Test: CTM Ridge Pro - devětadvacítka určená na traily

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 26.4.2018

Druhá generace úspěšné novinky minulé sezóny CTM Ridge poprvé v testu na dolekop.com. Jaký je trail bike s devětadvaceti palcovými koly od slovenské značky CTM. Na co je dobrý, komu je určen. Jaká jsou jeho slabá místa. Odpovíme v následujícím článku.

Trailová kola se zdvihem okolo 130 milimetrů jsou bezesporu nejprodávanější fully napříč všemi značkami. Jsou to kola, která většinou nabídnout slušné jízdní vlastnosti jak pro obyčejné výletníky, tak pro jezdce, kteří to s bajkováním myslí vážněji a nevyhledávají jen vyhlazená trailcentra a flow traily. S třinácti centimetru zdvihu se už můžeš vydat v podstatě do jakkoliv rozbitého terénu a přitom jej překonat s hrdostí.

Geometrie

Nebudeme si nic nalhávat, CTM Ridge nepatří mezi kola, která by v oblasti geometrie přinášela nějakou revoluci. Možná by se mohlo říct, že možná ani nejdou s dobou. Long, slack and low, dlouhé, položené a nízké – takový Ridge není. Je to výhoda nebo slabina? Odpověď na tuto otázku není jednoduchá, záleží na úhlu pohledu a především na jezdeckých zkušenostech jezdce. Pokud máš zkušenosti s koly s moderní geometrií, umíš na kole opravdu jezdit a využíváš výhody moderní geometrie, tak ti asi geoška, kterou Ridge nabízí zcela vyhovat nebude. Ale domnívám se, že všem ostatní padne jako ulitá.

Ridge nenabídne agresivní geometrii jakou mají enduro kola, spíše tradiční geometrii, s kratším předním rámovým trojúhelníkem a delší zadní stavbou. CTM tradičně neuvádí hodnotu Reach, ale efektivní délka horní rámové trubky (vodorovná vzdálenost os sedlové a hlavové trubky) je 645 milimetrů, ve velikosti XL (testované), tolik mají jiná kola v eLku. Nicméně, aspoň nemusíš při jízdě mít váhu tolik vepředu. Ostatně i další hodnota z geometrie toto tvrzení podpoří, 445mm dlouhá zadní stavba. A poslední hodnotu, kterou bych vypíchl je hlavový úhel – 68 stupňů.

Noticka k velikosti, měřím 185 centimetrů, podle tabulky jsem jasně v rozmezí patřící velikosti L, nicméně vzhledem k délce jsem sáhl k větší velikosti (rozdíl jsou 2 cm v ef. délce horní rámovky) a udělal jsem dobře. Na menším kole bych se necítil příjemně.

Systém odpružení je klasický FSS, tedy zadní stavba otáčející se okolo virtuálního bodu, tento systém najdeme na skoro všech celoodpružených kolech CTM. Slušná citlivost na terén, obstojná progresivita pružení, výborná neutralita vlivu brždění na chod zadní stavby a drobné pohupování při šlapání – to je FSS v kostce. Systém je odladěný, ozkoušený léty a prostě funguje. Najdeme jej na kolech více značek, CTM využívá pro svá kola generické rámy asijského producenta. Za sebe s tím nemám sebemenší problém.

Osazení

Model Ridge s označením Pro je lepším ze dvou nabízených modelů, stejně jako nižší xpert má dvoupřevodník. CTM jednoplacku u Ridge nenabízí, potenciální přestavbu si musíš provést sám. Komponentová skladba je složena z mixu řad Shimano XT a SLX, funkční kombinace v ekonomickém kabátě. Pohon, nabídne 22 převodů. Rychlost brzdí SLX brzdy. Za mne spokojenost (Shimano brzdy mám rád). Výtku mám k teleskopu, RockShox Reverb funguje bezvadně, ale naladit si jej společně s brzdami Shimano, tak aby bylo tlačítko aspoň trochu v dosahu, je peklo. Zvláště, když máš páčku pro pravou stranu řídítek. Já vhodnou kombinaci nenašel a ergonomicky bylo ovládat sedlovku utrpení. Nemít vlevo páčky od přesmykače, tak tlačítko přesunu tam, ale bohužel, s řadičkami nelze.

Vypletaná kola DT SWISS SPLINE E1900 nepatří mezi nejlehčí, ale zato patří k těm odolnějším. Vnitřní šířka 25 mm je tak akorát vzhledem k určení stroje a dobře si notuje s nazutými plášti WTB Trail Boss 2,25 palce širokými.

Odpružení si vzal na starost RockShox, vidlice Revelation RC s nastavením odskoku a pomalé komprese, tlumič pak Monarch RT3 s třemi nastaveními pomalé komprese – otevřeno, trail a zamčeno. Revelation je skvělá vidlice, prostě malý Pike, jen citlivost není úplně srovnatelná, absence Charger patrony je znát. Pokud jsem měl vidlici nafoukanou na citlivo, tak aby pěkně zobala, propadala se poměrně dost do zdvihu, řešením jsou tokeny do vzduchové komory a ty jsem bohužel neměl po ruce. Tlumič Monarch si vedl při běžné jízdě slušně, ale pokud jsi mu trochu více naložil, razatnější jízda v rozbitém terénu, dával znát, že jeho funkce není jako na začátku trailu. Ale tímto způsobem běžný uživatel nejspíše až tak často jezdit nebude, takže bych použití tohoto tlumiče jako chybu neviděl.

Kokpit v režii RaceFace nabízí 760 milimetrů široká řídítka s velmi nízkých zvednutím, která jsou upnutá do představce s délkou 60mm, optimální kokpit na trail bike. Díky za něj.

V lese

Na CTM Ridge jsem najel poměrně hodně kilometrů, asi více než standardně najedu na testovacích kolech. Důvod byl jasný, na najíždění kilometrů v terénu je to super kolo. Objet v klidu 5O kilometrů a přitom si užívat cestu dolů, na toto je Ridge určen. I přes svoji vyšší váhu (15,2 kg s pedály a košíkem na láhev) jde za pedálem slušně, na silnici a na zpevněných cestách, když si zamčeš tlumení, tak doslova letí. Posed je hodně vzpřímený, pohodlný, na kole pohodlně sedíš a nikam se extrémně nenatahuješ. Navíc šlapeš pod sebe, co víc si přát?

Přesto, že trailbike je určen jak do kopce, tak z kopce, já samozřejmě preferuji cestu dolekopcom. A jaký tedy Ridge je z kopce dolů? Jak již bylo zmíněno v odstavci o geometrii, Ridge ji nemá agresivní. Hlavový úhel je spíše postavený než položený a to se jízdních vlastnostech projevuje. Nejvíce v situacích jakmile se kopec hodně zlomí, v prudkých úsecích poznáš limit. Občas také jsem pociťoval zavírání řídítek, avšak v mimo exponované úseky toto nebylo příliš znát. Nejvíc se kolu líbí na mírnějších houpavých trailech, tak je cítí jako ryba ve vodě. Ridge není extrémně agilní co se týče změny směru, zavřené zatáčky nejsou jeho doménou, je to dáno jak velkými obručemi, tak delší zadní stavbou resp. rozvorem atakujícím 1210 milimetrů.

Největší výtku mám k jednomu, pro mnohé nejméně, komponentu, který mi jízdu opravdu znepříjemňoval – gripům. Gripy nesoucí logo CTM jsou na první omak velmi příjemné, ale po chvíli z nich začala bolet ruce, jejich průměr je větší než na co jsem zvyklý a to opravdu střídám hodně kol. Osobně bych gripy vyměnil, ale to by byl jediný komponent z celého kola.

CTM Ridge by lehce dalo zařadit mezi univerzální kola, přesně taková jaká mají kola z kategorie Trail být. Model Pro je v nabídce za cenu 73.999 Kč.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Honza (honzarb (a) seznam.cz) 26.4.2018 v 22:23

    Ahoj, jaky jsi mel dojmy z tech plastu , v tomhle slozeni? Diky, Honza

  • anonymní uživatel Juraj (Juraj.debnarik (a) icloud.com) 6.4.2019 v 17:32

    Dobrý deň
    Mám otázku na bycilkel Ctm Ridge pro 2019 mám výšku 191 cm ak som pochopil dobre vašu recenziu na tento bike tak mám ísť do veľkosti XL . Nad ňou som povodne aj rozmýšľal aj keď povedia že Lko bude obratnejšie .
    Ďakujem

  • profilová fotka Keli 6.4.2019 v 19:47

    Určitě ber XL kvůli výšce postavy!

  • anonymní uživatel Juraj (Juraj.debnarik (a) icloud.com) 7.4.2019 v 8:38

    Vy ste v teste tiež jazdili na XL pri vašej výške 185 cm - vyčítané v recenzií . A jazda a posed bol v pohode ?
    Veľmi pekne ďakujem

  • profilová fotka Keli 7.4.2019 v 10:37

    Ano, určitě bych si menší kolo nevzal. Posed i ovládání bylo v příjemné. Mám rád delší kola, ty jsi ale vyšší, takže to bude zcela optimální.

  • anonymní uživatel Martin (martin.cha (a) seznam.cz) 28.5.2020 v 12:32

    Ahoj mam verzi 2019 s 29" koly. Pri ryhlejsim najeti i na mensi skok v bikeparku, mirne drhne plast o zadni stavbu. Je to zpusobenou velikosti kol na tento tvar ramu ?

    dekuji
    Martin

  • profilová fotka Keli 28.5.2020 v 13:38

    Martin: tohle chování není zcela určitě v pořádku, kola by v žádném případě na žádném kole neměla být v kontaktu s rámem či stavbou.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí