Test: kolenní chrániče POC Joint VPD 2.0

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 11.6.2018

Některé testy jsou rychlé, některé trvají delší dobu. No a asi nejdelší dobu mi trvalo testování POC Joint VPD 2.0 kolen. A tady jsou závěry dlouho dlouhodobého testu.

Pokud závodíte Enduro v ČR, pravděpodobně jsme se asi na závodech loni a předloni někde (minimálně) viděli. A s největší pravděpodobností jsem u toho měl na nohách natažené tyhle „kolena“. Co jsou zač?

„Univerzální chrániče kolen“. POC asi netřeba představovat, tihle Švédi, v oblasti chráničů a zimního vybavení, dost ví co dělají. A v tomhle případě dost dobře věděli, jak udělat chrániče kolen. POC má vlastní technologii chytré pěny VPD. VPD je měkká když se hýbete a samozřejmě tvrdne v momentě nárazu. Samotné VPD by ale asi bylo k ničemu, kdyby nebylo vsazené do fungujícího zbytku.

Dvě sezóny. Dvě sezóny závodění, testování, ježdění, focení… a samozřejmě hlavně padání. Na téměř všechny endurové akce a na všechny sjezdové akce byla má volba jasná, tyhle POCy. Za tu dobu jsem si mohl všimnout, že skvěle drží na noze, díky dvojici suchých zipů, jeden velký nahoře, další menší zezadu pod kolenem. Kolena se ani nehnou i při celodenním šlapání. Vlastně když o tom teď tak přemýšlím, i v oblasti pohodlí při šlapaní jsou tyhle kolena výrazně jinde, než kterékoli jiné, co jsem kdy vozil. Výborná volba na celodenní šlapaní, neměl jsem je skoro nikdy potřebu sundávat i při delších výjezdech. Samozřejmě, nejsou to žádné supervětrací superlehké skoro návleky, ne, tohle jsou EN/DH kolena. Že by v nich byl zrovna požitek trávit celý den v létě v 35 stupních, to zrovna ne. Dá se to, ale pokud hledáte lehká vzdušná kolena (na pády max do nadýchané hrabanky), je potřeba dívat se jinde.

Nižší větrání je ale způsobeno hlavně obřím stupněm ochrany. POCy nemají jenom malý kus chytré pěny na čéšce a nazdar babi. Ochranný materiál je natvarovaný přímo podle nohy jezdících a padajících lidí, takže je poměrně dlouhý a kryje i kus holeně a navíc chrání koleno i ze stran. To se hodí třeba při pádech, kdy jste zacvaklí… a nebo kdykoli jindy. Samozřejmě, je spousta lidí, co ještě nevěří „chytrým pěnám“ a preferují ježdění v plastových chráničích. Samozřejmě, každý má právo na názor. I když je ten názor špatný? Obzvlášť po zkušenostech s POC VPD 2.0 opravdu nevidím důvod, proč svěřit svoje kolena kusu plastu, který pád sice rozloží, ale netlumí. A tlačí při jízdě. Napadal jsem toho za poslední dva roky hodně, z toho hodně na kolena. Vlastně skoro vždycky na kolena. A zatím jsem ze všech pádu bez problémů odešel.

Jako bonus k tomu všemu dávám i stav, v jakém se po dvou letech tyhle kolena nachází. S výjimkou trochu zašpiněných písmenek (kdo dá bílou výšivku na chránič kolen) se na nich poslední dva skoro neodrazily. Žádné díry, žádné vytahané gumy nebo nelepící suché zipy… No, musím uznat že jsem ohromen. Když vím, jak dokážou kolena vypadat po půlce sezóny, asi se dá vysvětlit i poměrně vyšší cena za tenhle kus chráničů.

Momentálně se totiž cena pohybuje pod 3000 Kč. To za kolena není málo. Ale řekl bych, že za kolena co vydrží vypadat dva roky víceméně stejně, to není rozhodně moc.

POC Joint VPD 2.0 jsou super chrániče kolen. Asi nejlepší, co jsem kdy testoval. Najdou svoje uplatnění jak ve sjezdu, tak v enduru. Dobře se v nich šlape, zachrání vám kolena a v podstatě nestárnou. Tečka.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 11.6.2018 v 6:25

    Jo, pěna je fakt úžasná! Vozím D30 od RF a když si malé rychlosti někde na trial sekci klekneš na kámen, tak pěna neztvrdne a ostrý kámen si obtiskneš do kolene. Stačí jen opravovat kolo a kleknout si k němu do šutrů a cítíte každý větší. Příští chrániče budou určitě s plastem, minimálně na vršku.

  • anonymní uživatel rudyshy (motogpmoto (a) centrum.cz) 11.6.2018 v 15:41

    tak teda tohle se mi nikdy nestalo a to vozim ixs ka(elhoucke bez bozne ochrany) a velke mrchy ion ale taky jen pena a krom potu jsem nikdy zadnu skalu necitil asi blbe klecim :D

  • profilová fotka durisa 11.6.2018 v 16:21

    Romane kup si POC a poznáš že to funguje. Vozím ty samé co jsou v testu už rok, už si nic jinýho než POC nekoupím. Nemá to konkurenci.

  • anonymní uživatel Cupa 11.6.2018 v 18:56

    Ještě že mám staré bmx chrániče TSG z roku cca. 2002 myslím že za nějakých 1200 tenkrát. Původně byly se skořepinou, kterou jsem před lety utrhl. Díry zatavil zapalovačem, no a slouží krásně dodnes. Podobně to mám s holeněmi, ty jsou zas od Dušana M a Bikemanix. Asi je budu mít navěky

  • anonymní uživatel Matt 11.6.2018 v 19:26

    Vozim je taky už cca dva roky a jsou perfektní, sice se trochu trhaji spodní suchace, ale to nevadí, na koleni drží parádně. Výborně chrání a šlape se v nich super

  • anonymní uživatel pipco 11.6.2018 v 23:25

    vozím je 3. rok a zkušenost výborná. švy, sucháče, guma, vše drží. Pády do ostrých šutrů zvládnou taky. A to samé platí o loketní verzi.

  • anonymní uživatel Mac 12.6.2018 v 15:13

    Já se v nich teda fakt hodně potil (ty samý kolena ale prodloužené) a lokty se mi setřepávaly i když jsem to měl přiškrcený tak, že jsem pak nemohl ani zatnout ruku. Teď mám Leatt a je to nebe a dudy

  • anonymní uživatel tvojamama 10.5.2019 v 22:51

    www.youtube.com/...
    čas ve videu: 2:30
    miluju značku POC, předevšim co se týče helem na zimní sporty, tak diktujou nejvyšší level a za ty nehorázný prachy člověk dostává naprosto ťipťop produkt. U těchhle chráničů, ale třeba i u POC kokosek na dirt, je těžký najít proč stojí o tolik více, než jejich konkurence (já mám za to, že se platí za značku). Seth si v odkazu ve videu moc servítky nebere, já jsem je na sobě neměl, tak nehodnotím, pouze se pozastavuju nad tím, že nevidím tu přidanou hodnotu za kterou bych měl platit. Kupovat POC protože je to dobře ušitý a po dvou letech ani škrábanec je mimo mísu, POC lidi kupujou, protože je to to nejbezpečnější co se dá vozit. A to je právě to, co mě vrtá hlavou..jsou ty chrániče opravdu bezpečnější než jiné?

  • anonymní uživatel Miroslav Rosner (mirorosner (a) gmail.com) 2.12.2019 v 18:10

    Časopis Dtest sa v čísle 02/2017 Vyjadril o chrbtových chráničoch POC, ako o sklamaní.foto ke komentáři

  • anonymní uživatel Miroslav Rosner (mirorosner (a) gmail.com) 2.12.2019 v 18:10

    Foto 2foto ke komentáři

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí