Na prezentaci Aspire Sports: co je nového u Cannondale, Mavic a nebo Sramu

Autor: Čert, vydáno: 8.9.2017

Brněnskou firmu Aspire asi není potřeba představovat, dovozce značek jako Cannondale, GT, Maxxis, ale v poslední době i nově celého sortimentu Sram a nebo Mavic (tady stojí za zmínku, že změna distributora se konala poprvé v historii Mavic, tedy pro Mavic a Aspire opravdu historická událost).
A co je v celé nabídce pro příští rok nového, nebo zajímavého z hlediska ježdění z kopce dolů, nám ukázala prezentace.

Cannondale

Pokud začneme u vlajkové lodi Aspire, Cannondale, hlavní novinkou na 2018 je samozřejmě nová generace endura Jekyll. Tu jsme měli možnost prohnat už na jaře po Itálii a Keli ji teď prohání v podobě dlouhodobého testu na enduro kolbištích. Pro rok 2018, ale mírně spadly ceny a hlavně je k dispozici i hliníková varianta. Ta sdílí osazení s nejnižším karbonem, stejně jako karbonovou přepáku, ovšem cena je výrazně níž a to konkrétně na necelých 82 tisíc. Za závodní enduro kolo na kterém prakticky není potřeba nic měnit s logem Cannondale velice v pořádku cenovka.

A jak jsme mohli v rychlosti vyzkoušet, ani v hlíně nepřijde Jekyll o nic ze svého skvělého jízdního projevu. Výborná geometrie totiž vyčaruje kolo, které je na jednu stranu kompletní sjezďák na kterém jde jet faaakt rychle, na stranu druhou zase megakrátká zadní stavba dokáže kolo otočit na pětníku a vyslat je na každém odrazu vysoko. Pokud není Jekyll nejlepší závodní enduro na kterém jsem kdy seděl, je rozhodně v top 3. A je jedno z jakého materiálu.

Druhou „polonovinkou“ je upravená verze XC závoďáku Scalpel. Scalpel SE má totiž 115 mm zdvihu vzadu a 120 mm vepředu a stává se velice rychlým a přitom zábavným trailbikem. Samozřejmě, pořád se bavíme spíš o trochu pohodlnějším a hravějším XC kole, ale jako doplněk třeba k Jekyllovi na ježdění okolo baráku ideální varianta.

Scalpel SE bude dokonce ve dvou variantách, Vyšší s Leftynou za 149 999,– nebo nižší s Fox 34 za 122 999 Kč.
Na zábavné trailové použití je ale primárně Habit, ten má na 2018 u většiny modelu zvýšený zdvih vidlice na 130mm dostává se tak na úroveň letošního Habitu SE.

GT

GT bohužel žádné zásadná novinky nepředvedlo, snad kromě elektrokola eVerb, jednoduchý jednočep, krátká zadní stavba a pluskový ebike s motorem Shimano STePs E8000. V nabídce budou dvě modelové varianty v cenách 99.999,– Kč a 114.999.- Kč. Samozřejmě ověřený sjezďák Fury i špičkové enduro Sanction zůstávají, dokonce opět barevně sladěné.

GT Fury

GT Sanction

Mavic

Pokud se přesuneme k Mavicu, hlavní roli pro nás hrála samozřejmě série Deemax, ať už kola, které jsme představili dříve ("Mavic Deemax: nejen pro sjezdaře a taky jako boty ":[http://dolekop.com/…ky-jako-boty]), ale i parádní série oblečení a treter vzniknuvší ve spolupráci se Samem Hillem.

Zajímavá je ale i série XA, ať už se jedná o hliníková trailová kola XA Pro (25mm vnitřní šířka, všechny fíčury karbonových modelů, cena 24 990 Kč), nebo nové trailové tretry XA. Ty se prý chlubí i výbornými vlastnostmi při chůzi, díky podrážce Contagrip, která přináší o 10% lepší přilnavost na mokru i suchu než nejbližší konkurent. To ale neznamená že se jedná o „papuče“, kus karbonu v botě zaručí opravdu tuhou podrážku pro maximální přenos síly. Svršek je vyroben bezešvou technologií a celková hmotnost se ustálila na hodnotě 370 g.

SRAM

Co si ale zaslouží pořádnou dávku prostoru, jsou novinky od giganta SRAM.

Nešlo samozřejmě přehlédnout novou generaci vidlic RockShox. Vysokozdvihové modely se navíc moc pěkně ustálily a vyprofilovaly.

Nejdražším a nejvíc sjezdovým modelem je samozřejmě Lyrik. Ten používá novou vzduchovou komoru DebonAir (negativní komora má zvětšený objem a proto je citlivost vidlic ještě lepší) a novou patronu Charger 2. Ale také nové vnější i vnitřní nohy, rozdíl lze vidět nejenom ve tvaru korunek, ale také ve způsobu „vchodu“ do vzduchové komory. Vidlice RockShox od příští sezóny nebudou používat 24 ořech, ale klíč na kazetu. Zdvih je od 180 do 160mm.

V podstatě stejný „podvozek“ používá levnější brácha, Yari. „Jarin“ se od Lyriku liší pouze použitím levnější patrony Motion Control, ta ale nabídne nižší i vyšší verzi, buď s pomalou kompresí nebo bez ní.

Samozřejmě, stejným přerodem si prošel i legendární Pike. Ten má být moderní trailovou vidlicí s nižší váhou a nižším zdvihem než Lyrik.

Nejvíc nás ale asi potěšil návrat vidlice Revelation. Ten je od příští sezóny totiž „Yari na pikovém exteriéru“. Stejně jako Yari, Revelation se od Piku liší použitím levnější patrony Motion Control RC a mírně vyšší vahou. Stává se ale velice cenově přijatelnou Trail/allmountain vidlicí.

Největší „hvězdou festivalu“ od Sram byl samozřejmě nový pohon GX Eagle. Výhody toho nejlepšího co Sram dělá v cenové hladině toho nejlevnějšího. V příštím roce tuhle sadu uvidíme na spoustě kol. Už proto že funguje naprosto stejně, jako jeho dražší brácha, jak jsem se mohl už několikrát přesvědčit. Jo a navrhovali ho Němci, takže se asi není čemu divit.

O brzdách Code už jsme samozřejmě také psali, můžu přidat jenom osobní zkušenost z Kronplatzu: Code RSC jsou asi nejlepší brzdy které jsem kdy jel. Obrovský výkon, úžasná dávkovatelnost, nulové přehřívání i na fakt velkém kopci. Jasně, pomohlo jim že byly čerstvě naladěné od Sram mechanika. Ale jediný konkurent je Saint a už se těším až tyhle dvoje kotvy porovnám hned po sobě.

Doplňkovou řadou Sramu dál zůstává Truvativ, ten předvedl sadu nový řídítek s parádním designem a nové kliky Descendant a Stylo. Jak už název napovídá, první jsou spíš na ježdění z kopce a ty druhé na trailování. U obou si můžete vybrat mezí verzí Carbon nebo hliníkovou 6K

Maxxis

Maxxisu se žádné zásadní změny nekonají ve směsích a ani ve vzorcích, snad kromě návratu mých milovaných Skinwallů – pláště se světlým bokem, to je rokenrol voe!

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí