Mistrovství světa ve freestyle BMX se koná v Praze

Autor: Shotek Tiskarz, vydáno: 3.5.2005

Praha, 3. května, 2005 – Od 1. do 5. června se Praha stane světovým centrem extrémních sportů. Pražská Štvanice hostí mistrovství světa ve freestyle BMX, oficiální název zní Nokia Freestyle Worlds 2005, kterého se zúčastní více jak 500 sportovců z celého světa. Freestyle BMX vznikl jako uvolněnější varianta k bikrosovým závodům a v současnosti se závodí v pěti disciplínách: dirt, street, flatland, minirampa a vertikálním rampa. Ozdobou celého mistrovství bude závod ve 3,8 metru vysoké vertikální U-rampě, který se uskuteční na štvanickém centrálním tenisovém dvorci.

Marek Rejman z pořádající agentury GSMA o této akci říká: „Nokia BMX Freestyle Worlds je bezesporu největším podnikem z rodiny extrémních sportů, který se konal na území České republiky a ve střední Evropě. Naším cílem je představit BMX v celé své kráse nejenom fanouškům této disciplíny, ale i široké veřejnosti a ukázat, že výkony extrémních sportovců mohou být nejenom zajímavou podívanou, ale i mimořádným sportovním zážitkem. Pro diváky je kromě závodů v pěti disciplínách, rozdělených do několika kategorií, připraven i velmi bohatý doprovodný program. Věřím, že mladí sportovci na kolech BMX své diváky nezklamou a pomůžou k popularizaci této zajímavé disciplíny a extrémních sportů v České republice.“

Legenda BMX a předseda asociace International Federation of Freestyle BMX Jay Miron, dodává: „Jsem velmi rád, že Česká republika se stala pořadatelskou zemí letošních Nokia BMX Freestyle Worlds. Osobně se do Prahy velmi těším a věřím, že se mi za vydatné pomoci diváku, společně s ostatními jezdci povede posunout pomyslné hranice našeho mladého sportu.“

Na závodníky čeká následujících pět kategorií:

Dirt – tato disciplína má nejblíže k bikrosu, jelikož se závodí na hliněných skocích. Oproti bikrosu jsou skoky podstatně větší a o vítězi nerozhodují vteřiny, ale umění „létat“.
Street – dřevěné překážky a kovová zábradlí imitující jízdu po ulici. Jezdec musí v časovém limitu předvést co nejobtížnější triky, hodnotí se provedení, obtížnost, kreativita a celkový dojem.
Flatland – disciplína, kde nejsou žádné překážky, ale pouze rovná zem, na které jezdec předvádí své „krasojezdecké“ vystoupení za doprovodu zvolené hudby.
Minirampa – dvě malé U-rampy, spojené tzv. „spinem“, který nabízí nové variace freestylových sestav.
Vertikální rampa – královská a nejtěžší disciplína, kde závodník v 3,8 metrů vysoké U-rampě předvádí svou sérii triků.

Ačkoliv se jedná o oficiální mistrovství světa v BMX, akce si uchovává liberální a otevřený přístup, který je tak typický pro freestylové disciplíny. Jezdci jsou rozděleni do výkonnostních kategorií: Pro – nejvyšší kategorie určená pro profesionály, Masters – pro pokročilé a Experts pro začínající závodníky. Dívky na dvacetipalcových kolech se Vás budou snažit přesvědčit, že již dávno neplatí, že v extrémní sporty jsou pro dívky tabu. Z hvězdných jmen potvrdili účast: Jay Miron, Clint Millar, Kitaro Tanaka, John Heaton Jay Miron, Achim Kujawski, Simon Tabron, Joe Rich, Taj Mihelich, Dave Freimuth, Chris Mahonney, Antony Pill nebo v neposlední řadě naše naděje Honza Valenta. Pro všechny návštěvníky je připraven bohatý program sestávající se z workshopů, koncertů a večerních party a mnoho dalších překvapení.

Pro více informací prosíme navštivte oficiální web Nokia BMX Freestyle Worlds 2005 – www.bmxworlds05.com, kde naleznete veškeré rozšiřující informace.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Martin 4.5.2005 v 9:32

    Nevíte někdo jestli se daj už koupit lístky????

  • anonymní uživatel Manas 4.5.2005 v 10:15

    ee, prej az primo na miste a doporucuju se informovat o cene :-)

  • anonymní uživatel hýbňoš (kuspy (a) činaty.či) 5.5.2005 v 14:23

    kde se pojede dirt?

  • anonymní uživatel nobody 8.5.2005 v 13:43

    nevite kolik tak budou stat listky?

  • anonymní uživatel Manas 11.5.2005 v 15:39

    Podle Maxtreme tak dirt bude tam. Predpokladam ze na spine bude jeste kus pasky site na tenis a po casti se muze i grindovat. Ale dirt z antuky jsem jeste nevidel :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí