Video: Zázrak v Rychlebských horách pokračuje

Autor: Petr Slavík, kategorie: Video, vydáno: 30.6.2017

Vyhlášená česká trailová lokalita představila své nové promovideo. „Zázrak v Rychlebských horách“ přitom není klasickým bikovým videem, jeho autor Petr Slavík se zaměřil na historii vzniku destinace i obtíží, které je provázely. Vznikl tak netradiční příběh, který ukazuje, kolik dřiny se skrývá za rozvojem populárních stezek.

„Biková videa jsou většinou o rychlé jízdě a stříkajících endorfinech. S Pavlem Horníkem jsme si ale řekli, že to tentokrát chceme udělat úplně jinak. Pět dnů jsme od svítání chodili a jezdili v lesích nad Černou Vodou a snažili se zachytit "duši“ Rychlebských stezek. Naším cílem je lidi nejen přilákat, ale i ukázat, že stezky se tu neobjevily jen tak náhodou a že toho, co tu vzniklo, je třeba si opravdu vážit," popisuje myšlenku videa Petr Slavík, kameraman i režisér v jedné osobě.

Video však není rozhodně jediná novinka, kterou parta kolem Pavla Horníka chystá. „Po téměř třech letech se dočkáme nových linií na Sokolím vrchu. Tak dlouho se táhlo předávání majetků církvi a nebylo možné budovat nové trasy. Mezi tím jsme proto s partnery budovali Trail Lesů ČR, Vidnavský okruh a Lipovské stezky, které byly mimo "zakázanou“ zónu. Dnes máme od nového vlastníka, kterým jsou Arcibiskupské lesy a statky Olomouc, svolení na dalších několik stezek. Jedná se o plán na cca tři roky, kdy podle finanční situace budeme postupně stavět nové úseky či trasy," vysvětluje zakladatel stezek Pavel Horník.

Co konkrétně pro bikery rychlebští kouzelníci s kameny chystají a kdy se bude otevírat? „V tuto chvíli makáme na třech sekcích – trailech. Prodloužení Mramorového až k Malíčkově chatě s pracovním názvem Hupcuk trail jsme dělali z velké části na brigádách. Tato sekce by měla být hotová uprostřed prázdnin. Nejdřív bude otevřená nová černá sekce Obelix, chybí doladit detaily, to zvládneme přibližně do týdne. Najdete ji vedle štěrkové cesty pod Velrybou. Tady jsme pomocí kráčejícího bagru postavili lajnu z kamenů, které tu před cca 15-ti lety nechali lesáci při stavbě této cesty na haldě. Je to celé z obrovských šutrů. Tak trochu jiná dimenze. A i když jsme tu měli asi 5 dní bagr, tak podíl lidské práce je tu obrovský. Poslední letošní lajna bude horní sekce nad Velrybou. Tady už máme založeny velké šutry a je tu taky další Velryba. Ruční práce tu bude ale ještě požehnaně. To snad zvládneme do října,“ doplňuje Pavel Horník.

V létě by se na Rychlebských stezkách měl objevit i Rowan Sorrell (renomovaný velšký stavitel), který by měl příští rok začít kopat nový „česko-velšký“ trail. Tentokrát částečně i v kamenech. Všechno bude ovšem záležet na financích, bikeři mohou pomoci například koupí „příspěvkového“ náramku na Základně Rychlebských stezek. Ve výčtu novinek letošního léta nesmí chybět ani dobudování skill centra a zbrusu nového pumptracku u Základny.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel JAR 30.6.2017 v 10:22

    No to snad ne, komerce, komerce, zničená příroda, tot vše, stějně k tam jezdej jenom buzny honit si triko na trati, kterou sjede i 5ti letý dítě, na normální tratě nemaj koule nebo mozek vymejšet kudy jezdit, ještě by jste tam mohli postavit metro

  • profilová fotka rudyshy 30.6.2017 v 12:42

    dychej kamo, ta zilka ti muze prdnout!

  • anonymní uživatel Tomas 30.6.2017 v 14:00

    JAR ty si ale kokůtek.

  • anonymní uživatel JAR 30.6.2017 v 14:50

    Tak se nad tim trochu zamyslete a nejděte se stádem ve stádě.....

  • anonymní uživatel Štika 30.6.2017 v 14:58

    ty Járe,až uděláš aspoň setinu něceho pro lidi a zadarmo jako Pavel a spol tak budeš mít zlomené záda ty komerce jedna,běž se raději vyvětrat... takžeklid chlapče a palec hore!

  • anonymní uživatel tony 30.6.2017 v 19:54

    tak JAR je hustokrutoprisnej borec kterej dava ty nejvetsi pekla na svete,tajnej zakladatel loose riders a stavitel všehomíra....a to vse jezdi na sklenenejch dveřích,,,bože do
    čeho si dal rozum

  • anonymní uživatel janossh 1.7.2017 v 7:09

    Kluci jen tak dál stezky i pumptrack super.

  • anonymní uživatel Tomas 1.7.2017 v 15:40

    Chlápek za to vzal, to je jasný, jemu čest se věnovat takový fajn činnosti. Osobně nejsem zastáncem takový masovky, ale je fakt, že mě tam taky vadil takovej ten punc bajkerský lenosti vymyslet si něco sám a nejezdit ve vláčku za vostatníma:(

  • anonymní uživatel Vlada 1.7.2017 v 19:57

    Hmm, je to sporný. Je fakt, že i když se při stavbě trailu snažíte sebevíc, ruku na srdce, všechno rukama se udělat nedá. A to už nemluvim o český mentalitě, jedu si po takovým trailu a upadne mi vycucanej jonták a von to někdo sebere, nesebere a vo tom to je. Akorat se zasere les, takže ja s takovejma vícemeně řikejme komerčníma trailama nesouhlasim. Akorát to vám přitáhne víc zoufalců co budou utracet za chlast a žrádlo a vo asi go.

  • anonymní uživatel Tomas 2.7.2017 v 9:37

    A nekde jinde ten vycucanej jontak nevadi jo? Nebo ti na nemasovejch trailech nepada? Tyhle poznamce moc nerozumim.

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 3.7.2017 v 11:19

    RS palec hore !!! JAR a jemu podobným na*rat do huby.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 3.7.2017 v 11:53

    RS > kultovní záležitost

  • anonymní uživatel Baba-Ji 3.7.2017 v 14:36

    RS a masovka?
    Ano, u základny to tak možná vypadá a v médiích je RS nejvíc vidět(dle mně zaslouženě i vzhledem k backgroundu a historii), leč traily jako takové pro masovku moc nejsou(v porovnání s ostatníma trail-centrama v ČR), když nepočítám "family trail" do Vidnavy. Zrovna RS traily vždy patřily spíš k těm těžším, kór původní kamenné. Komerci na RS ve sprostém smyslu toho slova jsem nikdy neviděl, nikdo na tom nevidělává mega-majlant, výdělek jde zpět do trailů a jejich rozvoje, ne do Audiny nebo bazénu šéfa stezek.
    RS je rozhodně kultovka, která už hodně vyrostla, ale i přesto má kolem sebe své původní jádro a proti své filosofii se nijak nezpronevěřila a to by se mělo cenit.

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 3.7.2017 v 22:06

    Každé ráno si dávám kafe z hrnku z RS tady v Rakousku,kde šejpuju. A Rychlebky stojí zato...dát si je třeba každý den;-)

  • anonymní uživatel Filip 3.7.2017 v 23:30

    Rychlebky jsou unikát, bomba traily ! Lidi jako JAR tomu rozumí jako koza petrželi

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí