Prototyp: Standa Sehnal sedlá Kellys Noid na 29 palcích

Autor: Keli, vydáno: 13.1.2018

Nejnovějším trendem ve sjezdu je nástup devětadvaceti palcových kol na sjezdových kolech. Některé značky již kolech s velkými obručemi již závodí, jiné doposavad ne, ale drtivá většina značek již podobná kola testuje. Stejně tak i Kellys, ten má postavený prototyp 29" sjezďáku Noid, který právě aktivně zkouší týmový jezdec Kellys Factory Racing Standa Sehnal.

Podoba s 650b verzí je obrovská, aby také ne, jak 29", tak 27,5" verze má totiž stejný rám. Odlišnosti jsou dvě a to konkrétně, rozdílné patky, logicky, větší kolo potřebuje více místa menší; druhou změnou jsou úchyty tlumiče, ty umožnily jak více položit vidlici, tak zároveň i snížit střed. Když mluvíme o položení vidlice, tak sedmadvaceti palcový Noid má úhel hlavové vidlice 63 stupňů a devětadváca má dle Stanleyho hlavovku o cca půl stupně víc položenou.

Standa má kolo zatím jen pár dnů a zde jsou jeho zkušenosti: Dneska jsem konečně vzal na kopec i 27,5" kolo a střídal to. V tyhle chvíli, po třech dnech strávených na 29", bych to přirovnal k pocitu jako když přejdeš z 26" na 27,5". Je to daleko stabilnější, pocitově to více zrychluje ze zatáčky. Čeho jsem se bál, že to nebude hravé, ale vůbec tomu tak není.

Testuju to na dráze, která je z velké části spíše jenom speed, ale na konci je to dost prudké v pomalé rychlosti a také dost technické. A pocit, že bych si řekl, že je to na h*vno nebo že nejde zatočit, vůbec nemám. Kde je 29" poznat, jsou nějaký totální trialovky, kde skoro stojíš, ale na sjezdové trati to nemáš skoro nikde a když jo, tak 3× za sezónu pár úseku.

Takže si myslím, že to bude rychlejší než 27,5" ale tak uvidím až to pořádně najezdím a zvyknu si na oboje. Pak to začnu měřit.



Další informace o 29" modelu zveřejníme jakmile je budeme mít, o 650b verzi hledej informace na Na prezentaci: Kellys 2018 – nová platforma odpružení, nový sjezďák i enduro a Video: Kellys představil nový Noid a Swag – video.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Luke 13.1.2018 v 21:25

    Nejhezci sjezdak poslednich let

  • anonymní uživatel Radovan (moabbomb (a) seznam.cz) 15.1.2018 v 16:45

    To je na Hostýnu?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí