Report: MTB XTREME CHALLENGE otevřel sezonu Dual a 4X cupu

Autor: Mateo Mareček, kategorie: Report, vydáno: 21.5.2018

O víkendu 5. – 6. května se sjeli závodníci z daleka i blízka, aby odstartovali první závod CYCOLOGY 4X Cup & ONeal DUAL cup v Jablonci nad Nisou ve všemi známém JBC bikeparku. Nejen že jsme v Jablonci odstartovali sezónu, ale taky se zde jel první nominační závod ve 4X! Slunečné počasí vyšlo na výbornou, ale závodníci soupeřili nejen mezi sebou, ale také s poryvy větru.

V sobotu od ranních hodin začali, jak tréninky, tak registrace na fourcrossový závod. Přihlašovali se jezdci kategorie OPEN (elite), HOBBY a také KIDS, kde každý rok vidíme nové tváře. Právě i kategorie KIDS nás vždy překvapí, jak s přehledem pokoří Jabloneckou fourcrossovou trať a tím boří mýty.

Ve fourcrossu odstartovalo cca 40 jezdců. Kvalifikace žádného jezdce nevyředila ze závodu, protože počty jednotlivých kategorii umožnili postup všem do závodních jízd. Kvalifikaci vyhrál: OPEN – Mikuláš Nevrkla, HOBBY – Jaroslav Šúlek, KIDS – Robin Novotný. Závod odstartoval systémem třech závodních jízd, kdy si závodníci každé rozjížďky prostřídají startovací pozici. Po sečtení bodů podle dojezdů postupují pouze dva jezdci s nejlepším umístěním. Následující jízdy se jely klasickým K.O systémem, kde postupují pouze první dva jezdci do dalších jízd, jako například do semifinále a následně do finále. Celý sobotní 4X závod dopadl takto:

OPEN:
1. Mikuláš Nevrkla
2. Jiří Penc
3. Petr Pala
4. Dominik Kvapil
5. Jaroslav Faistaver

HOBBY:
1. Tomáš Horák
2. Jaroslav Šúlek
3. Martin Beneš
4. Šimon Vykypěl
5. Jakub Antoš

KIDS:
1. Robin Novotný
2. Matěj Raška
3. Jonáš Petráček
4. Mirko Šikola
5. Filip Vokurka
Pořadatelé vyhlásili i nejmladšího závodníka ve Fourcrossu – tím byl 11 letý Filip Vokurka

V sobotu se také uskutečnil vložený MTB dětský závod v dualu. Závodu se mohli účastnit děti do 10let, které ještě nemají zkušenosti s tímto typem terénu. Zájem dětí i rodičů organizátory neskutečně potěšil. Začínající závodníci se s terénem sžili během prvních tréninkových jízd a diváci tak mohli sledovat napínavé souboje! Vítězem MTB dětského závodu se stal David Mládek.

Nedělní DUAL se odehrával v druhé části JBC bikeparku v oldschool stylu, opět za doprovodu slunečného počasí.

Označení Oldschool napovídá, že trať byla složená pouze z kolíků, odkloněných zatáček a paletových skoků, místama trochu uzavřená kvůli úmyslnému zpomalení, ale zároveň prašná a jeden nikdy nevěděl kdy ho jaká zatáčka podrží a nebo naopak. Jako největší ostrostřelec dne se stal David Staněk, který dualku prolítával, jako kdyby měla asfaltový zatáčky a ani známku po prachu nebo kluzké travnaté louce. Bohužel jedna ze čtvrtfinálových jízd se mu stala osudnou, když ho zadní plášť nepodržel, jak si myslel a šel k zemi.

O´Neal Dualu se zúčastnilo přibližně 40 jezdců. Po skončení tréniku, bylo během rozpravy oznámeno, v jaké dráze se pojede kvalifikace, a už nic nebránilo se poprat o nejrychlejší časy, podle kterých byli jezdci dosazováni do závodních vyřazovacích jízd. Vítězové kvalifikace v jednotlivých kategoriích: OPEN: Dominik Kvapil, HOBBY: Martin Berák, KIDS: Jonáš Petráček.

Ve vyřazovacích závodních jízdách si soupeři byli více a více vyrovnanější, každá jízda se zrychlovala a rozhodovalo každé šlápnutí a neodpouštěla se jakákoliv drobnější chybička.
Domácí Ondra Štěpánek alias Kissák ukázal a využil své Downhillové zkušenosti a svou svými bezchybnými a plynulými jízdami si dojel pro vítězství v kategorii OPEN, za ním na druhém místě skočil Petr Pala, třetí dojel Domink Kvapil a na 4. Místě skončil Jaroslav Faistaver.

V kategorii HOBBY:
1. Jaroslav Šúlek
2. Tomáš Horák
3. Martin Berák
4. Jakub Antoš

V kategorii KIDS:
1. Matěj Raška
2. Mirko Šikola
3. Filip Vokurka
4. Jonáš Petráček

Do nedělního Dualového závodu se přihlásili i dvě ženy Pavla Frauenterková a Štěpánka Šírová. V souboji o první místo zvítězila Štěpánka Šírová.

Ani v neděli nechyběl závod pro děti, tentokrát pro ty nejmenší na odrážedlech, anebo malých kolech. Zúčastnilo se celkem 6 dětí kteří měli energie na rozdávání. Úměle vybudovanou závodní dráhu, kterou pořadatelé připravili přímo pro tento dětský závod, využívali po celý den. Tento dětský závod neboli MINI Race probíhal formou dvou měřených jízd, s tím že se pak počítala ta lepší jízda každého malého závodníka. Vítězové: 1. Michal kopecký, 2. Boris Klápště, 3. Viktor Kučera, 4. Matěj Soukup, 5. Eliška Havlová

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí