Video+galerie: Pila v černé a bílé - testovaní vidlice Formula Nero R

Autor: Formula, vydáno: 28.2.2018

Asi není žádný rajdr, který by neslyšel o Pile. Je to neuvěřitelné místo, které hrálo obrovskou roli v historii horských kol v oblasti západních Alp. Pila je malý resort na severu Itálie zasazeny mezi hory vedle hranic s Francií. Pokud jsi tam už byl, určitě jsi se nejdříve zastavil v Aostě, v malém městě v údolí pod Pilou. Odtud jsi pravděpodobně vzal jednu z nejpopulárnějších lanovek mezi evropskými sjezdaři, Aosta-Pila. Přímo z centra města Aosta můžete vystoupat více než 1800 metrů a vychutnat si neuvěřitelnou krajinu obklopenou nejvyššími vrcholy Alp, jako jsou Mont Blanc, Matterhorn a Monte Rosa. Scenérie je nepochybně jednou z nejkrásnějších, které člověk může v Alpách vidět.

Navzdory poměrně krátké historii horské cyklistiky je Pila místem plným tradic. V roce 2005 se zde konaly závody Světového poháru, které vyhrál Sam Hill a Anne-Caroline Chaussonová. Podle manažerů bikeparku může Pila v budoucnu opět hostit Světový pohár ve sjezdu, ale to je jiný příběh. Terén je zde fantastický, nikdy není blátivý – ani v dešti, super povrch s jehličím, který navozuje atmosféru jako někde v Britské Kolumbii. V létě pak, pod nádherným sluncem, se svahy stávají prašnými, ale bez ztráty super gripu

Část top sjezdarů si často vybírá Pilu jako základní tábor pro letní pobyt v Evropě. Na dráhách místního bikeparku, včetně slavné dráhy Světového poháru, poznáš, co je flow. Top lajnou je nepochybně dráha nazvaná Rientro, něco jako „Vrať se“, což je spojení mezi Pila a Aostou. Jméno má snadné vysvětlení, většina místních jezdců se tudy vrací do Aosty, na bajku přímo z domu, lanem do Pily a trailem Rientro zpět do města. Na této stezce je velmi zvláštní část s názvem „Sam Hill's Slope“, která je pojmenovaná po tomto skvělém jezdci, jedná se o mega krutě prudkou, technickou, ale přitom velmi příjemnou pasáž.

Když si na Youtube zobrazíš videa z Pily, jejich seznam bude nekonečný. Pila je prostě super místo, které by definitivně mělo být na tvém seznamu. I Formula s týmem AB Devinci si Pilu vybrala pro testování sjezdové vidlice Nero. Kromě sbírání technických dat se podařilo nashromáždit i pěknou řádku černobílých fotek o které by byla škoda se nepodělit. Ten kontrast světla a stínu je úžasný, co říkáte.

Udělej si radost, mrkni do kalendáře a o prázdninách vyraž do Pily. Neuvěřitelná krajina, fenomenálními dráhy a k tomu vynikající víno – nebudete litovat.

Podívej se i na další fotky, které jsme do článku nezařadili a nebo prozkoumej informace o vidlici Nero R na webu Formula.

Foto: Alex Luise

Podobné články

Diskuze

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí