Report: Oneal Grande Finále zakončilo Czech Downhill Tour v srdci Krušných hor

Autor: Souky, kategorie: Report, vydáno: 12.10.2017

Je až neuvěřitelné, jak rychle jsme se dostali na konec sezony a odjeli druhou Czech Downhill Tour. Letos 7 zastávek, které postupně rozhodovali o králích českého downhillu v jednotlivých kategoriích. V některých nám tour připravila jednoznačné vítěze, jinde došlo k obrovskému boji až do posledního šlápnutí.

Přelom září a října je tradičně plánována poslední zastávka tour. Stejně jako v loňském roce, tak i sezony 2017 končí v srdci Krušných hor, v Trailparku Klínovec. Nejen, že jde o nejdelší trať u nás, letos byla možná i nejrozbitější, jelikož se zde jel před měsícem německý pohár, kde stálo na startu 350 závodníků. Už při trénincích se neslo po depu jediné, že jde o vostrý déháčko. Páteční trénink už ukazuje, že ani na Klínovec na závěr sezony, se nějak nesnížilo průměrné číslo startujících. Krušné hory v pátek v azuru a v teple. Suchá trať a všichni spokojení. V pátek večer naplánovaná Big After season Party v nově otevřeném Bikespotu Pod Lanovkou – Villa Pirata, kde má na jaře vyrůst úplně nový bikový zázemi, pumptrack, dropline, dirt line. Už večer behěm koncertu ukazujou Krušný hory svou sílu. Teplota padá na 5 stupňů, ale přísný lokální kapely hodně topí pod kotlem. Šmejky, speaker Czech Downhill Tour už se začíná chlubit, že mu celoroční slib nejspíš vyjde. Od prvního závodu, celou sezonu, kdy jsme měli opravdu krásné počasí slibuje, že Krušný hory budou pořádnej mordor.

Sobotní tréninkový den se už ladí do podzimního kabátu. Chvíli prší, hodně vydatně, chvíli krásně. Trať dostává pořádnej čoud ale všichni dojíždí dolu tak nějak spokojení, vysmátý, ale hlavně zdraví. Klínovec byl v tomhle super. Jedna jediná klička za celý víkend, to se nám ještě nestalo. Bohužel k tomuto sportu to patří a tak je dobré přiznat si realitu a můžeme být rádi, že Klínovec byl takhle vlídný na zranění. V sobotu večer se dost lidí jde ohřát na Villa Pirata, kde se pouští záznam Red Bull Hard Line a nakonec to pár riderů protáhne až do ranních hodin závodního dne.

Neděle se oblékla do celoročně slibovaného kabátu. Zima, hodně silnej déšť, na startu mlha, že šlo vidět na 20 metrů. Tohle jsou prostě Krušný hory a přesto, že to nikdo nevyhledává, ke Klínovci to prostě patří. Závěr sezony jen pro ty přeživší, nejotrlejší a nejdrsnější bikery. Závod probíhá podle timelistu a až na pár překvapení se ani ve výsledcích neděje nic extra zásadního. Mládež vyhrává letos dvakrát korunovanej českej mistr Robin Novotný. Král téhle disciplíny bohužel nemohl být na startu, jelikož Davida Cvingra odváží ve čtvrtek před závodem z trati helikoptéra. Teď už s úsměvem můžu říct, že šlo nakonec o pár žeber a velkou ránu do hlavy. Holky, jak je to zvykem, když Síma startuje, vhrává Simona Jirková. Měla původně startovat i zraněná Lucka Velechovská, ale nakonec vyhrál rozu. Ne jako vloni, kdy jela závod s dlouhou sádrou na ruce. Mastry II vyhrává vždy vysmátej Vláďa Picek. Mastry I nakonec ukradl Eric Foerster, který se celý rok tahá o post vítěze tour s Tomášem Brožíkem. Tomáš se zde musel spokojit s druhým místem. Kategorii Open na Klínovci zabila německá trojice – 1. Eric Zwartek, 2. Phillipp Mannchen a 3. Bert Rillinger. Škoda, že na startu nestál letos neporažený ćeský open rider Martin Müller. Chtěl bych vidět kdo by vyhrál. No a na závěr, jak je zvykem, přichází dvě nejsledovanější kategorie. Junioři a elita. Zejména na kategorii juniorů, se v cíli sešlo hodně diváků. Letošní král Šimon Mánek v souboji s letošním smolařem sezony a ještě na domácí trati, Tomášem Cvingrem. Kvaldu vyhrává Tomáš. Obrovský úsměv a klid v jeho tváři. Naopak Šimon Mánek před druhým kolem lehce, netradičně nervozní. Škoda, že do tohoto souboje nemůže promluvit zabiják Filip Dankanič, který se velmi nepříjemně rozbil během kvalifikace. Finálová jízda a Šimon dojíždí do cíle s náskokem a dostává se na první místo v neuvěřitelném čase. Tomáše už hecuje speaker, ale ani to Tomášovi nemůže pomoct. Bohužel si letošní punc smolaře ročníku znovu vybírá a do cíle již po druhé lotos dobíhá. Každopádně na trati na Klínovce se ve velmi dobrém světle ukazuje další junior Dan Čapek, tak uvidíme jak začne tenhle střelec promlouvat do pořadí příští rok.

Na startu už je poslední kategorie Elite. Dopředu se zde mluví o třech jménech. Prvním jménem domácí Boris Bálek, kterej může jet Klínovec 100% i poslepu už letos. Dalším jménem je vítěz německého poháru z Klínovce, velmi známe jméno spojené s Klínovcem, Eric Irmisch no a třetím jménem je Martin Motejl Lébl, který byl letos hodně svázaný zraněními. Kvaldu vyhrává Eric. Proti svému času při německém poháru zhoršení jen 2 vteřiny. Podotýkám, že trať byla ještě downhillová, zatímco teď je rozhodně motocrossová. Druhý flek Motejl, třetí Bálek, který nakonec bere třetí flek s úsměvem i na domácí trati. Eric Irmisch zajíždí druhé místo a neskutečně to nakonec zabil Martin Motejl Lébl, u kterého jsem po dlouhé době viděl upřímnou a velkou radost. Držíme tomuhle střelci palce, ať se mu vyhýbají zranění a může tak ukázat, jak velkej rider je.

Sezona je za námi a my schválně tajíme celkové pořadí. Kde chce, má už vše sečteno. Kdo ne, čeká na překvapení, které vyústí na závěrečném předávání cen na konci listopadu v Praze, na akci Recapitulation 2017. Letos o hodně vetší, jelikož se nebude vyhlašovat je Czech Downhill, ale i česká série městských sjezdů, dále fourcrossy a dualy. Moc se těšíme a brzy se vidíme přátelé!!!!

Stay free, ride #bezbrzd!!!!

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí