Dlouhodobý test: Čertův rok s Giro Switchblade

Autor: Čert, vydáno: 6.11.2017

Ačkoliv Keliho test (Test: Giro Switchblade MIPS – malá i integrální přilba v jednom) téhle přilby proběhl už na jaře, nějak se mi zalíbila a rozhodl jsem se, že s ní strávím velkou část závodní enduro sezóny a vyzkouším, co tahle odepínací věc vydrží a co vlastně umí.

V první řadě je potřeba říct, že jsem Switchblade nevolil jako náhradu velké i malé přilby. Jak už jsme s Kelim zjistili, Giro není jedna přilba pro všechno. Je to primárně spíš velká helma, která jde odepnout. Ne dvě přilby v jednom. Ale právě tohle se mi na ní líbilo. Proč? Protože docela dost cestuji s kolem, ať už jde o závody, předváděcí akce, testování u nás i v zahraničí nebo všemožné pozvánky na traily, které uplácali kámoši kdoví kde. Prvním spojovacím znakem těchdle věcí je, že mnohdy nemám ánung, co budu vlastně jezdit. A hned druhým spojovacím znakem je, že většinou nás v autě jede povícero a mě se*e sebou tahat spoustu věcí.

Proto se mi tak strašně zalíbila možnost mít k dispozici vlastně pořád velkou helmu a když nebude potřeba, můžu oddělat náhubek a jezdit „v malé“. A přitom netáhnout dva helmet bagy nebo si zabírat místo v tašce a posléze i v kufru auta. A proto Switchblade. A taky kvůli triku, který mi Keli ukázal.

Uznávám, chvilku trvalo vychytat nasazování náhubku, když máte helmu na hlavě. Ale jelikož pokud se snažíte nasadit helmu „vcelku“, z počátku sestává že vám poměrně úzký „vlez“ zlehka natrhne uši. Rozhodně stojí za to se fígl nasazování a oddělávání chrániče brady s nasazenou helmou naučit. Na druhou stranu ergonomie sundávání a nasazování je dost pohodě, po pár pokusech naprosto bezproblémů zvládám i v rukavicích, hodně pomáhají tři tečky v místě, kam máte zacvaknout horní část upínacího mechanismu. Pak už stačí si jenom pohlídat háčky dole a jeto. Ozkoušeno i na Trutnov Trails enduru, kde byly limity poměrně nemilosrdné. Nacvakávání helmy není to, co by mě nejvíc zdržovalo. Sundávání je úplná paráda, prostě zmáčknout čudlíky na obou stranách a je to.

Toliko k odepínání, primárně jsem Giro používal asi jako fullface, na menší vyjížďky jsem dycky sáhl po malé přilbě. Ono taky letošní léto úplně nefandilo helmám, které nejsou super odvětrané. Ovšem jakmile se trochu ochladilo, případně při ježdění pršelo, docela jsem kvitoval, že po odepnutí máte vlastně openface helmu. A není v ní taková zima. Ale opět musím zdůraznit, jako jedinou přilbu domů bych ji určitě nevolil. V létě to fakt není ono.

Jasně, Switchblade má MIPS a tak a je to asi super, já se v ní párkrát vyndal asi to pomohlo. Kdoví. Co mě zajímá víc, je skvělá kompatibilita asi se všema brýlema, co mám doma, ať už jde o sluneční nebo o mx brejle. Všechno pasovalo. Super.
Pořádnou pochvalu si zaslouží i pohodlí, helma skvěle sedí, aspoň mě, navíc jde ještě dotáhnout stahováním vzadu, takže se ani nehne.
Boží detail je i náhradní kšilt s integrovaným držákem na akční kameru. Žádné lepení, žádná anténka na helmě a poměrně slušná poloha kamery pro záběr. I tady maximální nadšení.

Největší nevýhodou jsem shledal jenom nemožnost odmontovat plyšový oplet, jakoby vycpávku, kterým je obalené upínání pod bradou. Po náročném závodě je možné (a nutné) vyprat všechny vycpávky, bohužel kromě téhle. Nic moc, musím dořešit. Někdo by mohl prskat na zamykání pomocí D-ringů, mě to neva a jsem z většiny helem stejně zvyklej, takže proč ne. Navíc máte jistotu, že vám z hlavy fakt nesletí.

Giro Switchblade mě ani jednou nezklamala a účel, ke kterému jsem si ji pořídil plnila naprosto vzorně. Tj. velká helma, která má ušetřit místo v autě a přitom se v ní dá dýchat při tréningu na enduru nebo když jsou traily lehčí než jsem čekal a velkou to nepotřebuje. Přitom je ale pořád, díky krytým tvářím, stupeň ochrany výrazně vyšší než u běžné malé helmy. Jenom je v ní trochu větší teplo. (Samozřejmě bych vám neoficiálně mohl poradit, že když vyndáte tvářové výstelky, které zůstávají v helmě po odepnutí náhubky, najednou vás nic netlačí do tváří a helma výrazně líp větrá. Přitom pořád stejně dobře drží, protože si jí stáhnete zadním kolečkem? ale to bych asi neměl protože to výrobce asi nedoporučuje.)

Druhý pro-tip, který ale není můj, nýbrž okoukaný od Vojty Švána, zní: Když si odepnete náhubek, nejlepší je mít v kapse pásek na sucháč a tím přidělat chránič brady na řídítka. Nespadne, nezavazí.

Prostě pokud chcete helmu na enduro závodění nebo jezdíte fakt hodně z kopce a v hodně škaredých věcech (a jenom občas do kopce), určitě doporučuji. Pokud jezdíte spíš do kopce nebo lehčí traily a velkou helmu potřebujete jednou za sezónu když vyrazíte s partou do parku, je Switchblade asi zbytečný.



Za fotky ze závodů díky Photoadicts, Gravitymag, Topride.eu

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí