Tisková zpráva: Vítězem EDC na Špičáku se stal Slovák Baranek

Autor: Jan Kasík, kategorie: Report, vydáno: 29.7.2017

Vítězem European Downhill Cupu (EDC) na šumavském Špičáku se v elitní kategori mužů stal Slovák Baranek, v ženách Němka Rübesamová. V „Elite“ mužů byl z Čechů nejlepší devátý Štěpánek, do desítky se vešel i Říha. Bártová získala v „Elite“ žen bronz. V U17 byl Martin Brza stříbrný.

Špičák, Železná Ruda, 23.7. 2017. Vítězem čtvrtého závodu letošní série European Downhill Cupu (EDC) se na šumavském Špičáku časem 3:12 minuty stal mezi 136 účastníky elitní kategorie mužů Slovák Rastislav Baranek. O pouhých 0,082 setiny skončil druhý Rakušan Andreas Kolb, třetí pak Švýcar Felix Klee (+0,866). Baraneka vítězství ale hodně bolelo. Kousek za cílem trochu polevil v koncentraci a po pádu před zraky většiny diváků byl se zraněným kolenem převezen do nemocnice. Naštěstí by nemělo jít o nic zásadně vážného.

V neděli ráno se nad Špičákem přehnala průtrž mračen, což paradoxně bikerům pomohlo. V sobotní kvalifikaci horkem vyprahlá a prašná trať natáhla vodu, zpevnila se a zpočátku umožnila dosahovat vyšší rychlosti. Během odpoledne ale po finálových jízdách juniorů do 17 let začaly zlobit dešťové přeháňky, takže kdo z jezdců jel během nich, měl to o dost těžší, protože především kamenné úseky v horní části klouzaly.

Do superfinále mužů (pozn.: jede ho nejlepších 30 z kvalifikace a prvních 10 průběžného pořadí EDC má účast zajištěnu automaticky, zbytek startovního pole pak jede jen malé finále) postoupilo 5 Čechů a neztratili se ani v něm. Ondřej Štěpánek byl nejlepší z tuzemských jezdců – cílem projel jako devátý, do desítky proklouzl ještě Jakub Říha. Martin Lebl byl dvanáctý, Stanislav Sehnal dvacátý pátý a Antonín Král o místo za ním.

Jana Bártová startovala na Špičáku v sérii EDC už popáté a po loňském vítězství dojela třetí se ztrátou 9,4 vteřiny na vítěznou Němku Sandru Rübesamovou. Mezi 15 ženami byly na startu ještě další dvě Češky – Simona Jirková a Dominika Durčáková. První z nich dojela jedenáctá a druhá třináctá. Stříbro brala Nina Hoffmannová (Německo). Na domácí trati si výborně vedl také junior Martin Brza, který v kategorii U17 nestačil mezi 19 soupeři pouze na Novozélanďana Blake Rosse. V další juniorské kategorii U19 vyhrál Argentinec Valentin Ricca, který v Evropě závodil teprve podruhé v životě. Z Čechů zde byl nejlepší jedenáctý Šimon Mánek. Na domácí trati nakonec nestartoval kvůli zranění před špičáckým závodem druhý jezdec celkového pořadí EDC v kategorii U19 Petr Folvarčný, který by měl ČR reprezentovat i na MS v australské Canbeře.

V kategorii Masters (ročník narození 1987 a starší) zvítězil mezi 29 „veterány“ časem 3:19 minuty Frank Hedwig (Německo) před svým krajanem Dominkem Dierichem. Oba Němce na stupně vítězů doprovodil Švýcar Fabian Buschor. Čtvrté místo a „brambory“ zbyly na Tomáše Brožíka z TJ Dobřany. Loňský vítěz Rostislav Štencel byl letos až sedmý.

Na odměnách se celkem vyplatilo 5 000 eur, přičemž vítězové elitní mužské a ženské kategorie získali 1000 respektive 400 eur. Jelo se na nově zrekonstruované trati Struggle dlouhé 1750 metrů s převýšením 320 metrů a novými skoky v horní pasáži. Ve všech kategoriích startovalo celkem 236 bikerů z 24 zemí světa. Divácký zájem nebyl tentokrát tak velký, závody sledovalo během celého víkendu cca 1500 diváků. Poslední letošní závod série se jede v půlce září v Leogangu (Rakousko).

Hlasy nejlepších českých jezdců po závodě:

Jana Bártová, bronzová v kategorie Elite Women: „Po dubnové zlomenině ruky jsem tady na Špičáku jela první pořádný závod, takže s třetím místem jsem spokojená. Po čerstvém dešti byla trať docela těžká, povrch hodně slizký, takže jsem se dost nadřela.“

Ondřej Štěpánek, nejlepší z Čechů (9. místo v Elite Men): „Trať byla pro mě o dost lepší než loni, pořadatelé na ní odvedli kus práce a celý areál se opět posunul o něco výše. Přesto kvůli počasí byly některé pasáže hodně náročné a po projetí cíle jsem toho měl dost.“

Manažer vítěze Rastislava Baraneka – Michal Wiesenganger, který přebíral cenu za zraněného vítěze, měl naštěstí při ceremoniálu dobré zprávy: "Rasťa už se směje, i když zraněné koleno vypadá ošklivě, má v něm velkou tržnou ránu, neměl by mít ale naštěstí nic s vazy. Mistrovství Slovenska za 14 dnů je nejspíš pasé, měli bychom ale stihnout poslední závod série EDC v rakouském Leogangu. Po výborné zimní přípravě jezdí letos hodně dobře a můžeme myslet v celkovém pořadí vysoko (pozn.: zatím je druhý).



Kompletní výsledky špičáckého závodu včetně časů najdete na: http://www.ixsdownhillcup.com

Diskuze

  • anonymní uživatel Jakub 29.7.2017 v 17:41

    Kellys Factory team zda se jede bomby.. uz aby byl Folvarcny taky fit

  • anonymní uživatel Jakub 29.7.2017 v 17:43

    a jo, Rastovi gratulace a at se da do kupy!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí