Test: Giant Reign 1.5 GE - čistokrevný enduro závoďák

Autor: Čert, Eda, kategorie: Test, vydáno: 24.4.2018

Kdo byl někdy na enduro závodech v ČR, asi si viděl jednoho, dva nebo tisíc Reignů. Bezpochyby nejrozšířenější kolo u českých závoďáku přichází pro letošek jako nový a vylepšený. A už je otestovaný.

Pokaždé trochu žasnu, proč je zrovna u nás Reign tak populární. Tenhle model je totiž primárně cílený na fakt velké kopce, fakt rozbité dlouhé tratě a fakt vysoké rychlosti. No a málokterá závodní lokalita u nás tohle nabídne. Že by teda tohle kolo nebylo až tak jednostranné?

Loni testovaný model mi poměrně jednostranný přišel. Mohl za to do velké míry i levný tlumič bez zamykání na testovačce, každopádně geo byla hodně zaměřená dolů.

Geometrie

Proto mě překvapilo, že nový model je směřovaný sjezdovým směrem ještě víc. O kolik víc?
Konkrétně o milimetr na zadní stavbě (teď 435mm) a o 15mm na rozměru reach v Mku (teď 459mm). Kolo se malinko natáhlo a snížilo, mimo delšího posedu by mělo mít i malinko víc místa nad horní rámovkou pro snazší ovládání. Jinak zůstalo vše víceméně jako u staršího Reignu, 65° hlava, 10mm bb drop, 73° sedlový úhel. Nechybí samozřejmě moderní metrický tlumič s Trunnion uchycením a Boost náby.

Osazení

Testovaná verze 1.5 GE má docela sympatickou cenovku. 81 999 Kč je sympatických proto, že jsem na osazení nenašel žádná místa, která by nutila do dalších investic.
Pohon 1×12 GX Eagle, podvozek Fox performance (36 Float vidlice a DPX2 tlumič), bezdušové ráfky Giant obuté do super gum Maxxis Shorty 2,5 a High Roller 2,4, vyšší brzdy Sram Guide RS, teleskop a osmistovky řídítka si dělá Giant taky sám. A zbylé drobnosti víceméně taky. Na první pohled kolo, které hodím na bezduše a jedu závodit.

Jak se něm bude závodit?

No, do kopce to pořád není zrovna chrt, přes zamčený tlumič se kolo sice moc nehoupe, úhly mluví nekompromisně, na tomhle kole zábavu na stoupacím trailu nehledej a KOMy na Stravě nehoň. Posaď se, zamči, co je potřeba a v klidu šlapej. Převodů máš dost, řazení jede skvěle, sedlo je docela i pohodlný, seď a šlapej.

O tom jak je Reign silný ve sjezdu asi nemá cenu polemizovat. Tohle kolo chce jet z kopce a chce jet rychle. Čím rychleji jedete, tím líp se cítíte. A je to ještě rychlejší a jistější než loni. Pár milimetrů dost pomohlo aby se tohle kolo dalo fakt narvat, kam se vám zlíbí a přežít to. Rozjeď se, nezbrzdi, Reign to má pod palcem. Virtuální tlumení funguje vzorně, zadní stavba tlumí i při šlapání a samozřejmě funguje i pod plnými brzdami. To se u tohohle kola hodí, protože aktivita tlumení dost zvyšuje brzdný účinek a pokud to přece jenom rozpálíte moc, kolo zastaví i v rozbitém terénu na pětníku. Teda relativně, samozřejmě takhle sjezdově laděné kolo by sneslo sjezdové brzdy, třeba Code místo Guide. Ale Guide RS jsou pořád o moc lepší než nejčastěji osazované Guide eRka.

V čem se ale kolo oproti loňsku výrazně zlepšilo, je zábavnost na hladších a rovnějších trailech. Samozřejmě, superzábavný uhopsaný trailbike v Reignovi nenajdete, ale není to nuda. Asi díky naladění zadního odpružení, možná díky lepšímu tlumiči, se mi na Reignu líbilo i jezdit jednodušší tratě. Samozřejmě jeho potenciál je jinde, než na flow „family strecke“, nicméně zvládá to výrazně líp než starší model.

Má slabší místa?

Co se týče komponentů, pro ježdění v ČR je olep ideální, testování ve Finale Ligure odhalilo, že kolo by klidně sneslo lepší, sjezdové brzdy a sjezdovější, klidně i pružinový, tlumič. Má totiž ambice jezdit na rozbitých a rychlých DH tratích opravdu rychle, tyhle dva komponenty jeho rychlosti potom malinko nestíhaly. Brzdy se zahřály a docela vadly, tlumení nebylo tak citlivé, jak by asi být mohlo.

Kdo z koho?

Reign je i pro rok 2018 synonymem sjezďáku s menším zdvihem. Kolo primárně naladěné na rychlou jízdu z kopce se dokázalo ještě zrychlit. A přitom překvapivě přidat i nějakou radost navíc do obyčejného trailování. Kdo by si měl koupit Reigna? Člověk, co rád jezdí rychle a umí to, případně ten, co chce, aby ho kolo dokázalo podržet a zachránit, když už jeho skill stačit nebude. Někdo, kdo má závodní ambice, rád jede do bikeparku, rád vyrazí do zahraničí objevovat pořádné traily a nebydlí úplně na placce.



Pohled druhý Edův aneb se 183cm na kole velikosti M

Když mi kluci napsali, že pro mě mají kolo na test do Finale Ligure, byl jsem nadšený. Nový Giant Reign vypadá fakt parádně. Moje nadšení trochu opadlo, když mi oznámili, že kolo je velikosti M. „Ale nemusíš se bát, je to fakt dlouhý!“ říkali. Radši bych bral Lko, ale nedá mi to a začíná poradní chvilka od strejdy Googla. Hledám geometrie kol, na kterých jsem poslední dobou jezdil. A ono je to v Mku fakt docela dlouhý. U spousty výrobců by to ještě nedávno Lko bylo. A taky je to dost nízký. Dokonce tak nízký, že musím podložky nad představcem přesunout pod něj. Další a poslední úprava je vysunutí sedlovky na maximální možné vysunutí. I tak si říkám, že bych snesl ještě o kousek více než osazených 125 mm zdvihu sedlovky na tuto velikost.

Tím ale moje rozpačitost končí. K mému překvapení kolo poměrně slušně jede do kopce i na katalogových hodně sjezdových pláštích. Zamčení tlumiče funguje parádně. Sice se z kola nestane pevňák, ale většina pohupování je pryč. Osazený pohon Sram Eagle GX má na dobrém pocitu z výjezdu také svůj velký podíl. Řekl bych, že Eagle je druhým zásadním komponentem po teleskopické sedlovce za posledních pár let v horské cyklistice. Po výjezdu na začátek tratí dávám sedlo dolů a zjišťuji, že malý zdvih 125 mm nebude vůbec žádný problém. Nad sedlem a v jeho okolí je spousta místa. V sebeprudších sjezdech, ani na skocích, mi sedlo vůbec nepřekáželo. Z kopce je nový Reign kompletní sjezďák. Osazené horní vodítku řetězu s chráničem převodníku tomu napovídají. A čím jedete rychleji, tím se mu to líbí víc. Kolo je i přes vyšší rychlosti stabilní a předvídatelné. Ale ani malé rychlosti v technickém terénu mu nejsou cizí. A díky tomu, jak je nízký, je i hodně obratný. Nad rámem je spousta prostoru pro manipulaci jak s kolem, tak i s těžištěm jezdce.

Jedinou výhradu bych měl k osazenému tlumiči. Při delší rychlé jízdě z kopce se tlumič přehřeje a přestává fungovat tak, jak by měl. Občas dostanete od zadního kola tak velkou pecku do nohou, až si říkáte, že jste museli dostat defekt. Opak je ale pravdou a zadní kolo je v pořádku. Celkově mě kolo příjemně překvapilo. A i když bych si dokázal představit na mých 183cm delší sedlovku s vyšším zdvihem, neměl jsem s velikostí M problém. Určitě bych kolo doporučil jezdcům, kteří už mají něco odježděno a nebojí se to z kopce rozjet na vyšší rychlost. Pro začínající nebo slabší jezdce by mohla být poměrně agresivní geometrie kola ze začátku trochu na obtíž. Ovšem pokud by se ze začátku nezalekli a na kolo si zvykli, určitě by si jízdu také užili.

Poměrně nepříjemnou záležitostí je „kapsa“ v místě uchycení tlumiče do rámu. Jakmile jsou jen trochu blátivé podmínky, kapsa se velmi ochotně zanese bahnem, které se pak obtížně dostává pryč. Kolo se při umývání musí různě naklánět a otáčet, aby všechno odteklo pryč. Konkurenční firmy to mají vyřešené například otvory v rámu, které zajistí odtok vody i s nečistotami. Zadní stavba si ale také přímo říká o nějaký slušivý blatníček. Řešení by mohlo být víc.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Radza 24.4.2018 v 16:41

    Konečně :-)

  • anonymní uživatel pps 24.4.2018 v 17:25

    Pánové parádička, povedená recenze od obou autorů! A co se týče druhého pohledu na test bike od dalšího jezdce, tak za mě super přínos pro článek, dost to oživilo recenzi! Palec hore!

  • anonymní uživatel snoppy 24.4.2018 v 17:55

    U recenzí na DK mi dlouhodobě chybí váhy kol o kterých píšete.....úhly a míry jsou na první stránce Google a řekl bych, že jsou v dnešní, paušalizované době stejně podružné......Stačí +- 1kg v závislosti na obutí a pedálech.

  • profilová fotka Keli 24.4.2018 v 18:03

    Snoopy: můžeme příště váhy doplňovat, ale dle nás je naopak váha podružná. Kilo rozdíl není z kopce cítit tak jako třeba délka zadní stavby. Navíc pokud dáš ostré pláště s butylem, tak ti váha vyskočí a přitom se jízdní vlastnosti kola z kopce zlepší.

  • anonymní uživatel pps 24.4.2018 v 19:08

    Keli, ale je fakt, že by nebylo špatný, přidat k článku jednu fotku s kolem na závěsné váze, tak jak je kolo zrovna k dispozici, vypovídající hodnotu to vzhledem k jízdním vlastnostem kola asi mít nebude, ale pro zajímavost, když už ty kola máte k dispozici, proč ne?

  • profilová fotka Ondra 24.4.2018 v 20:39

    Keli: A ten jede milimetr na zadní stavbě je fakt znát? :D :D :D

  • anonymní uživatel Marek 24.4.2018 v 20:57

    "Zamčení tlumiče funguje parádně. Sice se z kola nestane pevňák, ale většina pohupování je pryč" - tohle mě docela trklo. Ten samý tlumič jsem měl na kole taky a pokud jsem jej skutečně zamknul, tak se nehnul ani o milimetr a z kola pevňák opravdu byl. Totéž předek (také 36). Tak buď jste nastavili mód trail, nebo nefungoval jak má.

  • anonymní uživatel Eda 25.4.2018 v 6:54

    Marek: Nene, trail mód jsem nastavený neměl :) Vzhledem k tomu, jak musí být teď testovací kola v kolotoči různých testů bych se ani nedivil, kdyby se nepodařilo před každým testováním vše vyladit. Ale zásadní vliv na funkci to nemělo.

  • profilová fotka Keli 25.4.2018 v 7:00

    Ondra: mluvil jsem samozřejmě obecně.

  • anonymní uživatel Schwara (schwara (a) frbikes.cz) 25.4.2018 v 8:39

    "Na první pohled kolo, které hodím na bezduše a jedu závodit." Doplňuji, kolo je bezdušové rovnou z krabice, stačí jen dolít přibalený tmel (specialita kol Giant 2018). Oproti předchozí generaci jsem zaznamenal výrazně vyšší torzní tuhost zadní stavby díky karbonovému vahadlu a uchycení tlumiče. Jinak nemám námitek:).

  • anonymní uživatel Koli 25.4.2018 v 17:33

    Za mě novej Reing super! O dost rychlejší kolo, mnohem progresivnější, jde víc za pedálem. Místo předešlého Mka (měřím 180) jsem si vzal teď i přesto, že ho zdelšili Lko a je to nebe a dudy, pokud chce někdo opravdu rychlý kolo z kopce dolů tak jasná volba! Ve Finale to na něm bylo skvělý a do kopce jede obstojně a na rovinatých trailech se taky neztratí. :)

  • profilová fotka Endurössta 25.4.2018 v 17:38

    co teď bude s tim, co pod každym článkem brečel o recenzi nového reigna? :(

  • profilová fotka Čert D:key 25.4.2018 v 19:00

    Dík za pozitivní ohlasy, co se týče váhy, jak to řekl Keli, je to pro mě naprosto nepodstatná informace. Samozřejmě že na kole co má 12 kilo se do kopce jede líp než na 15kg a pokud je váha kola výrazným faktorem v chování biku, je vždy zmíněna. Zrovna tomto případě je ale prostě "jedno" kolik kolo váží, už proto že váha závodního endura bude lítat kilo sem a kilo tam jenom v závislosti na gumách, či systému proti defektu atd. Míň vážení, víc ježdění!

  • anonymní uživatel Radza 25.4.2018 v 22:45

    Endurössta: jak to myslíš, co se mnou bude?

  • anonymní uživatel Gadza 27.4.2018 v 7:46

    Radza: Myslel, jestli sis konečně koupil toho Kellyse?!

  • anonymní uživatel Radza 27.4.2018 v 12:53

    Gadza: Já si koupil právě tohoto Reigna, ale už v prosinci :-)
    Mě jen zajímala recenze, nějaký pohled jiného člověka.

  • profilová fotka ernesto 28.4.2018 v 7:38

    Zdar hosi ! Tak za seba mozem takito potvrdit, ze novy Reign je oproti 2017ke nizsi, dlhsi a progresivnejsi :) Pri zamknutom tlmici (puzivam len trail mod) slape naozaj podstatne lepsie ako starsie rocniky. S dlzkou hlavovej trubky je to naozaj poznat, mam 180cm v Mku a asi 10centakov od rajd :) To ale umoznuje dobru manevrovatelnost... Co ma ale trochu mrzi (Mozno otazka na Čerta / Keliho ? ) predchadzajuci model rok 16,17 mi prisiel o nieco tichsi v rozsekanych usekoch t.j. rockgardeny, korene atd. Proste mi to pride ze retaz si plieska kade take, pritom ram mam chraneny a nie je poznat co presne do coho naraza. Mozno to je naozaj tlmicom, ktory ako pisete miestami nestiha ? :O Tento pocit som vsak moc ani nemal, nemoze to byt skor napr. tym, ze Eagle prehazka nema zamok ako to bolo u starsich modeloch s XTčkom, ktore zamok malo a mozno sa to spravalo preto tichsie ?

    Dik za rozumne odpovede :) BTW na zaver, mate tam nekdo hodeny iny tlmak / pripadne pocity s jazdy ?

  • anonymní uživatel Radza 28.4.2018 v 10:07

    Ale měnič Eagle GX stabilizátor řetězu má. U shimana XT se dal zapnout a vypnout.

  • profilová fotka ernesto 29.4.2018 v 8:02

    aj tak mi to pride, ze XTcko od Shimana tu retaz napinalo lepsie :/

  • anonymní uživatel Radza 29.4.2018 v 14:09

    ernesto: v žádném případě nemůžu na Shimano XT řady 8000 říct nějaké negativum. Měl jsem jej na předchozím Reignu 1,5 LTD 2017 a zapnuta Shadow + fungovala skvěle, stejně jako zbytek řazení samotné.

  • anonymní uživatel Ernesto 30.4.2018 v 8:24

    Radza: ano urcite, ja netvrdim o shimano XT absolutne nic zle, fungoval perfektne a na pocudovanie aj Eagle ide krasne hladko ;) Obe su skvele volby pre mna.

  • profilová fotka hopet 25.5.2018 v 7:01

    U starších Reignů (2015-2017) se jako nejlepší tlumiče doporučovaly Float X2 (ten složitý :-)) nebo poměrně exotické tlumiče (tuším Push Eleven Six). Naopak se docela nedoporučovat CDDB, kterému prý nedělalo dobře velké přepákování. Já osobně jezdím na trochu vytuněném Monarch RC3 (na mých 78kg cca 235 psi, plná komora tokenů a ještě 2ml oleje pod IFP pro zvýšení progresivity dorazu) a dobrý. Trochu přemýšlím, jak na tom mohou fungovat pružinové tlumiče, protože já jsem od začátku bojoval s nedostatečnou progresivitou - ale je možné, že ty pružiny jsou na začátku jemnější a dá se používat tužší pružina bez ztráty citlivosti na začátku zdvihu (já když se přehoupl přes 240psi, tak už to začínalo zhoršovat trakci).

    Nový Reign by měl být progresivnější a s menším poměrem přepákování, takže by to mohlo být vhodné na pružinu - ostatně takhle je prodáván Reign SX - což by určitě stálo za test :-)

  • anonymní uživatel Autiolab 27.5.2018 v 22:25

    Ja mam Reignu 2016 Pika predelaneho na pruzinu a vzadu pruzinovy Manitou a vyhovuje mi to daleko vic nez vduchove pruzeni. je to o hodne citlivejsi a pri stejnem sagu se tlumice mene bori do zdvihu. Trakce je taky uplne jinde.

  • anonymní uživatel ZČ (djs.zbynek (a) gmail.com) 2.5.2019 v 11:58

    Mám Giant Trance x2 rok 2010

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí