Čertovy nejzajímavější produkty 2017 - komponenty

Autor: Čert, vydáno: 4.1.2018

Už jsme se bavili o kolech, co mě v sezóně 2017 nejvíc zaujaly (Čertovy nejzajímavější produkty roku 2017 – kola). Ale kola, to jsou i komponenty. A které věci přišroubované k rámu mě letos nejvíc bavily?

První místo patří jednoznačně té nejmenší věci. Vodítko Manobike EN Top). Vodítko řetězu s nárazníkem. Naprosto nenápadná věc, kterou jsou namontoval a okamžitě na ni zapomněl. A proto je to taky vítěz. Asi žádný komponent neplní svou práci tak dobře, jako tohle vodítko. Chrání převodník, drží řetěz nahoře a nevím o něm. Snese i ovál, snadno se nasazuje, za závodní sezónu se s ním nic nestalo. A nic neváží. A i proto, že je tak malej, ale šikovnej si zaslouží první místo!

Vidlice je velké téma všech online i offline diskuzí. A mnohdy i rozhodující faktor při výběru kola. Jo, jel jsem na těch nejdražších a nejšpičkovějších modelech od všemožných značek. A ve finále je úplně jedno jaký máte model, pokavaď „osíráte“ pravidelný servis. I ta nejdražší oranžová Fox Factory v Kashime umí chodit blbě. A i ta poslední Yarina umí chodit dokonale. Záleží kdo měl danou vidlu předtím v ruce. Tohle ale není povídání o vidlicích. Teda jo i ne. Jelikož největší podíl na chodu vidlice má ve finále její servisovanost a tím pádem servisovatelnost, je mou volbou „nejlepší vidlice“ Yari RC. Jo, prostě Yarina. Bere totiž většinu hardwaru od Lyriku akorát přidává jednodušší a blbu vzdornou patronu Motion Control. Ano, v 1% případů je poznat, že charger patrona by byla lepší. Jindy je to jedno. Ale hlavně! Yarinu není problém vyservisovat doma na koleni, snadno jde naladit progresivita Bottomless tokeny, má odskok, kompresi až do zamčení. Nic víc není potřeba.

Vlastně těsně za Yari skončily všechny vidlice od Foxu ve verzi Performance Grip (ta nejlevnější verze). Ty totiž sdílejí všechny výhody Yariny, možná nabízí i lepší chod díky trochu sofistikovanější patroně Grip… V tomhle ohledu je ale bohužel slabinou Foxu servis, potažmo dovozce. Na RockShox prostě seženete cokoli kdykoli. S Liškou je to horší.

Sram Code RSC. Pro mě osobně největší překvapení roku. Poměr cena/výkon, je vzhledem k poměrně divočejší cenovce, u těchdle brzd trochu slabší. Ale výkon… Letos na Eurobike Media Days se mi nechtěno povedlo udělat si srovnávací test snad všech existujících brzd. Víceméně v jeden den na jednom kopci (pořádném kopci) jsem měl možnost vyzkoušet nové Code, Shimano Saint, Shimano Zee, Hope Tech 3 E4 a samozřejmě Guide RSC. A samotného mě zarazilo, o kolik moc jsou nové Cody lepší než cokoli z tohoto výběru.

Jediné brzdy, které jakž takž konkurovaly byly Saint. Ty měly, stejně jako Code, téměř celý kopec stejný chod páky (vadnout začaly až opravdu dole), ale nakonec stejně „zvadly“ a bylo potřeba je mačkat tak nějak víc. Samozřejmě (jak už je u Shimana zvykem) trochu chybí dávkovatelnost. Ale Code byly NEPŘEKONATELNÉ! Po 20 minutách sjezdu pořád stejný chod páky, pořád stejně geniální dávkovatelnost. Jo, velkou roli asi hrálo i to, že Cody jsem si vyzvedl přímo ze Sram stánku, kde okolo kol celou testovací akci lítali mechanici. Ale pokud stačí mít je pořádně odvzdušněné aby podávaly takovéhle výkony, tak by mi to za ten servis asi stálo!

Řídítka Renthal. Prostě jakékoli řídítka od Renthalu. Prošlo mi jich rukama za posledních pár sezón fakt hodně, v posledním roce mi dokonce celou sezónu říkaly pane jedny 35mm Fatbary. A nikdy jsem na nich nenašel jakýkoli nedostatek. Prostě pro mě ta nejlepší volba řídítek.

A jako poslední mi zbyl ještě třetím produkt od Sramu… Velkou bombou byl totiž letos „levný Eagle“. Sram GX Eagle je dvanáctirychlostní sada, která přinesla revoluční systém pohonu za relativně přijatelnou cenu. A přitom funguje stejně jako její drahá, dražší, nejdražší varianta. Je to nové, je to super. Na druhou, střízlivou stranu, to není až TAK nezbytná součást kola. I nižší jedenáctkové sady fungují skvěle a náklady na provoz jsou oproti dvanáctce výrazně nižší. Jasně, kdo by nechtěl bling bling a pořádně „vypimpený“ kolo. Ale mít dvanáctku není pro většinu lidí asi povinnost. Obzvlášť u nás. Ale to nemění nic na tom, že GX Eagle je skvělý a revoluční produkt a do výčtu top vynálezů 2017 prostě patří.

No a příště si děti řekneme něco o vybavení co mě bavilo.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel tonik666 (tonik666 (a) seznam.cz) 10.1.2018 v 7:02

    Chybi mi tady sirsi zaber po novinkach 2017. A riditka Renthal? To je jako bych za album roku 2017 vyhlasil Oceanic od Isis, protoze jsem ho az letos zacal poslouchat (album je z 2002 a je taky fakt dobre, stejne jako rodla od Renthalu-teda az na tu jejich vsudypritomnou nepouzitelnou zlatou barvu)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí