Test: gripy ESI FIT SG - vyzkoušeno na dvakrát

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 30.4.2018

Jakou vybrat barvu, je asi nejdůležitější otázka, kterou bajker řeší, když už se rozhodne pro gripy ESI. Protože na výběr je hned asi z milionu barev, takže vymazlit si svého miláčka do oblíbené barvičky fakt není problém. A když vyřešíme tento veledůležitý problém, tak pak už jen nasadit a jedem. Ale postupně.

Gripy ESI jsem vyzkoušel už na … moment vzpomínám … singlspeed, full, dvě dívčí kola … ok, toto jsou moje minimálně páté, se kterými mám tu čest. A loni jedny se mnou objely Loudání (1111 km) a proto si troufám říct, že vím a podělit se o pár zkušeností.

Za prvé: barva

Barva? Na výběr je minimálně z jedenácti tipů a osmi barev (některé verze až 11!). Otázka kolik se jich dostane do ČR. Co tak koupit s kámošem dvoje a prohodit si barvy? Nebo je rozřezat a poskládat si trikolóru? Nic není nemožné. Tak tedy vyřešeno!

Za druhé: provedení

Provedení tenké, tlustší, anatomicky tvarované, delší či kratší, či přímo XXL dlouhé, hladké nebo s vroubky (čti hrubší). Ano, na výběr je také z několik druhů. Vyřešeno? Ne? Tak jdeme na to. Vyzkoušel jsem čistě rovné tlustší. Super, na delší jízdy ideální. Na technické ježdění úplně ne. Kdo chce mít řídítka stoprocentně pod kontrolou, ať volí tenčí verzi.

Nyní vozím verzi FIT SG, rozuměj na jedné straně užší na druhé širší.
Při rozbalení jsem nedával moc pozor, jak jsou od výrobce zabalené a intuitivně jsem je nasadil užší částí k brzdám, širší ven. Často jezdím bez rukavic, tak mi vyhovovalo, že mi vnější tlustší část pěkně tlumí. Ale chyba lávky, gripy patří nasadit obráceně! Anatomicky je to logičtější. Pár kilometrů jsem si zvykal, ale pak již nebylo námitek. Vnější strana dlaní sice již není v takovém pohodlíčku, ale ruce sedí ESI výborně. Za jízdy se mi zdálo, že je v této konstelaci grip moc měkký pod prsty a netlumí to tak dobře vibrace jako když je silnější část na vnější straně dlaní. Vážně uvažuji, že je opět otočím. Každý si to může naladit sám dle libosti a vlastní chuti.
Vyřešeno!

Za třetí: jak nasadit?

Jak nasadit? To je u silikonových gripů vždycky oříšek. Můj první pokus mne stál asi půl litru lihu, druhý moc oleje (a pak se mi protáčely) a až nyní jsem to vychytal. Malé množství silikonového spreje a jde to na první dobrou. Vůbec nevadí, že tyto gripy nemají stahovací objímky. Když jednou nasadíš, drží. Vyřešeno!

Za čtvrté: jak sundat?

Protože jsem je na poprvé nasadil špatně, musel jsem svoji chybu napravit. Trochu jsem se bál, jestli se mi je podaří dostat dolů, aniž bych je zničil. A opět přišel na řadu silikonový olej a byly dole natotata! Vyřešeno!

Za páté: negativa

Najdou se i drobná negativa. Pokud se zašpiní, tak je špína zažraná a už se jí nezbavíš. Horší odolnost při pádu. Silikon je měkký matroš a z toho tato vlastnost pramení. Ucpávky řídítek nejspíš brzy ztratíš. Prostě moc nedrží a hodně vyčnívají, aby alespoň trochu kryly okraj gripu.

Za šesté: nikdy nekloužou

Vlastně už zbývá jen vyjet a užít si je. Co si na nich hodně cením je, že fakt nekloužou. Ani s holýma zpocenýma rukama nekloužou! Jsou příjemné na dotek. I v tenké variantě slušně tlumí vibrace. Pro ty, kteří chtějí mít kolo pevně v rukou, bych voli verzi RACER´S EDGE, která je stejně tenká v celé délce.
Když už jsem u těch pozitiv, tak musím zmínit minimální váhu (50 – 65 gramů podle provedení). Vyřešeno!

PS: Pokud zaměníš slovo grip za slovo kondom, lze použít jako test do bravíčka!

Diskuze

  • anonymní uživatel Zdeněk (enginz (a) email.cz) 30.4.2018 v 10:01

    ESI mám je na obou kolech (trial a mtb) a už jiný nechci. Problém je jen ta neodolnost vůči pádům. A ty blbě malý koncovky se dají nahradit libovoonýma většíma.

    A fígl na nasazování: na sucho, stačí foukat stlačený vzduch kompresorem mezi řídítka a gripy. Při správném úhlu foukání se udělá vzduchový polštář (a uši trhající zvuk) a gipy jdou v pohodě nasedit i sundat. A tím, že je to nasucho, tak pak drží jak sviňa.

  • anonymní uživatel Honza (nepovim (a) gmail.com) 30.4.2018 v 12:12

    Obyč.voda to řeší taky. Po nasazení sice pár hodin/dnů protáčejí, ale pak úplně v pohodě. A dolů stačí od brzdy jakoby stáhnout. Podobně jako šprcku :)

  • anonymní uživatel Roman 30.4.2018 v 13:10

    Gripy bez objímek - děkuji nechci....

  • anonymní uživatel PH (dolekop (a) petrhill.com) 30.4.2018 v 13:11

    "Za jízdy se mi zdálo, že je v této konstelaci kondom moc měkký pod prsty a netlumí to tak dobře vibrace jako když je silnější část na vnější straně dlaní. Vážně uvažuji, že ho opět otočím."

  • profilová fotka Čert D:key 30.4.2018 v 18:46

    Mě při nasazování Renthalů dost pomáha čistič kotoučů, kouzelná to věc (dík za rady čtenářů). Je otázka jestli funguje jenom na gumě nebo naleptá i silikon. Nicméně mě tak dává víc smysl mít gripy tím tlustším ven. Jakou k tomu má Esi pohádku, že tlustší lepší dovnitř?

  • anonymní uživatel Honza 1.5.2018 v 20:06

    Mě pomohl při nasazování ESI čistič kotoučů, konkrétně od Wurthu, Mucoffácký moc nefungoval.

  • anonymní uživatel mike 2.5.2018 v 10:47

    já používám okenu a není problém s nasazením.. :-O

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 9.5.2018 v 12:38

    To jako vážně olej na nasazení gripů? Navíc gripů bez lock-onu??? Hmmmm, zajímavý technologický postup.

  • anonymní uživatel ernesto 21.5.2018 v 14:06

    Vzdy som chapal ked to mali borci na XC bajkoch a preto mi prisli tie gripy nanajvys priteplene :D Som trochu neveriaci tomas a kym neskusim neuverim, ale proste v gripoch chcem mat istotu, ze ked to napalim do mordoru nepretocia sa mi. Navyse mam rad ak veci idu dobre nasadit alebo jednoducho zmontovat a toto nie je zrovna "user friendly" riesenie. Kazdopadne dizajn je fajn ;) o tom zadna...

  • anonymní uživatel Jakub 30.5.2018 v 15:14

    Širší část patří ven.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí