reklama

Bike Connection Winter v Massa Marittima - Nukeproof - nová Mega, nová kola a oblečení

Autor: Keli, vydáno: 16.2.2018

Nukeproof je britská značka značka specializující se v minulosti převážně na komponenty, ale v současnosti je to i výrobce kol a oblečení. Jejich kola do povědomí dostal zřejmě nejvíce Sam Hill, živá legenda světového sjezdu, který se v současné chvíli věnuje enduru a úspěchy, mega úspěchy má i tam, celkové vítězství ve Světové enduro serii v roce 2017 je jedním z nich.

Výplety Horizon

Než se dostaneme ke kolu, Nukeproof Mega, které jsem měl možnost testnout se podíváme na základ tvořící značku Nukeproof, komponenty, tedy především na novinky pro letošní rok. Největší novinkou jsou vypletená kola Nukeproof Horizon. Kola z hliníkové slitiny. Proč z hliníku? Protože Nukeproof jako správní Angláni řeší odolnost, výdrž a praktičnost, v neposlední řadě berou ohled i na potřeby závodníků. Ben z Nukeproofu na férovku prozradil, že tři roky vyvíjeli a testovali vlastní karbonové ráfky, finální produkt měl super vlastnosti, odolný, tuhý, ale byl tak těžký, že by si jej asi nikdo nekoupil a tak ráfky se stejným profilem udělali z hliníku. Hliník má totiž velkou výhodu, kterou si uvědomuje většina enduro pro riderů, když totiž někde opravdu silně poškodíš ráfek, tak že zdeformuješ bok, tak prostě vezmeš kleště, kladivo a namlátíš to zpět. Na karbonu je taková oprava v poli naprosto nemožná, to je prostě konečná.

Ráfky jsou v provedení jako pro 27,5", tak pro 29", mají šířku 29mm a jsou určeny od agresivního XC přes enduro až po sjezd, jedny kola pro všechno tvrdší zacházení. Velmi pěkné je i provedení nábojů, především zadní má velmi zajímavě provedený ořech, který je o hodně větší než klasický ořech u jiných výrobků, disponuje šesti praporky, které jsou navíc zdvojené, přičemž v jednu chvíli zabírá pouze jedna část praporku. Tělo ořechu je hliníkové, ale jedem z výstupků, který drží kazetu na svém místě je ocelový. Proč? Protože tento jeden ocelový kousek zabrání zakousnutí kazety do ořechy, tak se to často děje u hliníkových ořechů. Každý, kdo bojoval se zakousklou kazetou na ořechu, ví jak obtížné je ji sundat.

Nášlapné pedály Horizon

Komponentem, který si zaslouží pozornost jsou i nášlapné pedály Horizon s velmi nízkou klíckou a velmi pěkným zpracováním, tyto pedály mám dispozici pro detailní test, takže k nim se vrátíme někdy později.

Oblečení Nukeproof

Hodně zajímavé je i oblečení, jednoduché all mountain/enduro kraťasy a dresy, ve velmi pěkných decentních designech. Neobvyklou vychytávkou je „externí“ kapsa na brýle, jedeš do kopce, máš velké brýle a kam s nimi – dáš si je na řídítka, omotáš pásek kolem ruky nebo na helmu? Pokud máš Nukeproof kraťáky, tak vytáhneš zvenčí umístěnou kapsičku supneš brýle do nich a na kopec dojedeš s čistými brýlemi, žádné zamlžení, žádná špína – za mě pěkné řešení.

Nukeproof Mega 290 Pro

Nukeproof Mega kolo na kterém, jak již bylo zmíněno, vyhrál Sam Hill EWS je k dispozici jak ve verzi se 27,5", tak 29". A právě tuto verzi jsem měl možnost vyzkoušet. Oproti kolu s menším průměrem má devětadváce menší zdvih (160mm vepředu, 155mm vzadu).

Hodně funkční je osazení, kterému není v podstatě co vytknout. Použití sedlovky se 170mm zdvihu u velikost L, paráda, tohle skoro nikdo v základu nemá. Pro ovládání kola je to skvělý detail.

Na trhu jsou devětadvacítková kola s vyšším zdvihem, i přesto, že nápis na rámu hlásí, že se jedná o allmountain kolo, tak dle mého názoru je toto prostě regulérní enduro s obrovským sjezdovým potenciálem. Žádné extra hravé kolo, ale spíše stroj, který je určen osekávání sekund ze závodního času. Stabilita je dominující vlastností, kolo je neuvěřitelně stabilní a čím rychleji jedeš, tím to pociťuješ víc. Daní za tuto stabilitu je menší ochota zatáčet, kombinace velkých kol, položené hlavovky a delší zadní stavby občas překvapí, především v utažených zatáčkách, pokud si pořádně nenajedeš, tak v zatáčce s tím již nic neuděláš. Chod zadní stavby je relativně dost progresivní, s třiceti procenty sagu na tlumiči máš velmi aktivní počátek zdvihu, ale přesto dostat se k dorazu je poměrně obtížné. Díky této progresivitě se Mega dá používat i pružinovým tlumičem.

Osobně mám tuto sjezdovou geometrii, která je ti schopna odpustit spoustu tvých chyb, velmi rád. Nukeproof Mega je kolo vhodné na větší kopec, do rozsekaného terénu, do rychlosti, tam se cítí jako ryba ve vodě. I přesto, že při šlapání je pohupování zadní stavby velmi malé, tak jako jezdivé kolo bych Nukeproof Mega rozhodně neoznačil. Ostatně i jeho jméno napovídá, kam je určeno, na Mega, na Megavalanche. Časem se ke kolu vrátím podrobněji.



Foto: Ruperf Fowler – Bike Connection Agency

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka SandWolf 16.2.2018 v 10:21

    budou se dát ty náby sehnat samostatně?

  • anonymní uživatel Tao 16.2.2018 v 10:41

    Určitě
    www.chainreactioncycles.com/...

  • profilová fotka SandWolf 16.2.2018 v 10:45

    Jé mě to bylo jasný stačilo se podívat :D ( ach ta lenost) no a teď už by to chtělo jen porovnání s Hopem

  • anonymní uživatel michal 16.2.2018 v 12:11

    a jak je konstrukčně řešenej ten ocelovej výstupek na hliníkovym ořechu?

  • profilová fotka vojtěch 16.2.2018 v 17:51

    Nevím ale mám dojem že náby pro nukeproof dělá novatec www.eshop.novatecwheels.eu/...

  • anonymní uživatel Martin 16.2.2018 v 18:50

    vojtěch -> jasně, stačí kouknout na foto zadního náboje, na ořechu je logo Novatec... :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí