Test: gripy Renthal - různé tvrdosti, směsi, ale všechny výtečný

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 4.9.2017

Dříve pouze MX firmu Renthal zná většina z nás hlavně díky neobvykle barevným řídítkům, které vozí půl světa. Renthal nejsou ale jenom řídítka a představce. Ale i gripy. Relativní novinky jsou gripy v provedení Traction. Prostě lock-on gripy, které mají po svém povrchu rozmístěné drážky pro lepší úchop v horších podmínkách.

A my nevyzkoušeli jedny, ale hned tři varianty!
Renthal si totiž zakládá na tom, že všechny jejich gripy si můžete pořídit v pěti variantách. Od „tvrdé směsi“ s označením Medium, přes Soft, měkčí Super Comfort až po nejměkčí Ultra Tacky. A specialitou jdou gripy Kevlar, které kombinují vlastnosti verze Soft, ovšem přidávají výrazně větší životnost.

My otestovali variantu Medium, Kevlar a Ultra Tacky.

Renthal Traction Medium

Já bych si dal taky jedno to médium. Tyhle gripy jsou tím nejtvrdším, co Renthal nabízí a i tak mě dostaly tím, jak drží. Díky speciálnímu vzorku, který se vám „zakousne“ do prstů a znemožní tím jakékoli pootočení a zároveň drážky na protější straně neumožní dlani, aby se jakkoli pohla při brždění nebo řazení. Tvrdší směs sice není úplně můj šálek piva ale i tak se bavíme o super gripech, které dobře drží a opravdu hodně vydrží. A je fakt, že díky nim máte opravdu výbornou odezvu od kola a pořád víte co se děje. Půl rok trailového ježdění je téměř nepoznamenal a pro fanoušky tvrdších gripů a úspor (opravdu je nemusíte kupovat často) jsou jasná volba. Samozřejmě, stejně jako ostatní Traction gripy jsou směrové, tzn. jeden je levý a druhý pravý a jsou na nich šipky, kudy patří dopředu. A dokonce i označení doporučené horní pozice.

Kevlar

Kevlarové gripy jsou super. Jsou tak super, že mě naučily jezdit bez rukavic. Měkoučké gripy, které výborně pohlcují vibrace, skvěle se drží a i když máte zpocenou ruku, pořád nekloužou. Navíc, po asi 5 závodech vypadají pořád stejně! Zmizely jenom nápisy označující směr z horních okrajů gripů. Jinak nic. Skvělé měkké gripy, které zároveň nemusíte měnit každou druhou vyjížďku. Výborné jak na holou ruku, tak s rukavicema. Kombinace Traction vzorku a takhle měkké směsi navíc umožňuje nedržet řídítka takovou silou, takže i na dlouhých RZ endura, si dokážu najít místa, kde trochu orazit rukám. Kevlary jsou super a pro mě osobně jasná volba.

Ultra Tacky

Ale to nejšílenější si nechávám na konec. Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké by bylo mít gripy zapatlané lepidlem, aby vám chytly ruku a nepustily? Směs Ultra tacky, je naprostá šílenost, pro mě v dobrém. Názory na ní jsou jenom dva. Buď tyhle gripy nesnášíte, nebo nechcete nic jiného. Pokud na ně položíte ruku, regulérně vás přilepí. To samé platí o rukavicích. Prostě vám přilepí ruce na řídítka a je úplně jedno, jestli je máte od potu, bahna, prachu nebo zamaštěné od sekané z občerstvovačky. Je až škoda vozit na tyhle gripy rukavice, protože ten pocit že jste ke kolu nalepení je nepopsatelný. Kouzle je hlavně v tom, jak máte pocit že není potřeba řídítka vůbec pevně držet. Spíš se jenom tak přidržujete a trakce se postará o zbytek. Samozřejmě, po pár jízdách tyhle gripy mizí před očima. Ale ve chvíli, kdy je zase chytnete do ruky, je vám to úplně jedno. Prostě to strašně drží. Jelikož jsou gripy spolu s pedály jeden ze dvou bodů, které vás s kolem spojují, pokud se v jakémkoli počasí nemusíte bát, že by vás pustily, dost to zpříjemní vyjížďku. O tom, jak jsou pohodlné při dlouhé jízdě je zbytečné mluvit. Dokonalá úchylnost, dokonalé gripy!

Ke gripům jako takovým si dovolím jenom jedinou výtku a to vůči zámkům. Jednak jsou pevně spojené s gripem, takže pokud se vám zničí zámek, musíte pořizovat nové gripy. A pak šroubky. Z nějakého důvodu (asi váha) používá Renthal šroubky na 1,5 imbus s docela mělkou hlavou, takže pokud se zapovídáte, docela lehko se může stát, že si zničíte šroubek tím, jak se vám do něj zakousne… a zkuste sehnat „jedničku“ šroubek na imbus.

Pokud si dáváte pozor a dotahujete jak člověk, nic se nemůže stát. A Traction gripy jsou asi nejlepší vzorek gripů, na kterém kdy spočinuly moje pazoury. Kevlar je nejlepší kombinací komfortu, výdrže a trakce a tím pádem nejrozumnější volbou. A Ultra tacky jsou ty nejlepivější a nejskvělejší gripy co jsem kdy držel a chci jezdit už jenom na nich!

Gripy, ale nejen to, vše od Renthalu do České republiky dováží Krab Cycles, na kompletní nabídku se podívej zde.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Filip 4.9.2017 v 9:39

    Prima test, sám vozím kevlary, ty klasický a nedám ně dopustit.

  • anonymní uživatel proč (proc (a) jakto.com) 4.9.2017 v 10:38

    V čem je dobrá jízda bez rukavic??

  • anonymní uživatel michal 4.9.2017 v 16:12

    nevim, v čem je dobrá pro ostatní, ale mě osobně rukavice prostě nevyhovujou, sebelepší rukavice se mi na dlani krabatí a vadí mi to, mám radši ten bezprostřední kontakt s gripem, rukavice maximálně v mrazu... kromě toho rukavice například překáží, když neustále taháš foťák

  • anonymní uživatel tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 4.9.2017 v 20:05

    ... a jak se chovají ultra tacky v zimě? Lehce zatuhnou, nebo ne?

  • anonymní uživatel Balanc 5.9.2017 v 19:41

    "Skvělé měkké gripy, které zároveň nemusíte měnit každou druhou vyjížďku." Si děláš prdel ne?!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí