Test: Pedály DEITY Black Kat - velkoplošné platformové pedály

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 27.3.2018

Na kole jsou komponenty důležité a ty ještě důležitější, jedním z přehlížených komponentů často bývají pedály. Dle mého názoru neprávem. Pedály a gripy jsou naprosto zásadní komponenty jízdního kola, právě přes ně totiž kolo ovládáš. Tvrdé, nepohodlné gripy vyměníš okamžitě, ale pedálům se často dává ještě šance. Chyba, žádná druhá šance neexistuje.

Na trhu je celá řada platformových pedálů, od úplně levných až po velmi drahé, od úplně nepoužitelných až po ty skvěle vychytané. Nebudu chodit kolem horké kaše, testované pedály DEITY Black Kat patří do druhé kategorie, v obou kritériích. DEITY vyrobilo skvělé pedály, ale nechá si za ně zaplatit. Dát 2 790 Kč za pedály je sada, to bez diskuze, ale po pár chvílích na nich peněz litovat nebudeš. A hlavně, občas je třeba si udělat radost.
Pedály jsou určeny pro všechny disciplíny MTB, kde je vyžadován výborný grip, ať už je to sjezd, enduro, all mountain nebo třeba dirt jump a slopestyle.

Pedály DEITY Black Kat jsou velikostně spíše větší, platforma pedálu má velikost 100 × 100 mm. Z profilu je nižší výška u osy a vyšší naopak u krajů. Konkávnost, to je správný termín. Bota se na pedálu drobně prohne a díky tomu skvěle drží. Samozřejmě, vliv na to mají i masivní piny, žádné malé červíky na 2,5 mm inbus, ale prostě klasické pořádné šroubky. Je jich sice jen osm, což se jeví jako relativně málo, nicméně ve skutečnosti je to počet naprosto dostatečný. Pokud ztratíš pin, tak buď dojdeš do nejbližšího železářství anebo sáhneš do přiloženého pytlíčku pro náhradní.

Celková výška pedálu by se dala označit jako průměrná, 24 mm výška konec pinu-konec pinu, samotné tělo má pak 16 mm. Tělo se jeví odolné, párkrát se mi podařilo škrtnout o podklad, ale na pedálu to není nikde znát.

Hmotnost páru pedálů je solidních 402 gramů, tělo je vyrobeno z hliníkové slitiny AL 6061 T6 a otáčí se kolem ocelové osy na dvojitě utěsněných ložiskách a kluzných pouzdech. Za co si DEITY zaslouží pochvalu, tak je to servisovatelnost, kluzná pouzdra jsou totiž vyměnitelná. Další, co zaslouží pochvalu, je minimální plocha na zachycení bláta, na ohrádce se bláto nemá šanci udržet a jediné místo, kde má bláto trošku šanci jsou místa okolo pinů.

DEITY si jede v barvičkách, všechny jejich komponenty můžeš pořídit v mnoha barevných provedeních od decetních až po celkem šílené. Pedály DEITY Black Kat nejsou výjimkou, barevná anodizace je k dispozici v následující barvách: černá, červená, fialová, zelená, modrá, oranžová, platinum.

Pokud střídáš často pedály jako my, placky za espédéčka, tak tě zamrzí chybějící označení, o který pedál se jedná, pravý nebo levý. Já písmenka R a L prostě nenašel, ale zase logicky podle tvaru pedálu a nápisu DEITY se to dá poznat.
Navíc, když je člověk vytahuje z krabičky, tak L a R je na sáčcích ve kterých jsou pedály zabalené. No jo, ale kdo si má pamatovat, kterej pedál byl v kterým sáčku, že :).

Pedály Black Kat jsem zkoušel jak „bike-specific“ botami FiveTen, ION, tak obyčejnými teniskami za tisícovku, které se svojí podrážkou zmíněným značkám konkurovat nemůžou a její tvrdost je také úplně jinde. Ale i s těmito křuskama se dalo normálně jezdit, grip byl dostatečný a nestalo se mi, že by noha sklouzla z pedálu. Velikost platformy je spíše větší a díky tomu je opora více než dostatečná.
Samozřejmě, Fiveten a ION byly úplně někde jinde, především díky tuhosti mezipodrážky, ale to je jiný příběh.
Ač jezdím především nášlapné pedály, tak si reálně dokáži představit vyměnit nášlapy za DEITY Black Kat. Protože „Flat Pedals Win Medals!“

Značku DEITY do České republiky dováží Kamil Tatarkovič resp. jeho obchod FDF Bike Shop, na jejichž stránkách jsou platformy Black Kat, ale i ostatní komponenty DEITY k zakoupení. A pokud by jsi chtěl DEITY vidět naživo, tak vyraž na veletrh Forbikes, kde je stánku FDF Bike Shopu najdeš.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Lettak 27.3.2018 v 8:04

    Chtělo by se ten článek po sobě přečíst, poměrně dost chyb v první části. Mimochodem, konvexnost je ten správný termín ;)

  • profilová fotka Keli 27.3.2018 v 8:22

    Díky za upozornění, chyby ještě poladíme.

    K druhé části: Jako konkávní (vydutý) se označují (například v matematice nebo optice) takové formy (plochy nebo křivky), které jsou vyduté směrem dovnitř. Formy, které jsou vyklenuté směrem ven (tj. vypuklé), se označují jako konvexní.

  • anonymní uživatel pps 27.3.2018 v 12:23

    S tou konvexností a konkávností se taky přikláním k názoru Lettaka

  • anonymní uživatel rypka v mori 27.3.2018 v 12:43

    cervik svou hlavickou zvysuje grip a za ten kěš by to chtelo automaticky pouzdra grato bo ty v zelezarstvi na rohu nekoupis

  • profilová fotka Keli 27.3.2018 v 12:45

    pps: OK. Pak to teda mají i na stránkách DEITY špatně - Concave Body, www.deitycomponents.com/...

  • anonymní uživatel Blbec 27.3.2018 v 15:13

    Jak typicky ceske! A neuzna chybu a neuzna ji, hlavne, ze vymlouvani jde na vybornou...

  • anonymní uživatel Tomáš (tssedlovky (a) gmail.com) 27.3.2018 v 19:12

    Pokud se pořádně podíváš, tak levý pedál má na osazeni co se opírá o kliku drážku, pravý je hladky. To jen abys nebyl v koncích až si osoupes nápisy

  • anonymní uživatel pipco 27.3.2018 v 19:19

    pro blbce: cs.wikipedia.org/...

  • anonymní uživatel libor 27.3.2018 v 19:28

    Konkávně je správně. Už je to pár let co se výrobci snaží o konkávní tvar, čím konkávnější tím lépe. Zde je "copy paste" textu napriklad ze Singletrackworld, ale podobne konstatovani najdete téměř v každém textu o pedálech. Takze Keli to ma dobre:-)
    Concavity
    Along with pins, the pedal surface is key to the amount of grip. A concave surface lets your shoes settle in more under your weight, better resisting any forces that try to push them off the pedal.
    singletrackworld.com/...

  • profilová fotka psedma 27.3.2018 v 20:00

    nechci vám do toho kecat, ale vršek pedálu je konvexní a spodek konkávní... nebo naopak, záleží na úhlu pohledu... myslím, že je to jasné jak facka ;-)

  • anonymní uživatel pps 27.3.2018 v 20:07

    Je to jak psal Keli. Jsem poučen a sypu si popel na hlavu ;)

  • anonymní uživatel Stan (stan.mi (a) centrum.cz) 27.3.2018 v 20:29

    Pedál je bikonkávní. Jestli o tom někdo pochybuje, tak vraťte diplomy nebo maturitní vysvědčení. Popřípadě výuční listy. Kdo chce přednášku, tak ať se staví za mnou do Olomouce. Tím bych navždy považoval debatu za uzavřenou :-D

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 27.3.2018 v 21:05

    Já mám k tomu jenom tolik, že nezmiňujete, zda li jsou pedály pravotočivý nebo levotočivý. Děkuji.

  • anonymní uživatel Štika 27.3.2018 v 21:25

    Parádička :) a k pravému a levému-když jsou vyosené,nepotřebujete snad žádný znak který je který,ne?nehledě na závit,ale to už je pro bikera malichernost...pěkná práce,jen se těšit až Diety zapracují na levnější alternativě :D

  • anonymní uživatel Msh 27.3.2018 v 22:39

    No proč to není konvexni nechápu. Diplom klidně vrátím ale když se na to dívám tak horni část na které stojíme je konvexni za predpokladu že zem je osa X... Nebo? (Pamatuju si že údolí = konvexni a kopec=konkavni)

  • anonymní uživatel arnoštek (xxx) 28.3.2018 v 11:39

    hlavně že se šlape...
    raději race face atlas...za ty love

  • anonymní uživatel Blbec 28.3.2018 v 20:53

    Nylonove HT a zkus je znicit!!

  • profilová fotka Lettak 28.3.2018 v 23:23

    Ty jo, já si rýpnu a zapomenu se hádat :D zjednodušeně, konvexní je miska, konkávní kopeček. Možná, že z technického hlediska to inženýři berou prostě jinak, ale matematicky je to takhle. Takže je-li pedál vodorovně, stojím na konvexním pedálu. Ani nevidím důvod dělat konkávní pedály

  • profilová fotka Keli 29.3.2018 v 9:16

    Je rozdíl mezi matematickým vyjádřením a reálným světem. Matematicky je to konvexní, ale v reálném světě je to konkávní. Možná je to těžko pochopitelné, ale je to tak.

  • anonymní uživatel CanaLL 29.3.2018 v 12:32

    to je diskuze... samý diplomovaní inženýři s konvexní výdutí mozku :D

  • anonymní uživatel CanaLL 29.3.2018 v 12:37

    jinak pedály pěkný, ale za ty prachy seženeš vychytanější. já mám oblíbený CRANKBROTHERS Stamp 2 Large 2018 který seženeš do 2000, jsou ještě o kus větší a totálně blátuvzdorný.. jen nejsou konvexní/kávní :)

  • profilová fotka Lettak 30.3.2018 v 7:29

    Jojo, už jsem si doplnil vzdělání :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí