Rozhovor: Šimon Mánek - vycházející hvězda českého downhillu

Autor: Čert, kategorie: Rozhovor, vydáno: 17.7.2017

Možná by se mohlo někomu zdát, že česká sjezdová scéna stagnuje a nejsou zde žádné nové tváře a naděje do budoucna. Ale je to jinak, jsou zde jezdci, které je třeba si představit, jedním z nich je i Šimon Mánek – vycházející hvězda českého downhillu.

d:key: Zdar! Klasicky se představ, jak se jmenuješ, od kdy jezdíš na kole, jak ses k tomu dostal, jak seš vysokej, jaký máš rozpětí rukou? Kolik Ti je let?
Šimon: Ahoj, jmenuju se Šimon Mánek, narodil jsem se v Děčíně, na severu Čech, kde jsem vyrostl a v současné době studuju střední průmyslovku. Je mi 17 let a s výškou 180 cm vážím 72 kg. Pokud by to někoho zajímalo, mé rozpětí rukou je takřka 176 cm.
První kolo jsem dostal ve svých 3 letech a od té doby mě to nepustilo. K samotnému závodění mě dostal táta, mimochodem trojnásobný celkový vítěz 3DH-cupu, vítěz Českého poháru a vícemistr Downhillu, který byl v dávné minulosti :-) úspěšný závodník BMX. Chvíli zkoušel i motorku :-) Když mi bylo asi tak 10 let, začal mě táta brát na závody DH. To už jsem měl první celopéro a pak už to šlo samo. První závody, první bedna – a to vše jako kadet.

d:key: Umíš jezdit po zadním?
Šimon: Ano, umím jezdit po zadním, to je snad základní povinnost :-)

d:key: Piješ pivo?
Šimon: No moc… ne vlastně vůbec… co kdyby to četl táta nebo máma…? :-)

d:key: Posloucháš metal?
Šimon: Metal neposlouchám, spíše punk rock nebo dead metal. Některý kapely mě naučil poslouchat táta. Mám ráda kapelky třeba jako: King of Leon, My Chemical romance, Skillet, Rise Agains, Sum 41, Post Malone atd.

d:key: Ke kolu tě dostal táta, jak tě napadlo závodit a kdys s tím začal? A chytlo tě závodění hned od začátku, nebo tě první závod spíš vyplašil? Jaks ho zajel?
Šimon: Vzpomínám si, že to bylo v Jiřetíně pod Jedlovou, taky si vzpomínám, že hrozně pršelo, neměl jsem nic než helmu, kolo a tepláky a byl jsem celý durch. Takže pro 11-tiletýho kluka = moc prima zážitek :-) Byl to závod 3DH-cupu a já tenkrát skončil na 3.místě. Byl jsem tehdy docela vystrašený, ale úspěch a pocit ze stupňů vítězů, nám s tátou dodalo odhodlání v tom pokračovat.

d:key: Jaké jsou tvoje zatím největší úspěchy?
Šimon: Určitě celkové vítězství v 3DH-cupu, ze kterého mám mimochodem vítězný dres, dále pak celkové vítězství ČP. To vše jako kadet. V juniorech 2× vítězství Czech Downhill tour, dále druhé místo a celkově pak druhé místo CZDH tour. A dále pak pozvánka a účast na světovém poháru (World cup) v Leogangu. Letos už se mi povedlo vyhrát MSDHP v Koutech n.D. a na co jsem opravdu hrdý: 1.místo CZDH tour Monínec, kde jsem zajel navíc nejrychlejší čas dne. Doufám, že tím tento výčet nekončí :-)

d:key: Situace v českém sjezdu není kdovíjaká, zvažuješ že bys závodil i v jiných disciplínách? Netáhne tě to třeba do endura?
Šimon: A proč hned uvažovat o přestupu k jiný disciplíně. ? Letos máme naplánováno cca 14 DH závodů. A táhnout dvě disciplíny taky není zadarmo. Sjezd mě baví, mám ho rád, mám rád lidi kolem a ještě jsem nedokázal vše, co by se dokázat dalo. Když takto budeme uvažovat všichni, ano, sjezd půjde do háje…

d:key: Co tréningový plán? Řešíš nějak tréning nebo si prostě jenom jezdíš?
Šimon: No, nejsem zrovna poctivý tréninkový maniak a spíše to nechávám plynout a dělám, co mě baví. Samozřejmě – přes zimu posilka, to je jasný :-) Občas florbal – s klukama se základky proti dospělákům a když není sníh, tak jdu na skateboard nebo street na kole. A samozřejmě nejvíc času trávím na sjezďáku. Jo, a 2× do roka chodím běhat :-)

d:key: Jaké jsou tvoje cíle na sezónu 2017?
Šimon: Tak určitě ještě urvat pár beden v MSDHP, samozřejmě se pokusit vyhrát celkové vítězství CZDH tour. Na mistrovství ČR zajet nejlépe 1.místo :-) a vybojovat dobrý výsledek v Evropském poháru.

d:key: Letos, stejně jako loni, sedláš kolo Author Ninja DH, jak moc si ladíš kolo? Jezdíš na sériovce nebo máš kolo od základů překopané tak, aby ti sedělo v ruce?
Šimon: Kolo mám sériové, jen střídám ráfky, jedny jako tréninkové a druhé závodní a pak tam mám takové své vychytávky, aby mi to sedělo . Moje kolo mi sedí takové jaké je, a jsem sním fakt spokojený.

d:key: Řešíš hodně třeba nastavení tlumení, nebo prostě jezdíš s tím co máš?
Šimon: Samozřejmě, Ninja DH team 2017, na které letos jezdím, nabízí mnoho nastavení tlumiče i vidlice, takže to řeším „trať od tratě“.

d:key: Proč myslíš, že sjezd jezdí čím dál tím míň lidí?
Šimon: Tyjo, to je fakt těžká otázka… Sjezdových kol je mezi lidma určitě hodně, ale v účasti na sjezdových závodech to bohužel vidět není. Účast 100 a více, se bere jako úspěch. Možná, že zmiňované Enduro nám bere závodníky, možná v tom hrají roli peníze. Starší odcházejí a těm novým stačí jezdit v Bike-parku, kterých je víc a víc. Každý víkend „pojezdit“ a neřešit. Asi bychom tuto otázku nedokázali stejně vyřešit… :-)

d:key: Jak bys lidi, mladý jako ty i ty starší, přilákal?
Šimon: Televize, televize, televize… méně fotbalu a více sjezdu :-) nevěřím, že dnes kluci nevědí o sjezdu, ale možná to bude trochu o těch penězích … Občas si přečtu, když máš kolo za 50–100 tis., máš na závody…takhle jednoduše to nevidím. Určitě moderní media – internet. Na to jak je přesvědčit, recept nemám. Možná jednodenní závody na kratší trati aby se to dalo natrénovat a odjet za jeden den… Podle mýho každý, kdo si vezme startovní číslo, je borec. Jooo, udělat tak z toho národní sport :-)

d:key: Máš páčky v klasickým gardu nebo brzdíš jako na moto, tzn. pravou přední brzdu?
Šimon: Tak táta to má jako jeden z mála co já vím – po vzoru motorky, mě do toho naštěstí nenutil.

d:key: Vozíš bezduše nebo duše?
Šimon: Byl to boj, ale vyhrál jsem to svou houževnatostí a urputností a ty bezduše jsem si proti tátovi prosadil :-) Dlouho jsem měl duše, ale když jsem viděl jak to funguje s bezdušema, a jaké to má velké plusy, tak jsem se rozhodl, že je chci taky a udělal jsem jedině dobře.

d:key: Co si na kole umíš všechno opravit?
Šimon: Na kole si umím opravit skoro všechno, kromě výměny oleje v tlumiči a taky neumím zaplétání kol. Co mě nenaučit táta, to jsem se doučil sám. Dnes už si na závodech dělám takřka všechno. I když odborný servis, třeba od Aleše Moravce… :-)to nikdy neodmítnu.

d:key: Spd nebo platformy?
Šimon: Samozřejemě jsem začal na platformách a když se začalo dařit a já zrychloval, sám táta, ač zarputilý platformář, mně přesvědčil přes mírný odpor, že pokud vede cesta ke zrychlení, tak určitě tudy – spd… Argument, že na tom jezdí, většina světové špičky, na mě zapůsobil.

d:key: Jakej nejostřejší trik umíš?
Šimon: Jak vyprášit tátovu a máminu peněženku :-) ale jinak nejsem moc na triky, umím „table“, „whip“, „one foot“, „one hand“ a nejostřejší trik, co umím, je 360 na dirťáku. Také 720 front flip na trampolíně :-) A ty „chujoviny“, co se dělají na skatu.

d:key: Kdo ti na ježdění a závodění dává peníze, máš nějaký sponzory?
Šimon: Samozřejmě v prvé řadě rodiče, bez nich by to opravdu nešlo. Dále babičky, dědové. 3 roky chodím na brigády, abych si také vydělal a mohl si kupovat nějaké věci na kolo – třeba bezduše. To vše opřeno o dlouholetou podporu a spolupráci Bikestrike.com a výrobce kol: Author. Bez lidí, kteří tyto značky zastupují, bychom nejspíš nebyli tam, kde jsme.

d:key: Jak se odvděčuješ za to, co do tebe vloží? Pracuješ nějak na svým PR?
Šimon: Snažím se do závodu vždy dát to nejlepší. Dobré umístění v závodě, je pak odměnou nejen pro mě, ale pro všechny, co mě podporují. Co se týče PR: Jsem spíš závodníkem, než spisovatelem, v tomto se mám ještě co učit. Slýchávám to ze všech stran… Profiluju se na FB a mám své stránky: simonmanek.cz.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel17.7.2017 v 9:38

    Tvl jaká vycházející hvězda? Za vycházející hvězdu se u nás dá označit kdokoliv jinej :-D Třeba ten klučina co byl o víkendu na mistrovství poska třetí na bedně. O tom nám něco napište. :-D

  • anonymní uživatel JAR 17.7.2017 v 16:17

    Já: je to vlastně jedno jestli je to vycházející hvězda nebo ho to prostě na kole jen baví, každopádně každej takovejhle článek pitáhne víc bajkerů a to je fajn....

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 17.7.2017 v 16:44

    ...přitáhne víc bajkerů k displejům a monitorům :D

  • anonymní uživatel17.7.2017 v 16:51

    Tak určitě rozhovor na DK, kterej mu domluvil jeho fotřík, aby mohl být mladej hustej před kámošema, přitáhne ke kolu mrtě lidí! :-D

  • anonymní uživatel jkb 17.7.2017 v 16:56

    otazky, fotky, zpracovani - celkove to pusobi dojmem, ze to tu je proste jenom proto, aby tu neco bylo
    jako otazka "jak bys ke sportu prilakal mlady lidi?" hned nasledovana otazkou "jak vozis brzdovy packy?" a "vozis duse nebo bezduse?", to je proste silenej zmatek :D

  • anonymní uživatel Štika 17.7.2017 v 18:03

    v komentářích cítím závist :D

  • anonymní uživatel Jiri Manek (jiri.manek (a) gmail.com) 17.7.2017 v 23:14

    Tvuj tata neni jedinej Manek co vozi obracene brzdy :)
    Jinak hodne stesti, at to jezdi! :)

  • anonymní uživatel Šárka (SariDusaku (a) email.cz) 18.7.2017 v 10:28

    Zpracování rozhovoru mi taky přijde příšerné, jak už se tu koneckonců píše v komentech.
    Ale jinak si myslím, že ty ostatní zlý komentáře nejsou na místě. Článek určitě nějakou svou hodnotu má, ať už pro kohokoli, pro mě bylo třeba fajn si to přečíst. A jinak Šíma je dobrej, myslím si, že si i zaslouží tu mít rozhovor. A dalšíma mláďatama, kteří zandavaj pekelně to může klidně pokračovat, je jich dost!

  • anonymní uživatel sandwolf 19.7.2017 v 11:34

    Lidi budou podporovat raději homoballisty než nějaký pořádný sport.. Je přeci lehčí dělat primitivní sport než sse někde zlamat na kopci

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 19.7.2017 v 20:05

    zlámat se na kopci je taky primitivní, zkus šachy

  • anonymní uživatel sandwolf 20.7.2017 v 16:24

    Aby jses víš co. Nazdar

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 21.7.2017 v 20:34

    Nikdo ze zavodaku nepije.Jen fotbalisti,aby se jim nahodou podarila ceska ulicka...ci co

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí