Test: SCOTT Trail Protect Evo FR 20 - nenápadný, ale šikovný batoh

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 28.8.2018

Ač poslední trendy udávají směr na ježdění bez batohu, tak stále nás zůstává velká skupina, která bez batohu nedá ani ránu. Můžeš si samozřejmě na kolo nalepit duši, nářadí, muesli tyčinky a kdo ví co ještě, ale když máš na zádech batoh, tak si to do něj v klidu naskládáš, přidáš třeba náhradní triko, bundu a máš hotovo. Praktičnost prostě hraje pro batoh. A to nemluvím o ochraně, i sebe jednodušší batoh za pár korun ti přidá něco o ochraně zad. A pokud má batoh přímo páteřák, tak máš vymalováno a zabil jsi dvě mouchy jednou ranou.

Letos jsem dostal příležitost dlouhodobě vyzkoušet batoh SCOTT Trail Protect Evo FR 20, nenápadný, ale vychytávkami nabitý batoh s chráničem páteře.

Jak číslovka v názvu napovídá, jeho vnitřní objem je 20 litrů. Jedná se o větší provedení, jeho menší brácha má jen 12 litrů objemu. Na první pohled zaujme provedení s decentními barvami a hladkým tvarem, na vnější straně nikde nevidíš plápolat žádné stahovací popruhy. Oni tam jsou, ale dobře schovány.

Hladký tvar má výhodu, na batohu se skoro nezachytává špína, to oceníš, když jezdíš v totálním blátě a zapomeneš si přes batoh dát pláštěnku. Ta nechybí (chválím), ale prostě, první jízdu jsem ji zapomněl nasadit a pak už to nemělo smysl. Po dojetí stačilo vzít mokrý hadr a batoh otřít a bylo čisto. Materiál je vodoodpudivý H/T 210D Nylon Double R/S aka polyamid, který je i z velké části potištěný plastickými potisky, chudák bláto, to nemá v podstatě kde ulpívat.
Vodě odolnost jak batohu, tak i pláštěnky rozhodně není jeho nejsilnější vlastností. Při silnějším dešti samotný batoh neobstojí a pláštěnka obsah batohu ochrání jen trochu déle. Na trhu jsou rozhodně více voděodolné pláštěnky.

Batoh má jednu větší a jednu menší komoru, velká komora nemá žádné další dělení jen jednu síťovanou kapsu na zip. Menší, přední komora obsahuje více kapsiček, na vercajk, na pumpu… a také zde najdeš tabulku jak volat o pomoc a jak dát zraněného do stabilizované polohy, praktické, třeba to nikdy nebudeš potřebovat, ale mít to po ruce se hodí. Z horní strany batohu najdeme ještě jednu větší kapsu optimálně na brýle, ale bez jakékoliv vnitřní výstelky, takže brýle raději v obalu. A na závěr, po obou bocích jsou menší pružné kapsy, jedna překrytá légou jištěnou suchým zipem a druhá otevřená.

Kam dát mobil tak, aby byl i v případě pádu v bezpečí? Na to ve Scottu mysleli a kapsa na mobil nechybí, ale její umístění je nezvyklé. Přistupuje se k ní ze strany zad batohu, umístění na první pohled nepříliš praktické, ale zdání klame. Vytáhnout mobil bez sundání batohu lze, ale jde to ztuha, musíš dát ruku šikovně za záda, otevřít zip a mobil může ven. Zato ochrana při případném pádu – největší. Mobil máš v oblasti bederní páteře, z jedné strany ho chrání tělo a páteřák, z druhé pak celý batoh. Když prší a máš nasazenou pláštěnku, mobil si vytáhneš i bez jejího sundání. Pecka.

Nechybí ani uchycení na chrániče, to je ve spodní části batohu. I na helmy se myslelo, lze upnout jak velkou, tak malou přilbu, z kapsičky na přední straně batohu zpoza suchého zipu vytáhneš popruh s látkou a dvěma háčky, nasadíš helmu a zachytneš háčku do ok na vrchu batohu, jednoduché a funkční. Tento systém se mi líbí, když chci připevním helmu a když ji nevezu, tak linie batohu zůstávají čisté.
Zespoda batohu je ještě poslední úložný prostor, kapsa na chrániče, na karimatku pokud by jsi třeba chtěl vyrazit s tímto báglem na bikepacking.

Kam dát vodní vak? Hned za páteřák. Abych byl přesný, tak mezi páteřákem a vodním vakem je látkou pokrytá plastová opora zádového systému batohu. Bohužel, tradicí u většiny výrobců je k podobným batohům nepřidávat vodní vak a Scott není výjimkou. Škoda.

Páteřák, páteřák, páteřák… jaký je? U SCOTT Trail Protect Evo FR 20 je jiný než u jiných výrobců batohů. Chránič páteře se stal pevnou součástí celého batohu, nelze jej vyjmout. Ostatní výrobci na to jdou po většinou jinak, do kapsy v batohu se vkládá tlumící ochranná vložka. To je výhodné, když chceš jet s lehčím batohem pro rohlíky, chránič vyjmeš a jedeš. Reálně, dělá to tak někdo? Já osobně ne, asi lenost, věřím, že to má takhle nastaveno i většina lidí. U Scottu si to myslí také a proto je zde páteřák našit napevno. Jeho materiál je chytrá pěna D3o, splňuje certifikaci EN 1621–2 a je hodně perforovaný a prodyšný.

Prodyšnost je klíčové slovu i u popruhů, ty jsou kompletně prodyšné a lehké. Stejně tak i bederní pás. Ma pravém popruhu najdeme i malou kapsičku, pro kterou jsem vzhledem k její velikosti marně hledal využití. Popruhy jsou opravdu lehoučké i tenké a mají tendenci se zamotávat, téměř vždy před nasazením batohu jsem je musel rozmotat.

Bederní pás se dá dobře stáhnout a přesto zůstává pružný, jeho drobné natažení umožní dva pružné panely u našití k tělu batohu, velmi praktické. Míň praktické je už dvojité zapínání, suchý zip je OK, ale na použití jistícího háčku si musíš zvyknout. Mě to trvalo… dlouho, jen po hmatu jsem to doteď nezvládl. Klasická spona by byla lepší.

S tímto batohem jsem najezdil strašnou spoustu kilometrů, jezdili jsme za slunce i za deště, u nás i v zahraničí, na trailech i v bikeparcích, jezdil jsem s ním pro zábavu i pro výsledek a hrozně jsem si na něj zvykl. Mám na výběr více batohů, ale letos jste mě v podstatě nemohli potkat s ničím jiným na zádech než se SCOTT Trail Protect Evo FR 20. Proč? Protože mi skvěle padl, protože parádně drží, protože se s ním potím o fous míň než s jinými batohy, protože má páteřák a přitom není těžký.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bobby_6killer (hdockal (a) email.cz) 2.9.2018 v 9:40

    Z čistě funkřního hlediska, když opomenu cenu a design. Flux Protector, Evoc Trail, nebo tohodle Scotta ?

  • anonymní uživatel T. 3.9.2018 v 21:51

    Jde batoh s patetakem "napevno" hodit do pracky? Nebo se tam nevleze...

  • profilová fotka Keli 4.9.2018 v 8:58

    T. ano, jde, paterak je ohebny a do pracky normalni velikosti se vejde.
    Booby: tezko radit, osobni zkusenost mam s Camelbag Kudu, Acepac Flux Protector a Scottem. Nejslabsi mi prijde Camel a ostatni dva jsou si vyrovnani.
    Na Acepacu mi vadi hrozna kvanta stahovacich pasku, ktere ja osobne nijak nevyuziji. Jinak co se tyce sedeni na zadech, tak i Acepac je velmi prijemny.

  • anonymní uživatel Psm (Vojtech.posmourny (a) email.cz) 5.9.2018 v 20:29

    Starší verzi Scottu má syn, já vozím Evoc Fr Trail. A pokud to porovnám, tak celkem jasně vyhrává Evoc. Je objemově větší, má daleko lépe vyřešenou organizaci nářadí atp, a hlavně je delší. Ten scott je na mých 183 cm krátký.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí