Test: helma Bluegrass Golden Eyes - allmountainová klasika

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 25.6.2018

Je to již několik let co jsme zde na doleKOPCOM měli helmu Bluegrass Golden Eyes, tehdy to byla novinka, nyní je to již léty ověřená klasika. Dnešní test odpoví na to, jak se liší od původní. Změn není mnoho, ale uživatelskému komfortu pomáhají.

Původní verze v době svého uvedení působila trochu rozruch, masivní protažení zátylku a dlouhý kšilt, tak tehdy nevypadala typická allmountain-enduro přilba. Nyní po letech je obdobný vzhled již běžný u většiny značek. A proto si u Bluegrassu logicky řekli, že není třeba měnit zavedené a co se týče vzhledu, tak ten je zcela shodný. Tedy nechybí tvarově výrazný kšilt a velmi protažená zadní část helmy. Provedení je klasické vstřikování pěny do plastového svršku – InMold.

Kšilt je výškově stavitelný, nicméně rozsah pohybu je malý a i při nejvyšším vyklopení nahoru si pod něj velké brýle dáte jen s velkým úsilím. Ale jinak kompatibilita s MX brýlemi je dobrá, na zadní straně přilby nechybí klip pro uchycení pásku.

Samozřejmě střih helmy je velmi induviduální, ale na moji hlavy padne tato Bluegrasska jako ulitá. I přes velké množství materiálu je velmi slušně odvětraná a pocení je v normě. O tom, že nekecám se můžeš přesvědčit sám, skoro ve všech předchozích testech v letošním roce jsem měl na hlavě jakou helmu? Bluegrass Golden Eyes!

Od minulého modely se hlavní změny odehrály v oblasti výstelek a upínacího systému. Původní model měl na čele výstelku z silikonu, dle mého názoru velmi praktickou, protože bylo v podstatě nemožné, aby se jakýkoliv pot dostal do očí. Nový model již silikon v této oblasti nemá, nahradila jej klasická výstelka a mě, jak člověka hodně se potícího, je to zklamání. Původní silikonový pásek odváděl pot bokem, teď ti „teče“ do očí a brýlí jako u ostatních helem. Unikátní vlastnost zmizela, škoda.

Co ale nezmizelo jsou upínací pásky okolo tváří a pod bradou, ty jsou specifické odvětrané a velmi příjemné na nošení.

Upínací systém, tedy plastové pásky a stahovací systém s kolečkem na zátylku byly kompletně přepracovány, tak že jsou tenší a o hodně více vzdušnější. Proti otlakům na zátylku jsou použity dvě strategicky umístěné silikonové výstelky, takže ani nám plešatým nehrozí poškrábání lebky. Celý systém je výškově stavitelný ve třech krocích, rozsah je cca centimetr a půl. Zmizel i původní, velmi neprakticky umístěný šroub jistící kolečko, který těžko odolával agresivnímu potu a korodoval.

Co se týče velikosti, tak jsem zvolil menší, tedy určenou pro obvod hlavy 56 – 59 cm a přestože jsem na spodní hranici (56 cm), tak jsem stahovací kolečko neměl dotažené na doraz. Větší velikost začíná na 58 cm, takže pokud jsi na rozmezí, bude asi třeba vyzkoušet.

Stahovací kolečko ovládající pásky okolo hlavy jde velmi stahovat a ještě snadněji odaretovat. Velmi easy jen dvěma prsty s minimálním vynaložením síly, přitom se, ale nepovoluje. Asi nejlépe provedený systém, co jsem na helmách vyzkoušel.

U přilby je poměrně důležitá i hmotnost, v tomto ohledu Bluegrass rozhodně neexceluje, 360 gramů. Nicméně ochrana je veliká, více materiálu, více ochrany a ruku v ruce i vyšší hmotnost. Přívětivá je cena, velmi fešnou helmu Bluegrass Golden Eyes na internetu seženeš za cenu lehce přesahující dva a půl tisíce korun.

Na webu českého dovozce Zookee, který nám helmu do testu zapůjčil najdeš v eshopu tři barevné provedení, tuto oranžovou, pak modrozelenou a klasiku, která neomrzí, černou.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel michal 25.6.2018 v 10:08

    Změn není mnoho, ale uživatelskému komfortu pomáhají.

    Původní model měl na čele výstelku z silikonu, dle mého názoru velmi praktickou, protože bylo v podstatě nemožné, aby se jakýkoliv pot dostal do očí. ... teď ti „teče“ do očí a brýlí jako u ostatních helem. Unikátní vlastnost zmizela, škoda.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí