Test: Ghost SL AMR 6.9 LC - trailová devětadvacítka, co letí

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 26.3.2018

Ghost si na letošní rok připravil několik novinek ve své nabídce a jednou z nich, je i kolo Ghost SL AMR 6.9 LC, které jsem měl možnost vyzkoušet. O další novince na sezónu 2018, pevňáku Asket (test), jste si mohli na d:key přečíst nedávno.

V čem je Ghost SL AMR 6.9 LC nový? Především v použití 29" palcových kol, ano, to je ta poslední číslice za tečkou. Tím by se dalo říci, že výčet končí, ale není tomu tak. Mimo větších kol doznala změn zadní stavba a to nejen na tomto kole, ale na kolech postavených na stejné rámové platformě. Platformu AMR představili u Ghostu u modelů na rok 2016 a hodně si tím usnadnili práci, na jednom rámu, díky použití jiného úchytu spodního čepu tlumiče a jiné délky tlumiče, lze postavit více modelů kol, s odlišnou geometrií i zdvihem – ať už je to testovaný SL AMR či endurový FR AMR nebo třeba dámský DRE AMR. Chytré řešení, které výrobci výrazně ušetří náklady. Oproti loňskému ročníku je zadní stavba masivnější a tím pádem i o poznání tužší.

Ghost SL AMR 6.9 LC je devětadvaceti palcové kolo disponující 130 mm zdvihu jak na vidlici, tak na zadní stavbě, které výrobce řadí do kategorie All mountain. Zřejmě podle hesla, když nevíš kam, dej ho do mezi „ól mountajny“. Do stejné kategorii se řadí i například Devinci Troy, kterého jsem měl možnost nedávno a přitom je to naprosto odlišné kolo. Za mne: Ghost SL AMR 6.9 LC je trail bike. Tečka. Napovídají tomu kromě geometrických parametrů i třeba použité pláště s šířkou 2,2 palce – to jsou hodně úzké úžovky.

Když už jsem se dotknul geometrie, tak vypíchnu jen 68 stupňů hlavový, 75,5 sedlový úhel, reach 455 mm, zbytek najdeš v tabulce níže.

Osazení druhého nejvyššího SL AMRu je vyvážené, nikde žádný vyloženě slabý komponent a naopak nikde žádný, který vyloženě vyčuhoval. Odpružení je postaveno na Rock Shoxu – vidlice Revelation RC Debon Air a tlumič Rock Shox Deluxe RT. Nová generace Revelationu překvapila, když nechceš uvalit ranec za Pike a chceš vidlici s velmi podobným projevem, tak Revelation je dobrá volba. RC model má ovládání odskoku a pomalé komprese, za mne a vzhledem k určení kola naprosto dostačující.

Pohon od Sramu, dvanáctkové GX je jistota, tuto sadu na testovacích kolech potkáváme neustále. Brzdy Magura MT Thirty2, přední mají 4, zadní 2 písty – výkon super navíc podpořený 180 mm kotouči – možná je výkonu až moc na pláště Continental Mountain King II a X-King. Tyto gumy tolik gripu nemají a urvat je do smyku jde snadno. Potěší teleskopka se 150 mm zdvihu, testované kolo bylo ve velikosti L (měřím 185 cm).
Kokpit je v podání ghostí značky Ground Fiftyone, 780 mm široká řidítka skvěle padnou do ruky a 65 mm dlouhý přestavec je tak akorát. Osobní výtku mám ke gripům, Ergon je možná ergonomický, ale moje ruce s ním kompatibilní nejsou.

Když jsem si vyřešil škatulkování a neočekával neočekávatelné, tak jsem byl nadšen. Protože tohle kolo má ten správný wow efekt, který má trailová devětadváca mít. Nasedneš, šlápneš a kolo pod tebou vystřelí. Kdykoliv, v jakémkoliv okamžiku kolo skvěle zrychluje.

Nejvíce se mu líbí na lehkých, otevřených a hladších trailech, kde můžeš jet rychle a využít výhod, která 29" kola nabízejí. Na takovém trailu kolo doslova letí. Jeden kamarád, kterého všichni znáte, protože jezdí nejrychleji na světě po městech, především v jižní Americe, o něm prohlásil: „Ta věc na obrázku letí hroznou dýku, málem mi vypadly bulwy!“ Jo, přesně tyhle pocity jsem měl také, Tomáš Slavík se nemýlil.

Ghost SL AMR využívá tradiční ghostovský čtyřčep s čepem dělícím řetězovou vzpěru blízko zadní osy. Systém odpružení je osvědčený, velmi aktivní a přiměřeně progresivní. Nicméně při šlapání se u něj projevuje neduh v podobně pohupování. Míra pohupování není v terénu obtěžující, na asfaltu je ale dost znatelná. Každopádně páčka na tlumiči tento problém rázně vyřeší, tlumič Rock Shox Deluxe RT disponuje dvěmi polohami, otevřeno – zavřeno. Trailový mód netřeba, v terénu i s plně otevřeným tlumičem je jízda na PO-HO-DU!

Jak již bylo zmíněno – úzké pláště, postavená vidlice, postavená sedlová trubka – tohle kolo má mnohem blíž k XC než k enduru. Vidlice skloněná pod úhlem 68 stupňů, moderní XC kola mají i třeba 69 stupnů, ano, mají vidlici s rozdílným offsetem, ale 69 stupňů tam je.

Co mne překvapilo jak dobře se na kole skáče, jako velmi schopného skokana bych tuto devětadvacítku před testem netipoval, ale je to tak. Stejně dobrá je i ovladatelnost, zadní stavba 438 mm je na 29" kolo velmi dobré číslo a díky ní (a postavené vidlici) je kolo příjemně ovladatelné, mrštné a snadno se na něm zatáčí. Žádný dlouhý autobus nečekej.

Pokud chceš svižně trailovat, tak geometrie tě podrží, pokud se pustíš do větších akcí, bajk ti hned řekne, kde jsou jeho limity. Když kolu trochu naložíš, rozhulákáš to v rozbitém terénu, tak kolo pod tebou kvičí až ti je kola líto. „Tohle se mnou prosím nedělej, na toto nejsem vyrobené.“
V těžším terénu, na blátě, na mokru jsou největším limitem pláště, úzký a především na zadní gumě drobný vzorek nemá příliš gripu, ale zase má geniální odvalování. Prostě něco za něco.

Abych jen nechválil, objevil jsem několik drobných detailů, které jsou dost otravné. První, vnitřní vedení kabeláže, v rozbitém terénu ti hadice uvnitř rámu mlátí o jeho stěnu, buch, buch, buch. Druhý a třetí detail je také vztažen k vedení hadic a bowdenů vnitřkem, „cable stoppery“ ty plastové věcičky, které ti fixují hadici proti pohybu v rámu fungují nedostatečně, takže čas od času ti sedlovka zasune sama dolů. Proč? Protože se posune bowden uvnitř rámu a sedlovku ti odjistí, tak jako by ti někdo zmáčkl páčku na řídítkách. Vedení hadice zadní brzdy v zadní stavbě taky není úplně vychytané, hadice se při propružování posunuje, malinko, ale stále. Po čase se vytáhne natolik, že začne drnkat o dráty výpletu. Ale to jsou jen drobnosti.

Ghost SL AMR 6.9 LC s karbonovým rámem vychází na necelých 79 tisíc, cena slušná, osazení jakbysmet. Prostě kolo, které dovezeš z obchodu a není na něm nic měnit.
Devětadvacítkový SL AMR je super schopný trail bike, mít ho doma k ostrému enduru jako náhradu za XC kolo, jo, to by se mi líbilo.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tom 26.3.2018 v 11:54

    Zadni stavba mekka jak blato. Ghost to soupe uplne vsude. Od zacatku zle navrzeno a presto copypastovano na vsechny jich kola. Tragedie.

  • anonymní uživatel peo 26.3.2018 v 16:57

    Zdá se mi to nebo je zadní stavba hliníková? V tom případě to je spíš karbonový "polorám" :)

  • profilová fotka Keli 26.3.2018 v 17:11

    Tom: Nemám přímé srovnání, ale Čert měl loni Framr a nová zadní stavba je prý výrazně tužší než původní. Ale jako etalon tuhosti to opravdu není.

  • anonymní uživatel Linda Svejkovská (l.svejkovskaa (a) seznam.cz) 25.5.2021 000 10:37

    Dobrý den, prosím, kde bych sehnala právě takový košík na láhev, který je na tomto kole? Moc se mi líbí :)
    Děkuji moc. Linda Svejkovská Brno

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí