Report oficiální z WBS: Frýželka vítězem Kopné, Kolajík mistrem!

Autor: WBS media, vydáno: 4.10.2017

Období dešťů. Začalo po zlínském roundu na Lesňáku a postihlo pořadatele z Podkopné Lhoty už následující víkend, kdy si na Penzionu Kopná dali dostaveníčko crosscountry bikeři. A bahenní lázně na Kopné pokračovaly další víkend, při finálovém závodě Fagus bikerally Kopná.

Vše začalo krásným pátečním odpolednem a Noční bikerally show, které se zúčastnilo 22 jezdců. Výhru bral Jiří Frýželka a předznamenal tak svůj úspěšný víkend. Noční prolog se jel přímo okolo penzionu, který je centrem veškerého dění. Světla různých typů a konstrukčních řešení, od připevnění na přilby, či řídítka až po zpětné červené blikačky.

Všechny rosničky svorně předpovídaly déšť, mokro, vlhko, kosu a zase mokro. Stačilo jediné – prostě se s tím smířit. V tu chvíli vyvstal velký otazník nad sobotní účastí – online přihlášeno 106 se změnilo díky nevlídnému počasí v 64 závodníků pro sobotní závod. Ani takové číslo jsme nečekali a byli překvapeni, že se prostě chce tolika lidem závodit. Byli však tací, kteří se na závodění na tomto povrchu těšili. Netajil se tím pozdější vítěz Jiří Frýželka nebo třeba Adam Březík, který startoval vyloženě kvůli „zábavnému“ blátu a závod si nenechal ujít, přestože do něj nastoupil po noční směně v pekárně.

Pořadatelů bylo dost, technika fungovala, ředitel závodu Josef Minařík nepodcenil nic a díky letitým zkušenostem šel rozpálit krb na místní myslivně. Ten bude znát snad každý… Kde se ti stane, že se tulíš mezi RZ ke krbu? Prostě super zázemí, super servis, výborný guláš, pohodová muzika a woodbike…

Tratě jednoznačně plné vody, bláta, kluzké pasáže, kořeny, zámková dlažba, beton, asfalt, tráva…vše na co si vzpomeneš, takový povrch byl na Kopné. Dlouhé boky, jízda smykem, bikerally byla všude, na každém metru, závodilo se furt naplno.

První měřený test vyhrál více než o vteřinu Kolajík, před Navrátilem, Frýželkou a Březíkem. Ve druhém průjezdu však Frýželka nadělil Kolajíkovi dvě sekundy a šel do vedení. Chyboval Tom Navrátil a jeho místo na bedně zabral Petr Mikulenka. Třetí erzetu zvládl nejrychleji Navrátil a vrátil se na pódium, za bezpečně vedoucího Frýželku a druhého Kolajíka. Tomu druhé místo stačilo k celkovému vítězství v seriálu, ale přesto chtěl vyhrát. Pouze přihlížet, jak to všechno dopadne, mohl David Šůstek, který si přivezl pochroumané koleno z Leogangu. Mezi diváky byl i další „marod“ Tomáš Huňa. Poslední RZ znovu ovládl Navrátil, ale na pořadí na stupních vítězů se už nic nezměnilo. Čtvrté místo pro sebe urval v samotném závěru nejrychlejší junior Kristián Poruban, který porazil své nejbližší pronásledovatele v juniorské kategorii o třicet, resp. čtyřicet vteřin!

„Popravdě ani nevím, jak se mi první vítězství ve WBS podařilo. V půlce týdne jsem viděl předpověď na víkend, oprášil mokré gumy a strašně jsem se těšil. Závodit na blátě mě baví a tentokrát jsem si to také užíval. Když jsem se pak na startu druhé RZ dozvěděl, že ztácím 1,3s na prvního Martina, začal jsem se víc snažit. Tom, který byl druhý, potom hodně chyboval a to už se na bikerally těžko dohání. Ve třetí a čtvrté RZ jsem dal do cílového sprintu, i přes protest přehezky, všechno a vyšlo to. Každopádně ještě ráno by mě nenapadlo, že bych mohl Toma nebo Martina porazit“, shrnul své pocity vítěz Jiří Frýželka.

Hardtaily vyhrál Dominik Slováček, Masters nad 35 let tradičně Vlasta Hynčica. V holkách si pro povinné vítězství odstartovala jediná žena, Simona Porubanová. Smekáme před ní, že si v bahenních lázních vychutnala všechny čtyři procedury.

Nejen špička a ti velcí jeli jako o život, o setiny a naplno. Tento závod ukázal to, na co čekáme celý rok. Potvrdil, kdo je opravdu velký talent. Nejnáročnější zkouška v roce 2017 nám ukázala v cíli nejmenšího provokatéra na stupni prvním v kategorii Střelců. Kryštof Húšť to dokázal a v posledním závodě sezóny, s kolem větším než je on sám, pojel své soupeře. V těch sračkách se totiž ukázal v plné síle jeho obrovský cit pro kolo a dokázal dokonce eliminovat jeho věkový a fyzický hendikep.

A jak viděl finále RPM stav Woodbike series 2017 její teď už čtyřnásobný vítěz Martin Kolajík: „O celkovém vítězi seriálu se letos mělo rozhodnout na Kopné. Závodím tady rád, jenže když jsem sledoval předpověď počasí, tak bylo jasné, že se pojede za mokra a to už tak rád nemám, v bahně to prostě neumím. Věděl jsem, že musím vyhrát, když pojede David. Ten se ale kvůli zranění závodu neúčastnil. Řekl jsem si, že musím jet hlavně tak, ať někde zbytečně nespadnu. První RZ jsem s opatrností nějak sjel a byl jsem hodně překvapený z průběžně prvního místa. Moc podrobně jsem ale ty body v celkovém hodnocení nepočítal a až po druhé RZ jsem se dozvěděl, že musím být nejhůř druhý, jestli se chci stát celkovým vítězem seriálu. To mi moc na klidu nepřidalo. Nakonec jsem to ale dokázal ustát, nespadl jsem, ani nijak zásadně nechyboval a na to druhé místo to vyšlo. Takže po několika letech se zase můžu radovat z celkového vítězství. Chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří se starají o to, že tu máme takové super závody a doufám, že příští rok se na nich zase všichni sejdeme.“

Výrazy ve tvářích všech závodníků v sobě mísily štěstí, zimu, beznaděj, radost, prostě vše. Zbývá poděkovat za ředitelství posledního závodu i seriálu hlavně všem pořadatelům, kteří dokázali uhlídat bezpečnost tak dokonale, že se neřešil prakticky žádný úraz!

„Celý ročník 2017 byl jedním z nejkrásnějších…nem­ládneme, ale jsme zkušenější a víc si uvědomujeme, proč to vše vlastně děláme. Sponzorům neslibujeme nesplnitelné, ale pořád jich máme velkou spoustu! Velké poděkování patří všem přátelům, sponzorům, organizátorům, pořadatelům a lidem, kteří bikerally tolerují, že ji u nich pořádáme“, zhodnotil uplynulou sezónu Jiří Haff Haferník, principál seriálu.

…rok 2018 je zase jenom na nás, zda-li bude RPM stav wood bike series pokračovat…

Slavnostní vyhlášení proběhne 10.11.2017. Je to pátek – tradičně v klubu Fenix Zlín.

Absolutní pořadí Fagus bikerally Kopná:
Jiří Frýželka 5:27,3
Martin Kolajík SBT Fryšták racing + 3,7
Tomáš Navrátil Specialized CZ + 6,8
Kristián Poruban (SK, 1.J) Specialized CZ +11,3
Adam Březík SBT Fryšták +11,5
Petr Mikulenka Planet Bikes Team +11,9

Text: -Zd-
Foto: Sabina Vaculíková / Martin Hruška

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí