MojeKolo

Formula představila Neopos - variaci na tokeny do vidlic

Autor: Keli, vydáno: 6.4.2018

Neopos je technologie, která představuje další vývojový krok ve vzduchovém odpružení, tvrdí italský výrobce odpružení Formula. Neopos je zkratka, znamenající „new positive“. Technologie, která zlepšuje chování pozitivní vzduchové komory ve vidlici. Na vývoji se pracovalo již od roku 2011. A nyní je k mání a prý zajistí, aby vzduchová vidlice dosáhla úrovně pohodlí, odezvy a předvídatelnosti jako žádný jiný podobný vzduchový systém až doposavad.

Každá velká inovace musí být také jednoduchá, s tímto na mysli byl systém Neopos vyvinut. Takže jej tvoří pouze jednoduché válečky, které snadno umístíš do pozitivní vzduchové komory vidlice a hotovo. Žádné složité montování, nastavování, můžeš použít jeden, dva nebo i tři válečky. Tato technologie je použitelná pro vidlice Formula s průměrem nohou 35 mm (jsou to Selva, Nero R a Thirty-Five).

Více lineární křivka s využitím dostupného zdvihu

Neopos není jen token či „volume spacer“, ale Neopos zcela mění koncept vložek do vzduchové komory. Díky tomu, že může být stlačen, Neopos funguje podobně jako token, ale díky své stlačitelnosti není tolik progresivní. Tedy, na rozdíl od tokenu, u Neopos zůstane k dispozici celý zdvih vidlice. V optimálním případě se chová v první polovině zdvihu podobně jako token a v druhé půli, ke konci zdvihu se u něj neprojeví brutální nárůst progresivity jako u klasického tokenu. Křivka pružení zůstává progresivní, ale lineárnější ve srovnání s tokenem, takže umožní využít celý zdvih vidlice.

Díky svým fyzikálním a mechanickým vlastnostem, Neopos umožňuje výsledky, které dosud byly nemyslitelné pro vzduchové odpružení. Zatímco vidlice pracuje, Neopos uvnitř pozitivní komory se stlačuje, což umožňuje postupné a optimální zvýšení hladiny tlaku vzduchu. Stejného výsledku nemůže být dosaženo s tradičním vzduchovým odpružením nebo s vzduchovým odpružením, které používá pevné vložky.
Jak celý systém funguje je patrné z následujících obrázků.

Reakční čas tradičního vzduchového odpružení není konstantní.

Neopos není pouze „efektivnější“ token, ve skutečnosti Neopos technologie dělá něco zcela nového.

Křivka progrese vzduchového odpružení není nezávislá na rychlosti stlačení. Jak se změní rychlost stlačení, reakce od stlačeného vzduchu se liší. Reakce není časově konstantní, ani 100% předvídatelná. Na rozdíl o klasické vinuté pružiny, která je vždy konstantní a výborně předvídatelná.

Neopos se snaží napodobit chování pružiny, bez ohledu na na rychlost stlačení bude vždy rychlost reakce konstantní v průběhu času. Ať je stlačení pomalé či rychlé, vždy do své základní polohy bude Neopos expandovat pomaleji než byla rychlost komprese.

Dalším čímž se Neopos přibližuje klasické vinuté pružině je síla, kterou vidlice vrací zpět k jezdci (opět vše funguje na základě třetího Newtonova zákona – zákona akce a reakce). U vinuté pružiny je síla, která působí k jezdci, ve všech obvyklých frekvencích při jízdě na kole, vždy konstantní, bez ohledu na rychlost stlačení.

Podobného chování se snaží docílit i Neopos, jak ukazují následující grafy. Cílem je dosáhnout podobné konstantnosti, předvídatelnosti a pohodlného vzduchové odpružení. Prostě získat vzduchové odpružení stejné jako by bylo s vinutou pružinou.

A jak to funguje v praxi, je to poznat? Přečti si můj test na slepo, který jsem měl možnost absolvovat v Itálii na počátku tohoto roku.

Jak již bylo řečeno, Neopos je použitelný pro vidlice Formula s průměrem nohou 35 mm (jsou to Selva, Nero R a Thirty-Five), ale pravděpodobně lze použít i s vidlicemi jiných výrobců. Sada tří Neopos válečků má cenovku je 29 Euro.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 6.4.2018 v 11:23

    Evoluce elastomeru?

  • anonymní uživatel oretone 6.4.2018 v 12:51

    ale psst. Vyvoj trval 7 let :)

  • anonymní uživatel Adam (adam.simicek (a) gmail.com) 6.4.2018 v 13:12

    Huraaa, dalsi zbytecna picovina pro nase "enduro" zavodniky. Kolum nerozumi, jezdit neumi....ale maji prachy na to dat 29 ecek za kus gumy rezane vodou a pak rikat jek pociti rozdil :-D

  • anonymní uživatel Zdeněk (enginz (a) email.cz) 6.4.2018 v 13:50

    A neni jednodužší vrátit se k pružinovým vidlicím, než se snažit aby vzduch fungoval jak pružina?

  • anonymní uživatel Kule 6.4.2018 v 15:35

    To narves i do 35mm Rock Shoxu ne voe?

  • profilová fotka Keli 6.4.2018 v 15:49

    Kule, tak určitě!

    Zdeněk, váha je důvod proč se pořád vymyšlí podobný vifikundace.

  • profilová fotka Wrist 7.4.2018 v 19:57

    kua škoda že mám vidlu 34 to tam nedám :-(

  • anonymní uživatel bok 7.4.2018 v 20:42

    už stříháte karimatky do foxu a rs? :)

  • anonymní uživatel Matt 8.4.2018 v 7:24

    Stačí přibližně trefit matros, ze kterého to vyrábí a spagetaci mají po srande..

  • profilová fotka SandWolf 8.4.2018 v 9:32

    zlatá pružina :D vzduch nechci nikdy mít na svém odpružení (maxmálně jako nějakou formu dorazu)

  • anonymní uživatel Ludva 8.4.2018 v 11:10

    Tyhle obecný grafy, který nemaj očíslovaný osy a nejsou u nich uvedený modely vidlic jsou imho jen hodně orientační. Když jsem ze svojí vidlice vyndal jeden z dvou 10ccm tokenů, tak se ukázalo, že ta zvýšená progresivita byla hodně znatelná už v polovině zdvihu, takže mi zároveň ubírala citlivost při normálnim ježdění - kvuli vyladění začátku jsem i koupil digitální pumpu, abych si mohl nafoukat s přesností na jednotky psi. Každej jezdí trochu jinak a někdo potřebuje vyladit konec zdvihu, někdo propadání v prostředku a někdo citlivost na začátku, takže nevim jak mi můžou pomoct takovymhle tokenem, to bych raději soft, kde budu moc do grafů vykreslit chod mojí vidle a podle toho ji pak doladit.

  • anonymní uživatel Kuba (t601 (a) volny.cz) 8.4.2018 v 19:48

    Ludva: No pokud jsi vyndal token a zvýšila se ti progresivita, tak tvé "unikátní" vidlici ani soft nepomůže :)

  • anonymní uživatel Kuba (t601 (a) volny.cz) 8.4.2018 v 19:51

    Ludva: odvolávám co jsem přivolal. Přečetl jsem si to po tobě ještě jednou a už mi to došlo. Jsem trouba.

  • anonymní uživatel tigermoth 9.4.2018 v 17:45

    Tak a teď už jenom najít zdroj materiálu :D Karimáma asi nebude to pravé.

  • profilová fotka Keli 10.4.2018 v 13:28

    Pedro Sanchez: elastomer to nebude, připojil jsem do článku video, kde se právě s elastomerem Neopos srovnává.

  • anonymní uživatel Roman Vacek (Vacan222 (a) gmail.com) 11.4.2018 v 21:43

    Mě by zajímalo, jestli jezdci řešící různá nastavení pružení, testují také na jednotlivých tratích, neřknu-li RZ a pak si dle toho naladí na závod, případně na každou RZ. To by mi smysl dávalo.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí