Test: Lake MX237 Endurance - maskáčové allmountain tretry

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 5.2.2018

Nejenom sjezdovýma papučema živ je allmountain/enduro jezdec. Teda minimálně ten, co přešel na nášlapy. Logickou variantou k nášlapům, mimo sjezdové „SPDéda“ jsou samozřejmě tretry. A my se na jedny terénně zaměřené tretry podíváme.

Jasně, chápu co si myslíte. Tretry jsou vetšinou takový ty „kopačkovitý“ lesklý věci na oholených nohách lidí, co mají rádi saláty, jemně perlivou vodu a ježdění do kopce. Naštěstí tomu tak není vždycky. Jednou z výjimek jsou třeba tretry Lake MX237. A odmítám nařčení, že sem si je vybral, jenom protože mají v názvu MX. Vybral jsem si je hlavně proto, že na loňské prezentaci mě naprosto nadchla odvaha firmy, která se nebojí udělat „maskáčové“ tretry. Ale ne takovou tu přiteplenou „urban camo s oranžovými detaily“ pro výše zmíněné lysonohé salátožravce. Ne. Normální poctivý maskáčový tretry.

A jak se ukázalo, tyhle tretry nejsou hustý jenom kvůli designu.

Tak v první řadě se jedná o tretru s koženým svrškem a karbonovou podrážkou, zvětšeným místem pro prsty, stahováním na dvě Boa kolečka a jakýmsi tužším koženým materiálem jsou překrytá exponovaná místa na svršku. A v neposlední řade mají Laky velice vyladěnou podrážku se spoustou poměrně měkké gumy všude možně.

Nevím jestli je to střihem nebo tím, že kůže je prostě kůže, ale pohodlnější tretry jsem na noze asi nikdy neměl. Od prvního nazutí fantasticky sedí a hlavně nikde netlačí, nikde nic nebolí. Což je vzhledem k poměrně tuhé karbonové podrážce dost s podivem. Ale je to tak. Nazouvání a vyzouvání je díky Boa hodně velká paráda. Prostě si nazujete botu, zatočíte kolečky a je to. Pro vyzutí stačí kolečka „vymáčknout“ nahoru, prostě chytit a táhnout. A lanka která stahují nohu se okamžitě povolí. Asi nejrychlejší a nejpohodlnější systém vůbec.

Jo, asi mají fakt velkou efektivitu přenosu síly a tak. Ale posuzovat to v mém případě, by bylo jako namontovat keramickou spojku do Fabie 1.2 HTP a čekat jak to dopadne. Asi jo, asi je tvrdá podrážka na závody pro zlepšení přenosu síly super. A třeba budu někdy nějakou sílu pro přenos do pedálů mít. Daleko důležitější z hlediska podrážky pro mě byla spíš její struktura. Fakt hodně gumy všude, kde je potřeba. A i když to tak nevypadá, asi někdo přemýšlel co a jak, protože když jsem se při focení po několikáté drápal do rozměklého svahu, na rozdíl od Keliho v skoro hladkých 5.10, já ho vyšel poměrně bez problémů. V tretrách. Hustý!

Měkká guma pomáhá asi i pohodlí při chůzi. I když jde o karbonové tretry, dá se s nima i docela snesitelně chodit… když dojde síla v kopci nebo je potřeba dojít k okýnku pro další piva, však to znáte.

Ačkoli jsem se snažil najít na těchdle tretrách nějakou slabinu, nic moc se mi nepodařilo. Dobře se v nich jezdí, dobře se v nich v rámci možností i chodí, v obou případech jsou maximálně pohodlné. Kufr se montuje dobře. Ok, dobře, mohly by tam být rysky na přesnou montáž kufru. A taky vzhledem ke kůži nejsou tyhle tretry #vegan…, ale to zvíře může mít aspoň radost, že díky němu vznikly fakt super tretry.

Víceméně až po dopsání testu se mi přecejenom jednu slabinu objevit podařilo.

Pokud: Je hodně bahna
A máte tyhle tretry
A máte malé pedály bez klícky, případně s malou klíckou

Tak po tvrdé podrážce pedál poměrně snadno sklouzne a tím pádem se nohou dost blbě hledá a zacvakává spd mechanismus. Jinak boty bez výtek.

Jasně, na sjezďáka bych je nevozil a na ostré enduro závody kde hrozí, že přijdete skrz kameny o prsty, to taky asi není ideální volba. Ale na trailování, míň náročné a šlapavé závody nebo ježdění „jenom tak“, jsou Lake MX237 Endurance super varianta. Jsou super pohodlné a když vás přece jenom začnou tlačit na noze, dá se s nich fakt rychle vyskočit díky Boa. Jedinou slabinou může být poněkud vyšší cena. MOC je stanovena na 6 690 Kč (dodává Cyklomax). To není zrovna málo, respektive to není málo za boty do lesa, nicméně za karbonové tretry je to velmi fér nabídka. A tyhle sou navíc fakt dobrý a kožený!

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka hopet 5.2.2018 v 14:53

    Co ochrana kotníku zevnitř? V tomhle mně pořád přijdou výborné klasické DX Shimana - zvenku normální krojení, zevnitř polstrování (a že už jinak na kotnících par jizev mám...)

  • profilová fotka Čert D:key 5.2.2018 v 19:04

    Hopet: Bohužel, zas tak allmountain tyhle tretry nejsou. Ale DX jsou vyloženě papuče, jejich síla je hodně jinde než karbon treter.

  • anonymní uživatel Wut (rada.m (a) volny.cz) 6.2.2018 v 19:16

    No to je docela šlupka :D 6,5 tácu. To už radši Shimano ME7 Enduro :D Navíc mi přijdou nízký.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí