SRAM GX Eagle: Orel přistává i levněji

Autor: Keli, vydáno: 8.6.2017

Mě osobně nový dvanáctirychlostní systém od SRAM nadchnul. Prostě dáte dopředu velký převodník a díky 50 vzadu vyšlápnete všechno. Jedna páčka, větší převodník vepředu tzn. lepší páka při šlapání a přitom rozsah dvouplacky. Nevidím důvod proč vozit něco jiného. Teda skoro. X01 Eagle měl sice dvanáct rychlostí, ale málem taky dvanácticifernou cenovku. Skoro.

Samozřejmě chápu, že k výrobě top komponentů je potřeba dost věcí, které stojí peníze. A asi je oukej utratit cca 40 tisíc Kč za sadu, pokud víte že vám vydrží delší dobu. Jenže pokud závodíte enduro, víte, že taková přehazka může vydržet buď několik sezón, nebo několik minut v první RZ. A pak vážně bolí, když tenhle komponent stál nějak víc.

Naštěstí tohle SRAM ví a pro všechny ničitele nebo spořily právě teď přichází se sadou GX Eagle.

Dvanáct rychlostí, technologie převzatá z X01, levnější materiály, vyšší hmotnost, poloviční cena . To je ve zkratce GX Eagle. Příjemné ale je, že dvanáctkový GX se některými komponenty dostává i pod cenu jedenáctkového GX. Ale postupně.

Základem je samozřejmě kazeta, ta má 11 ocelových pastorků a největší, padesátku, z hliníku. Všechno je k sobě snýtované, takže na rozdíl od XX1 Eagle je váha o něco vyšší, konkrétně váží kazeta 450g, razantně se tím ale snížila její cena, předběžně je naceněná na 200 Euro (téměř o polovinu méně než původní kazeta).

Hned druhým prvkem je přehazovačka, ta je upravenou a inovovanou verzí původního Eagle, ovšem za použití levnějších (a těžších) materiálů. Funkčnost by měla zůstat stejná, váha vyšší (290g) cena opět poloviční (110 E). Řazení můžete volit mezi klasikou nebo Gripshiftem, oboje bude stát 35 Euro.

Nesmí chybět ani řetěz, ten má samozřejmě co nejvíc fičur, aby vydržel stejně dlouho a byl dostatečně pevný i když je tenčí, aby se vešel na tenké pastorky. A i když ho sjedete, cena 29 Euro není rozhodně exorbitální (za tento termín děkujeme Milanovi Čižinskému).

V neposlední řadě přicházejí i nové kliky. Tentokrát z hliníku, ale výrobce udává váhu pouhých 650g (samozřejmě plus středové složení). Dle našeho názoru to sice nejsou nejkrásnější kliky ve vesmíru, ovšem cenově budou mezi 120 a 145 Eury v závislosti na středu a průměru a samozřejmě je možné použít jakékoli jiné kliky s nepadacím převodníkem,

Zajímavá je i cena celé sady, za kliky, řazení, přehazku, kazetu a řetěz zaplatíte 499 Euro. To jde. A pokud byste ladili i váhu a poměr cena/výkon/často rozbíjím věci, jednotlivé Eagle sady jsou mezi sebou samozřejmě kompatibilní.Takže už vám vlastně nic nebrání vozit dvanáctku a přitom divoce ničit přehazky!

Věříme, že vám zážitky z nového Eagla přivezeme z Eurobike test days, kam se chystáme koncem června, velice brzo se ale můžete těšit na rozsáhlý test Eagle X01! K dostání by tato sada měla být koncem července.

Více se o Sramu a jiných značkách můžete dozvědět na webu dovozce, firmy Aspire, zde.

Diskuze

  • anonymní uživatel karel 10.6.2017 v 9:30

    sociál verze...paráda
    nad tím už jde uvažovat.....

  • profilová fotka Burďas 12.6.2017 v 11:59

    no baže

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí