Test: Ti-Springs titanová pružina vyzkoušena

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 13.11.2017

Letos sem jezdil na Ghostu (zkušenosti s Ghost FRAMR 8 LC zde) a v Ghostu se rozhodli, že na enduro Ghostech budou pružinové tlumiče od Cane Creek. A na těch je poměrně drahá a prý megavyladěná pružina Valt. Ta je prý ocelová, ale přitom superlehká. No, ale mě to nějak nestačilo, protože všichni ví, že když pružina, tak jedině titan.

S firmou Ti-Springs se čtenáři Dolekop.com mohli seznámit už kdysi při testu pružiny na AGangu Ninja DH. No za těch pár let se tihle Angličani malinko zvedli. Teda ne že by dřív jejich produkty nebyly dobrý, troufnu s tvrdit že pružiny jsou pořád stejně super, ale spíš teď jejich produkty z titanu vozí trošku slavnější lidi. Jejich pružiny nebo aspoň šroubky najdete na kolech Intense Factory Racing týmu, Sama Hilla, Lacondeguye, Aarona Gwinna, Remy Metaillera, SC Syndicate… no prostě by ten výčet byl fakt na dlouho. Každopádně.

Já si letos opět vyzkoušel titanovou pružinu, ovšem tentokrát nešlo o klasickou Ti-Springs pružinu, ale vyšší úroveň označovanou jako Race Ti Spring. Všichni asi víme, co to znamená. Závoďácká! Angláni prostě vzali ještě lepší slitinu titanu, označovanou jako Beta C titan a udělali z nich pružiny, které stojí o 50 liber víc, konkrétně tedy 150 (cca 4300 Kč) – pokud si ji předobjednáte a počkáte cca měsíc, případně 160 pokud ji chcete hned a vyberete si nějakou z nabídky.

Cena to sice není super nízká, na druhou stranu ani ne kdovíjak vysoká, on titan totiž jednak není vyloženě levný materiál, ale hlavně se s ním dost složitě pracuje. A v rámci zachování příznivější ceny se Ti-Springs snaží držet co nejmíň pružin skladem a pracuje s výše zmíněnou „předobjednávkou“.

Co ale za vaše tvrdě vydřené peníze získáte? Samozřejmě, primární věc je váha. Kromě úspory váhy, titan také nerezaví – nekoroduje a vydrží dýl se stejnými vlastnostmi, ocelová pružina se časem trochu unaví, titanová méně – to tě, pokud nemáš jedno péro na deset let, ale trápit nemusí.
Je pravda, že v dnešní době cool lehkých ocelových pružin typu CC Valt nebo FOX SLS už nikoho neoslní, že pružina má pod půl kila. A proto je tady Race ti. Co se týče konkrétní váhy a váhové úspory, jsou v tom Ti-springs poměrně opatrní, jelikož váha pružin se samozřejmě liší v závislosti na tvrdosti i na délce, ale taky na jednotlivém kusu. Pokud ale vezmeme výše zmiňovaný Valt bude rozdíl při stejné tuhosti a délce někde okolo 30 gramů. (pohybujeme se někde okolo 300–350g) V zásadě se ale pohybujeme váhově zhruba ve stejné váhové hladině. Jenže.

Jenže 1.: se taky pohybujeme v dost podobné finanční rovině; doby, kdy stála ocelová pružina pár stovek jsou pryč.

Jenže 2.: ať je ocelová pružina sebelehčí, je pořád ocelová. Mluvil jsem o tom už tehdy a musím to zopakovat. Nevím proč to tak je, ale pokud vyměníte ocel za titan, kolo je najednou… živější. Samozřejmě, může to být jenom tím, že většinou volím titanovou pružinu tvrdší než ocel (u tohohle má Ti-Springs body i za to, že jsou pružiny odstupňované po 25lbs, taky mají pružiny snad pro všechny typy tlumičů). Proč? Protože titan je prostě citlivější na drobné nerovnosti při vyšší tuhosti. Nebo aspoň já mám ten pocit. Tím pádem tlumič pracuje trochu jinak se zdvihem a kolo se tolik nenoří a život je daleko větší zábava.

Jenže 3.: Ty barvy! Buď anodizace nebo je pružina obalená plastovou „fólií“, pro ladiče povinnost.

Ne teď vážně, jelikož se výrobcům podařilo zatlačit i váhy ocelových pružin docela dost dolů, největším rozdílem ve prospěch titanu je a bude jeho chování na trailu. Je to něco, co se špatně popisuje, pokud to člověk nezkusil. Ale většinou jsou to právě tyhle neměřitelné blbovinky co dělaj život lepší. No a o to víc má důvod do nich jít, když cenový rozdíl mezi moderní ocelí a moderním titanem už dávno není tak markantní jak dřív.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel radari 13.11.2017 v 20:46

    ps : ja si objednal z ti sprigs pruzinu v kvetnu a prisla me az v rijnu . Jeste ze jsem si zlomil nohu a nemrzelo me to :)

  • profilová fotka ICE 15.11.2017 v 12:00

    www.pinkbike.com/...

  • anonymní uživatel mmrakk (mmrakk (a) centrum.cz) 15.11.2017 v 14:39

    Chtěl jsem ji moc, ale mistr Scout Gregory (majitel Ti-Springs) to má dost na háku. Předobjednáno v červnu. Že to díky předobjednání nebude hned jsem věděl, ale když nic ani v srpnu, tak jsem se začal pídit...Zprvu aspoň odpovídal na emaily a sliboval a sliboval, ale nic nedorazilo. Ani v září. Pak přestal komunikovat úplně - email, telefon, sms, whatsapp...nic. Platil jsem přes Paypal, takže jsem započal "dispute" a pan Gregory začal aspoň reagovat. Ale žel do teď nepřišlo nic. Díky Paypalu jsem před týdnem dostal alespoň peníze zpět, i když díky kurzovému rozdílu o 500,-Kč méně. Přes Paypal už teď u nich platit nejde, takže pro mne konec a už nikdy víc!!

  • anonymní uživatel Jiri 15.11.2017 v 18:10

    obdobna zkusenost jako mrak...objednano nekdy zacatkem dubna,realita cervenec...Kdybych urgentne neposilal maily mozna bude prodleva jeste vetsi...Jinak struna super. Pokud chces pruzinu na jaro mit,tak uz ted je pozde:-D

  • anonymní uživatel Radek (Torch12 (a) centrum.cz) 22.11.2017 v 8:26

    Já mám s Ti-Springs super zkušenost - predobjednavka Race struna - placeno pres paypal a za 21 dní ideslano a za 2 dny doma. Všem doporučuji !

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí