Pole MACHINE - stříbrný krasavec z Finska

Autor: Keli, vydáno: 28.11.2017

Finský výrobce Pole přichází s novinkou, modelem nazvaným Machine, stroj, mašina a mašina to bezpochyby je. Stejně jako dříve i tentokrát Pole nenabízí tuctovku, ale unikátní stroj jehož rám je vyroben pomocí CNC stroje. Cože? To jako pomocí počítačem řízeného frézování! Tato technologie výroby je poměrně časově a finančně náročná, samo Pole neprozradilo čas potřebný na opracování rámu, ale tvrdí, že počátkem příštího roku začnou s hromadnou výrobou. S hromadnou výrobou ve Finsku a taktéž, tentokrát ve vlastní továrně Pole v Jyväskylä budou i kola kompletována.

Machine je koncipován jako jedno kolo na vše, přiznejme si, že se zdvihem 180mm vepředu a 160mm vzadu a 29" kolech je to poměrně odvážné tvrzení. Geometrie je typická pro Pole, tedy dlouhá a položená (vzpomeňte na kolo Evolink), nechybí ani hodně vzpřímená sedlová trubka. Na tomto kole se bude stoupat jedna radost a celkové jízdní vlastnosti by měli být uživatelsky přívětivější než u zmíněného Evolinku.

Za celým projektem stojí zakladatel Pole, a mimochodem i vynálezce Huck Norris vložky do plášťů, Leo Kokkonen, ten má na starosti vše od prvotního designu, přes optimalizaci kinematiky až po finální obrábění. Výroba rámu je poměrně unikátní co se cyklistiky týče, použité metody jsou používány spíše v automobilní průmyslu, rám je opracováván z hliníkových odlitků ze slitiny Al 7075 T6 a po CNC opracování jsou jednotlivé části (přední i zadní trojúhelník tvoří tři části) slepeny dohromady lepidlem.

Základní materiál Al 7075 T6 je 1,7krát pevnější než konvenční slitina 6061 T6, ze které se vyrábí spousta rámů. Díky tomu může být rám mnohem lehčí. Nevýhodou je nezbytné následné tepelné zpracování v peci.

Výhodou obrábění je možnost designování tloušťky stěn trubek dle libosti, nejste odkázáni na limity jako třeba při hydroformingu. Obrábění je i ekologičtější než při výrobě karbonových rámů, i když lepidlo tuto ekologičnost trochu kazí.

  • K dispozici bude v surovém stavu, krásný hladký povrch není třeba skrývat pod barvu, právě naopak. A oxidace mu po čase dodá super patinu.
  • Zajímavostí je asymetrické uložení tlumiče, to je z důvodu neustále zvětšující se délky sedlových trubek.
  • Kabely pouze venkem, toto řešení je jednodušší na servis a především na výrobu.
  • Montáž až tří košíků na láhve, dva uvnitř a jeden z vnějšku hlavního trojúhelníku.
  • Nízký standover, snadné nastupování a velký prostor nad horní rámovou trubkou.
  • Velká průchodnost plášťů, třípalcová guma není problém

A co dál, tentokrát se Pole zaměří na DH kolo, na kterém jejich jezdec Isak Leiv pojede závody Světového poháru. Nechme se překvapit, ale dá se čekat, že to také bude docela raketa.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 28.11.2017 v 9:34

    Na videu jde hezky vidět jak dlouhá je to svině. Jinak kola krásný a filozofie firmy zajímavá.
    Tady navíc pokec o karbonu polebicycles.com/...

  • profilová fotka Pavel 28.11.2017 v 17:31

    to vypadá fakt moc pěkně...

  • anonymní uživatel mike 28.11.2017 v 20:10

    Zajímavý pohled na carbon v tom článku. Klidně půjdu zpátky do hliníku....ovšem stejně si myslím , že většina na aspekty uvedené v článku stejně hledět nebude. Měli bychom ale pamatovat na "udržitelný rozvoj" i v odvětví MTB. Hawg

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí