Test: Scott Guards Soldier 2 - kolenní chrániče ve kterých se skvěle šlape

Autor: Keli, vydáno: 13.4.2018

Na trhu je spousta kolenních chráničů, jedny jsou velmi obrněné, jiné zase s ochranou šetří, ty první jsou na delší šlapání nepříliš vhodné, u těch druhých je to právě naopak. Chrániče Scott Soldier 2 patří právě do druhé kategorie. Jsou extréně lehké, nejlehčí z nabídky Scottu, k tomu slibují i kvalitní ochranu. Dnes se na ně podíváme blíže.

Ochrana je to nejzásadnější u chráničů, ostatně to je ten jediný důvod proč je nosíme. Scott Soldier 2 sází na ochranu pomocí chytré D3o pěny. Pěny, která je pružná a při nárazu bleskurychle ztvrdne a pohltí energii nárazu, resp. její část. Tento a podobné systémy jsou k dispozici již léta, nejedná se o žádnou novinku, vybírat lze z mnoha značek D3o, SasTec, Armorgel… všichni slibují zhruba to stejné.

Nevýhodou těchto chytrých pěn je jejich náchylnost na proříznutí, pokud by byla samotná pěna bez překrytí, tak ostřejší kámen jí projede jako nůž máslem. Takže konstrukce je víceméně u všech chráničů podobná, uvnitř chytrá pěna a zvenčí pak odolný materiál, který zabrání mechnickému poškození pěny. Ani zde tomu není jinak, vnější vrstvu tvoří hrubý materiál, jestli se jedná o látku založenou na kevlaru či něčem jiném nedokáži říct. Na omak nelze poznat a web Scottu je skoupý na informace.

Vraťme se k D3o, u těchto chráničů je pěna v poměrně tenké vrstvě, čímž je docíleno skvělé ohybnosti, ale příliš důvěry pro ochranu kolena neskýtají. Nicméně, normu EN 1621:1 Level 1 splňují, takže je to spíš jen subjektivní pocit. Tenká vrstva D3o o proti silnější má tu výhodu, že nemusí být nařízlá, tak aby dala natvarovat tvaru do chrániče. Ale zase poskytne míň ochrany, logické. Mimo ochrany přední části pomocí D3o, jsou na boku drobné výstelky v nich je již jen EVA tlumivá, a však tyto jsou spíše do počtu, než že by nabídly nějakou zásadní formu obrany proti nárazu.
Primární ochrana je přední části kolene, boční strany jsou víceméně holé, takže když budeš padat, měl by jsi na to myslet!

Konstrukce chráničů je koncipována jako návlek, proto zde nenalezneme žádný stahovací pásek, vše drží na pružném, perforovaném základním materiálu. Na horním lemu nechybí silikonový pásek, takže chrániče dobře sedí a nikam nezklouzávají. K tomu napomáha i střih, který je ergonomicky tvarován do pozice, kterou má noha při jízdě – téměř vždy ji máme mírně pokrčenou. Oceňuji i označení pravá, levá, při oblékání vždy vím, že mám chrániče oblečeny správně.

Na výběr jsou čtyři velikosti, já mám poměrně tlusté nohy, takže jsem volil velikost XL, věřím, že bych se ale i do eLka na pohodu vešel. U XL mám síťovinu trochu volnější, ale i přesto chrániče drží na místě. Osobně jsem zvyklý si chrániče při jízdě do kopce buď sundávat nebo minimálně spouštět ke kotníkům, protože se líp šlape. To však není případ těchto Scottů, ty mi při jízdě vůbec nevadily. Jsou opravdu velmi ohebné.
Ano, jsou to víc návleky na kolena než neprůstřelné chrániče na kterých můžeš skály lámat. I jejich určení tomu napovídá, výrobce je doporučuje pro enduro a allmountain, a jak víme není enduro jako enduro, že. Takže pokud se nepouštíš do žádných divočin, hledáš chrániče, ve kterých se dobře šlape, na nohách je skoro necítíš, Scott Soldier 2 ti budou sloužit velmi dobře.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí