Test: Five Ten Hellcat - boty pro nášlapné pedály

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 12.2.2018

Firma Five Ten je bezesporu nejznámější v oblasti bot pro platformové pedály, ale jak se umí popasovat s obuví pro nášlapné pedály. Na to se pokusí odpovědět následující test inovované boty Five Ten Hellcat.

Hellcat je v nabídce Five Tenu již nějaký ten čas a loni prošel zásadní proměnou. Dnes se již píše rok 2018, ale pořád se inovovaný Hellcat dá nazvat novinkou. Zásadní rozdíly jsou viditelné na první pohled, přestože si jsou se svým předchůdcem velmi podobní, tak nový Hellcat má výrazně snížený profil a nepůsobí tolik hamatně. Taktéž podrážka je na první pohled jiná, odlišná její profilace, absence výrazného obšití po celém obvodu a samozřejmě i jiný tvar štuplíků na podrážce.

Další změny jsou v samotné technologii výroby boty a samozřejmě je odlišné i materiálové složení. Holt, vývoj nezapřeš a od první boty pro nášlapné pedály, který byl původní Hellcat uteklo již spousta roků.

5.10 nové Hellcaty nabízí ve třech barevných provedeních (černá, černo-žlutá, černo-červená), já zvolil nejdecentnější černočernou variantu Vintage White, vybíral jsem u Elementstore.cz v jejich brněnské prodejně, kde mají tisíce bot Five Ten, domnívám se, že nikdo v ČR nemá více 5.10 bot skladem.

Zavazování je na tkaničky a přes ně stahovacím páskem na suchý zip s dostatečnou délkou. Zde bych mírně odskočil, Hellcat existuje i v modelu Pro, se kterým nese shodné jméno, ale jedná se v podstatě o zcela jinou botu. Pro majitele vyšších nártů je však model Pro zapovězen, protože stahovací pásek přes nárt je velmi krátký a s vyšším nártem jej prostě nezapnete. U Hellcatu bez přídomku Pro máš naštěstí rezervu.

Čím jsou boty Five Ten nejlepší, svojí podrážkou resp. směsí gumy na podrážce. Nové Hellcaty mají tečkovou verzi ze směsi nesoucí označení Stealth C4, tedy to nejtvrdší co Five Ten nabízí, tuto směs najdeme především na lezečkách. Boty jsou určeny pro nášlapné pedály a grip podrážky není zásadní, boty drží kufr zacvaknutí pedálu, takže není třeba nijak zvlášť měkké gumy. Za mne je to logické řešení.
A k uchycení kufru slouží velkoryse dimenzované okýnko (80×37mm – měřeno v nejmenším místě), které se navíc ještě rozšiřuje, takže místa pro upnutí je habaděj. Kufr lze umístit v rozmezí cca 30mm, takže si jej naladíš zcela podle svých požadavků, ať již jej volíš hodně vepředu jako já nebo naopak vzadu hodně blízko ose pedálu. Příčné vroubky ti usnadní uchycení kufru opravdu rovně, malý, ale praktický detail.
Zapuštění je příkladné, kufr je zcela skryt pod úrovní podrážky a při chůzi neklapeš jak silničář, tak jak to bývalo u nášlapných Impactů.

Co není vidět, je vnitřek boty, ten tvoří Eva Tlumivá pro tlumení vibrací a nechybí ani termoplatického polyuretanová výztuha. Ta ovšem není po celé délce, zabírá jen tři čtvrtiny její délky, takže se v botách dá obstojně šlapat i šlapat, první šlapat jako do pedálů a druhý šlapat jako do kopce. Největší tvrdost podrážky logicky najdeme pod oblastí kufru, teda říkají ve Five Tenu, ale v ruce se jeví hodně tuhá celá podrážka.

Svršek boty je tvořen umělou kůží a syntetickou látkou. Co budeš hledat marně je nějaké odvětrání, v podstatě jediná prodyšná část svršku je látka pod logem 5.10 na boku, jinde ani skulinka. Tím se ale zásadně zvýšila odolnost proti vodě, kde není díra, tak voda nezateče. Aby se ti nohy v botě neupekly; teplo a pot měly kudy utéct, tak k tomu účelu slouží lehce polstrovaný a perforovaný jazyk – nahradit odvětrání však nedokáže. V parných letních dnech budeš trpět, nyní v předjaří však nějaké zebání nohou neřešíš, když ti do nich nemůže nafoukat mrazivý vítr, že.

Co se týče velikosti, tak mám u většiny cyklistické obuvi velikost EUR 45, jen u Shimano vozím 46 a u Five Tenu 44,5, takže pokud by jsi objednával boty online, dej si pozor na velikost. Five Ten EUR 44,5 odpovídá 290mm délce chodidla, mé chodidlo má 286mm a bota mi sedí naprosto dokonale. Šírka boty je univerzální, mám nohu spíše širší, ale i v nové, nerozšlápné botě se dalo bezproblému jezdit bez jakékoliv bolesti či tlačení.

Hellcat je určen pro disciplíny od agresivního allmountain až po sjezd, tedy boty, pro jak cestu dolů, tak cestu nahoru. K cestě dolů, ke sjezdování nelze mít snad žádnou výhradu, snad jen zvýšená ochrana kotníků by potěšila.
Vzhledově připomínají spíše skejtové tenisky než tretry (to je společný znak všech 5.10 bot), a proto jsem se ve výjezdech obával menší tuhosti podrážky a boty jako celku, ale zdání klamalo. Přestože Five Ten sice neudává jejich tuhost, tak během ježdění jsem nikdy nepozoroval, že by tuhost byla nedostatečná. Spíše naopak díky stahovacímu pásku lze botu stáhnout opravdu silně a získat tak pocit jako v klasické XC tretře. A ani při velmi silovém šlapání jsem necítil kufr, takže za mne i v této oblasti palec nahoru.
Asi jedinou slabinu, kterou jsem objevil, byl nízký vzorek, ten spolu se moc nesnese s lehce mazlavým podkladem, snadno se zanese a vyjít i menší kopeček je poměrně obtížné. Na všech ostatních površích byl grip naprosto v pohodě. Vlastně jsem objevil i další slabinu, ta se týká stahovacího pásku a tkaniček, suchý zip se s nimi moc nemusí a rád je zachytává, takže každé zavazování začíná rozmotáváním a vytahováním tkaniček ze sucháče.

Five Ten Hellcat jsou decentně vypadající, dobře sloužící boty pro nášlapné pedály, které svoji funkci plní velmi dobře. Na noze sedí velmi dobře, tuhost obstojná, chůze v nich, kromě kluzkého bláta, by se dala označit jako výborná. Jen s cenou necelých 3800 Kč by se dali zařadit spíše k vyššímu cenovému průměru.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel BULWAjsz 14.2.2018 v 3:19

    “Kufr lze umístit v rozmezí cca 30mm, takže si jej naladíš zcela podle svých požadavků, ať již jej volíš hodně vepředu jako já nebo naopak vzadu hodně blízko ose pedálu. ”
    Ať posunu kufr kamkoliv, tak je od osy pedálu stále vždycky stejně daleko, ne? :)

  • profilová fotka Keli 14.2.2018 v 6:56

    Bulwajsz: ty kluku ušatá, víš jak jsem to myslel, ale jinak máš pravdu ;-)

  • anonymní uživatel tomtom (tadydadyda (a) seznam.cz) 16.2.2018 v 3:38

    A co takhle vysoký kotníkový boty s SPD? má někdo nějakej tip? dík

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 20.2.2018 v 11:23

    2 tomtom

    žádná sláva, já to nakonec před lety vyřešil návlekama od 661 Race Brace Pro www.chainreactioncycles.com/... Hodně to zpevní kotníky a nehrozí výron. Na samotných kotníkách jsou plastové chrániče s pěnou. Za sebe doporučuji.

    Chvilku si budeš zvykat, ale po desáté jízdě už o nich ani nebudeš vědět

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 20.2.2018 v 11:25

    nefunkční odkaz, zkusím znova z jiného e-shopu

    www.sixsixone.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí