když ti ráfky nezvoní, tak jedeš pomalu! Zde dávám palec nahoru.

Pláště Michelin Wild Grip R Advanced Reinforced patří k cenově dražším, levnější Gum-X verze vychází na necelých 1500 Kč a to i vzhledem k výdrži z nich nedělá pláště, které budou asi extra rozšířené. Vyzdvihl bych výbornou přilnavost, výborné čištění od bláta a naopak body bych rozhodně ubral za vlastnosti bočních výstupků, které jsou velmi limitující.

Můj jízdní styl s nimi absolutně nerozumí, takže i pro mne nebudou favorité. A co ty, jezdíš je? Jsi s nimi spokojen? Dej nám vědět do komentářů.

Další informace hledej na webu dovozce Cyklo Žitný.

Diskuze

  • anonymní uživatel karel 19.6.2017 v 14:19

    momentálně maxxis forekaster 29/2,35 3C....HLÍNA..MOKRO..BAHNO..HRABANKA ...PRACH..super....transfer po asfaltu je trest boží...

  • profilová fotka Keli 19.6.2017 v 16:41

    srovnání s 3C směsí od Maxxisu, tito Mišelíni jedou ještě míň...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí