Test: Spank kokpit - řídítka s pěnou uvnitř SPIKE 800 Vibrocore

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 10.11.2017

Řídítka, jeden ze zásadních komponentů horských kol, věc, které musíš důvěřovat, protože když zklame, praskne, tak to nedopadne dobře. Na výběr je spousta rozměrů, různých zvednutí, délek či průměrů pro představce. Materiálově je to již jednodušší, tam je na výběr v podstatě jen hliníková slitina a nebo karbon. Jo a ještě by jsi snad mohl pohledat i titanová ródla, ale to by jsi musel hledat již fakt pořádně.

V podstatě by se dalo říct, že se u řidítek nedá nic moc nového vymyslet. To si ovšem nemyslí u Spanku, jejich technologie Vibrocore je totiž něco jiného, naprosto unikátní. Popišme si ji ve zkratce: do klasických řídítek je vstříknuta pěna, která by měla zajistit pohlcování mikrovibrací a také dodat řídítkům větší tuhost a výdrž.
Jsou mikrovibrace problém? Dokud o nich nevíš, tak nejsou, ale až se o nich dozvíš, jsi jejich existencí naprosto šokován a bez jejich eliminace už tvoje ježdění nemůže být stejné jako dřív. Předchozí věta je plná ironie, ale zase na každém šprochu je pravdy trochu.

Jak mohou vznikat malé vibrace, když mám vidlici. Správně nastavenou vidlici, která zobe i nejmenší nerovnosti! Bohužel se nepohybujeme v ideálním světě, i přes optimálně nastavenou vidlici a správný tlak v pláštích se drobné vibrace přenášejí skrze pláště, vidlici až do řídítek a následně až do rukou. Svaly rukou se vibracemi snadno vyrovnají, ale je to „práce“ navíc. A proto je výhodné tyhle drobný vibračky eliminovat, budou tě pak míň bolet packy a na dráze bude zase o něco rychlejší… říkají.
Problém je, že tyhle vibrace jsou v podstatě nepostřehnutelné, za jízdy je necítíš, takže o nich nevíš, ale jsou tam… říkají.

U Spanku testovali a přišli na to, že při jízdě vznikají vibrace v intervalu od 2 od 200Hz a nejčastěji se pohybují v rozsahu 5 – 50Hz. Ty potenciálně škodlivý jsou v rozsahu 8 Hz až 50 Hz, tedy shodují se téměř přesně s nejběžnějšími frekvencemi, která se vyskytují při jízdě na horských kolech.

Všechny řídítka, bez ohledu na značku, model či materiál některé tyto frekvence tlumí. Ovšem při některých frekvencích (nejčastěji mezi 12 a 25Hz) díky vzniku frekvenční rezonance se zvýší amplituda (maximální hodnota výkmitu) a jsme zase na svým, a to zase opět u všech řídítek.
Co teda Vibrocore dělá? Nemá za úkol odstranit vznik rezonancí, ale posunout jejich vznik do vyšších frekvencí, které se při jízdě vyskytují méně často.

Spank SPIKE Vibrocore řídítka s pěnou uvnitř jsou k dispozici v rozměru pouze 800 milimetrů šířky (lze seříznout až na 740mm), v několika zvednutích (15, 30 a 50mm) a 4 stupňovým zahnutím nahoru a 8 stupínky k jezdci. Jejich materiál je hliníková slitina třídy 6000, Spank ji označuje jako Super-6. Já testoval model s nejnižším 15 milimetrovým zvednutím.
Vibrocore pěna v řídítkách samozřejmě váží něco navíc, pokud jsem správně počítal, je to přesně 30 gramů (rozdíl váhy modelu s a bez Vibrocore). A důvodů použití pěny v řídítkách je několik, ať již je to zmíněná eliminace vibrací, tak také zvýšení tuhosti a pevnosti při „zachování“ hmotnosti a posledním důvodem je ekologie, ve srovnání s karbonem, výroba a zpracování karbonu je totiž výrazně méně ekologické než je tomu u hliníkové slitiny.

Řídítka jsem testoval s představcem Spank Spike Race s délkou 35 milimetrů, s nízkou výškou a masivní objímkou na řídítka. Vyroben lisováním z hliníkové slitiny a poté prý CNC opracovaný pro snížení hmotnosti, přiznám se, že jsem hledal stopy pro nástroji a jediné místo, kde je patrné frézování je logo na čelní straně objímky… Váha 152 gramů netrhá rekordy v kategorii nejlehčích představců, ale zase to není žádné výrazné těžítko. Jak shrnout představec Spank Spike Race třemi slovy? Krátký, nízký a tuhý. Víc není co dodat.

Je to poznat? Jasně, hned po nasednutí cítíš zásadní rozdíl… ne, tak to rozhodně není. Já rozdíl oproti normálním řídítkům bez pěny nepoznal. A to v žádné situaci, pokud jej někdo pozná, tak klobouk dolů.
Řídítka jsou tuhá, průhyb není ani při velké ráně cítit, ale že by mne bolely ruce míň po rozbitém sjezdu nedokáži poznat. Možná v laboratorním prostředí jsou rozdíly měřitelné, ale v praxi na dráze nikoliv. Tuhost by se dala přirovnat ke karbonovým řídítkům, stejně tak i cena se k nim blíží.
Tvarově jsou řídítka velmi příjemná a není třeba si na ně zvykat, samozřejmě, je to individuální. Šířka vyhovující, hodnoty okolo 80 centimetrů (od 780 po 820mm) vozím již dlouho a vyhovují.

Ale já bych chtěl věřit, že pěna pomáhá a třeba fakt funguje. Placebo, věř a víra tvá tě uzdraví, pokud věříš, že pěna funguje, tak tě asi ruce budou bolet míň. Pokud k Spank Vibrocore řídítkům přistupuješ jako bezvěrec, tak ti říkám, že rozdíl oproti klasickým ródlům nepoznáš.
Nicméně ve Spanku to poznají a pěnu nyní dávají i do ráfků!



Závodní foto: Jara Sijka

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka .Parda. 10.11.2017 v 8:22

    Ještě měsíc a je to i v rámech????

  • anonymní uživatel Kutil tim (Kutiltim (a) seznam.cz) 10.11.2017 v 9:15

    A když nemate vibracore tak tam dejte montažní pěnu a když nemate montažní pěnu tak tam nedavejte nic ...

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 10.11.2017 v 10:42

    ...facepalm...

  • anonymní uživatel Štika 11.11.2017 v 12:03

    Bizet je měl na rampage,tak na tom něco bude!

  • anonymní uživatel K4m1k4z3 11.11.2017 v 18:01

    Kdyby na tom něco bylo, tak to dnes vozí všichni profíci na silnici.

  • anonymní uživatel Koli (christopher.banshee (a) gmail.com) 13.11.2017 v 6:57

    4: K4m1k4z3 proč by na silnici vozili hliníková řidítka plněná pěnou, když se tam hraje na gramy? Karbon má velice dobré tlumivé vlastnosti, tohle je jen prostě hliníková alternativa. Jak se píše v článku, prej víc Eco Friendly.

  • anonymní uživatel K4m1k4z3 13.11.2017 v 10:46

    Koli: V profi pelotonu na pozici řidítek a představců karbon ani zdaleka nepřevažuje tak, jak se může na první pohled zdát. Spousta závodníku na nejvyšší úrovni stále preferuje hliníkové komponenty. Pokud by ta pěnová výplň skutečně měla nějaký přínos, už ji dávno vozí.

  • profilová fotka wilda 13.11.2017 v 15:52

    Měl jsem dvoje a oboje po prvním menším pádu ohnul. Za mě nebrat ať už vibrocore funguje nebo ne.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí